Így tanítsd a gyereket rendesen fogat mosni!
Címlap / Otthon / Így tanítsd a gyereket rendesen fogat mosni!

Így tanítsd a gyereket rendesen fogat mosni!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Babakortól kezdve szájápolásra kell nevelnünk a kicsit, mert könnyedén megtagadhatja a fogmosást, ha nem vagyunk következetesek!  

Anya! Utálok fogat mosni! Nem mosok fogat és kész! - mondja Marci és a győztesek mosolyával vonul ki a fürdőszobából. Az óvodában könnyen le lehet bliccelni a fogmosást, már ahol odafigyelnek arra, hogy a gyerekek az étkezések után megfelelően ápolják a fogaikat. A családban pedig igen nehéz dolga van a szülőnek, ha konzekvens akar maradni. Amint megjelennek az első fogak, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. A tejfogak szuvasodása ártalmas a kisgyermek általános egészségi állapotára, károsan befolyásolja a rágást és a beszédet.


Mikor bújnak ki az első fogak?

A kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik: mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontokban. Elsőként legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő, körülbelül a születés utáni hatodik hónapban. A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előretörése duzzanattal, fájdalommal jár. Néhány apró "gyógymóddal" segíthet kisbabája rossz közérzetén, ha ínyét ujjára csavart tiszta, nedves gézzel masszírozza. Hűtött rágóka is segíthet enyhíteni a baba fájdalmait, mivel nyugtatja az érzékeny ínyt.

Hogyan tisztítsuk a baba fogait?

Amint megjelennek az első fogacskák, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását, melynek célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával. A baba egyéves kora körül már használhatunk fogkefét. A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatók. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után pedig azonnal ajánlatos kicserélni. A fogkrém kiválasztásakor feltétlenül kérje ki fogorvosa tanácsát!

A kisbabának használjunk kifejezetten tejfogakra készült, csökkentett fluorid tartalmú, vagy inkább fluor nélküli gyermekfogkrémet, amelyből naponta egyszer borsónyi mennyiséget alkalmazzunk a fogmosásnál.

Elkerülhető-e a tejfogak szuvasodása?

Egy kis odafigyeléssel mindenképpen. A kisgyermekek foga általában a cukros teák, gyümölcslevek, sőt még a tej szopogatása miatt is romlik. Éppen ezért, ha lehetséges, soha ne használjunk cumisüveget nyugtatónak. Ha mégis ragaszkodik gyermeke a cumisüveghez, figyeljen arra, hogy elalvás előtt és étkezés után az üveg csak tiszta vizet tartalmazzon. A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik az egészséges fogak fejlődésében. Próbálja meg korlátozni a nassolást. Ha gyermeke ragaszkodik az étkezések közti evéshez, adjon neki répát, almát, karalábét, vagy olyasmit, ami nem tartalmaz cukrot. 

Hogyan mossuk meg a gyermek fogát?

  • A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét a fognyak-íny határára, és apró gyengéd ún. sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket.
  • Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a foga külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg.
  • A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk.
  • Végül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is.
  • Fogmosás végén figyeljen arra, hogy gyermeke alaposan kiöblítse a száját! 

 
 

Hogy vegyem rá a fogmosásra?

Jó ötlet lehet az elektromos fogkefével való alapos fogmosás, ami számtalan jópofa funkcióval gazdagítja a kellemetlennek tűnő élményt. A népszerű tévés mesehősök a gyermekek körében igen kedvelt figurák - arra bíztatják a kicsiket, hogy szívesebben és gyakrabban használják a fogkefét. Több fogkefében "titokzatos zenés időmérő" van, amely a fogmosás során minden perc letelte után egy újabb dallamot kezd játszani - a 16 különböző dallam közül. Az új, kisebb kefe jobban elfér a kis szájban, és könnyebben elér minden fogat. Az ergonomikus kiképzésű, puha nyél optimálisan illeszkedik a gyermek tenyerébe és a fogkefe kényelmesebb és jobban irányított kezelését segíti.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7505 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x