Fogkefe választási kisokos ép fogúaknak
Címlap / Szépség-Egészség / Fogkefe választási kisokos ép fogúaknak

Dr. Bakos Anikó

Fogkefe választási kisokos ép fogúaknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Mindannyian irigykedve tekintünk az esztétikus, egészséges fogsorú emberekre, s nagyokat sóhajtva mondjuk magunkban, hogy de jó nekik, nem kell fogorvosra költeniük. Arra azonban kevesek gondolnak, hogy mindennek alapja a fogápolási szokásaink mikéntje. Ha tudatosan törekszünk szájhigiéniánk fenntartására, ha tisztában vagyunk a helyes fogmosás technikájával, és a fogkefe, fogkrém, fogselyem, szájvíz helyes használatával, bizony a fogkő eltávolításon kívül szinte más fogászati beavatkozásra szükségünk se lesz életünk során.  

Az első lépés a megfelelő fogkefe kiválasztásával kezdődik. De milyen az ideális fogkefe?

Ha megkérdezzük az "utca emberét", hogy milyen fogkefét emel le vásárláskor a polcról, a leggyakoribb válasz, hogy erős sörtéjű fogkefét, hogy jól levigye a lepedéket. Sajnos ez a tévhit máig tartja magát, hogy az a jó fogkefe, mely kemény sörtéjű. Az igazság az, hogy a kemény sörtéjű fogkefével végzett fogmosás nemcsak a fogakat károsítja, fognyaki kopást idézve elő, hanem az íny visszahúzódását is eredményezi. Mi ezzel a baj? A fognyaki kopáshoz fognyaki érzékenység társul, mely a hideg-meleg érzetre fájdalommal való reagálásban mutatkozik meg, az íny visszahúzódás miatt szabaddá vált gyökérfelszín is hasonló érzékenységgel, fájdalommal jár.

Egy fokkal jobban járnak azok, akik a közepes, un. médium fogkefét választják, de az igazán ideális a puha sörtéjű fogkefe használata. A puha sörték mosási hatékonysága annak ellenére, hogy nem durva sörtékről van szó, mégis a legideálisabb, hisz ezen fogkefék sörteszálainak mennyisége, sűrű szövése miatt tökéletes tisztítóerővel bírnak, miközben nem karcolják a fogzománcot, hanem szinte csak letörlik arról a lepedéket. A fogmosás célja pedig a lepedék eltávolítása, mely tehát a fogzomácot kímélve a puha sörtéjű fogkefékkel érhető el a legegészségesebben, fogaink szempontjából a legkíméletesebben. Bizony akár egy papírzsebkendővel is le lehetne maradéktalanul törölni a lepedéket fogainkról, nincs hozzá szükség semmilyen kemény eszközre, így kemény sörtéjű fogkefére sem. A fogzománc kíméletén túl a puha sörteszálak a legminimálisabb nyomóerő hatására is behajlanak a legkisebb egyenetlenségekbe, követik a fog domborulatait, tisztítják a fogközt is. Nem kell a puha fogkefét a fogra nyomni, minimális nyomóerő is elegendő használatukhoz. Az ideális fogkefe legfőbb ismérve tehát a puha sörte. A puha sörtéjű fogkefék között válogatva találunk különböző verziókat, váltakozó hosszúságú sörteszálú fogkefét, polírozó korongot tartalmazó fogkefét stb. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem szerencsés ezek választása, ugyanis ahol rövidebbek a sörték vagy ahol a polírozó korong található nem ugyanolyan hatékonyságú a fogtisztítás.


Mi az, ami fontos lehet még? A jó fogkefe második legfőbb ismérve a fogkefe nyakának milyensége. Azok a fogkefék, melyek flexibilisek vagy merevek, de szögben hajlanak nem irányíthatóak olyan precizitással, mint az egyenes fognyakú fogkefék. Erre is ügyeljünk fogkefe vásárlásánál. De az sem mindegy, milyen nagyságú a fogkefe feje. A hátsó fogak tisztítása szempontjából az a jó, ha a fej minél kisebb, így jobban elérjük a bölcsességfogat is.

Összefoglalva elmondható, hogy a leghatékonyabb fogkefe az egyenes, kisfejű, puha, sűrű, egyenlő hosszúságú sörteszállal rendelkező fogkefe. Nem az a fontos tehát, hogy hány forintba kerül egy fogkefe, nem igaz a mondás, hogy a legdrágább fogkefe a legjobb, egy közepes árfekvésű imént összefoglalt szempontoknak eleget tevő fogkefe tökéletes választás, ha jót akarunk fogainknak. A rendelkezésre álló márkák arzenáljában elbizonytalanodók számára a fogorvosok a CURAPROX Sensitive fogkeféket ajánlják, melyek teljes mértékben eleget tesznek az ideális fogkefével szemben támasztott követelményeknek. Jól irányíthatóak, nem roncsolják a fogszövetet és a fogínyt, s maradéktalanul eltávolítható velük a lepedék fogainkról.

Az ideális fogkefén túl természetesen a hatékony, optimális fogmosási technika elsajátítása is fontos. Nem kérdés, hogy kellő ideig kell mosni fogainkat, napi háromszori fogmosás az előírás, de napi kétszeri is elégséges. De gondolni kell arra is, hogy a fogkefe csak a rágófelszínt tisztítja, tisztítani kell a fogak közét is, erre a célra szolgálnak a fogköztisztító kefék, a fogselyem, valamint nagyon ajánlott szájvíz használatával fejezni be a fogmosást. Időként célszerű lepedékfestő tablettával ellenőrizni fogápolási rutinunkat, mely jó önkontroll a hosszú távon egészséges, fehér és ép fogak megőrzése érdekében.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5813 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x