Árvíz, belvíz, kullancsveszély!
Címlap / Otthon / Árvíz, belvíz, kullancsveszély!

Árvíz, belvíz, kullancsveszély!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

A Kullancsszövetség kéri a sajtó képviselőit, hogy a lakosság egészségtudatos nevelésében segítse az Egyesület munkáját azáltal, hogy a jelen magyarországi események fokozott kullancsveszélyes helyzetére hívja fel a lakosság figyelmét.  


A Kullancsszövetség kéri a sajtó képviselőit, hogy a lakosság egészségtudatos nevelésében segítse az Egyesület munkáját azáltal, hogy a jelen magyarországi események fokozott kullancsveszélyes helyzetére hívja fel a lakosság figyelmét.
A Kullancsszövetség létrejöttének és működésének fő célja a kullancsokkal- és az általuk terjesztett kórokozókkal kapcsolatos szakmai munkák szervezése és a folyamatosan gyarapodó információk eljuttatása a lakosság széles köréhez.


Dr. Kapiller Zoltán, mint a Kullancsszövetség elnöke a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét:

Az elmúlt évtizedekben évről-évre egyre enyhébbek lettek a telek. Megszűntek a tartósan talaj menti fagyokkal telt napok száma, s ezért nő folyamatosan a kullancsok létszáma. Sajnálatosan idén az országban árvízzel sújtott területeken túl még megközelítően 250.000 hektár ált, vagy áll belvíz alatt. Az ár- és belvíz levonulta után a volt vizes területeken hírtelen buja növényzet sarjad. E friss, magasba szökő növényzetbe beözönlenek az erdei- és mezei állatok és a bő táplálékforrás okán gyors- és nagy utódszámú szaporodásba sodródik a faunát adó állatok száma. Ezért a buja növényzetű területeken felszaporodott mezei- és erdei állatokon a kullancsok is logaritmikusan felszaporodnak. Tudjuk, hogy az erdei- mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók, rigók, pelék, sünök (de egyéb vadállatok is) fenntartói-hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme-kór baktériumának, valamint a kutyák babeziozisát okozó vérélősködőjének. Ezen állatok, mint a kórokozók és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek a nagy számuk miatt.

Emlékeztetőként szólva az erdők- mezők, közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte. A fokozódó kullancsveszély okán komplex védekezést kell szervezzünk magunkra- és kedvencállatunkra a kutyánkra is! Mindenképpen tájékozódjanak orvosuknál, állatorvosuknál lakó-, nyaraló- és munkahelyük kullancs fertőzöttségéről.

A védekezés :
-Mielőtt kirándulni indulunk oltassuk be magunkat és egy éves kortól gyermekeinket a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Fontos tudni, hogy háziorvosával , gyermekorvosával egyeztesse a szükséges oltási sorozat időbeli beosztásást, s ne felejtsék a szükséges emlékeztető oltásokat sem beadatni, hogy a védettségük folyamatos legyen. Tudatni kell az oltott személyekkel, hogy a védőoltás nem a kullancs ellen-, hanem egy az általa terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd.

-A természetbe induláskor a kullancsok (ill. a többi kullancs terjesztette betegség) ellen úgy védekezhetünk, hogy könnyen ellenőrizhető ruházatba menjünk a zöldbe, és félóránként tartsunk kullancs vizitet. Ruházatunkat, főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál fújjuk le a gyógyszertárakban kapható kullancs riasztó spay-val.

A védekezés kutyánknál:
-A hosszúszőrű kutyákat nyírassuk le, mert a kopasz bőrt az irritáló napsütés okán nem csípik a kullancsok. Állatorvosukkal oltassák Lyme-kór ellen kutyáikat. A többi kullancs terjesztette betegség ellen úgy védekezhetünk, hogy például kullancs riaszó-írtó rácsöppentő oldatot (spot-ont), vagy nyakörvet teszünk rá. A kullancsok elleni védelem közvetve megvédi kedvencünket a babeziák támadásától is.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3246 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x