A születés misztériuma a tradicionális Iszlám világban
Címlap / Otthon / A születés misztériuma a tradicionális Iszlám világban

A születés misztériuma a tradicionális Iszlám világban

Forrás: Nostromo
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-24

A gyermek világra jövetele nagy örömöt jelentett a család számára; az eljövendő eseményre való várakozás boldog időszakában a feleség és férj egész sor kötelezettségnek kellett, hogy eleget tegyen a születendő gyermek érdekében. 


Rendezvénynaptár
A gyermek világra jövetele nagy örömöt jelentett a család számára; az eljövendő eseményre való várakozás boldog időszakában a feleség és férj egész sor kötelezettségnek kellett, hogy eleget tegyen a születendő gyermek érdekében. A fogantatástól számított négy hónap és tíz nap elteltével - az volt az elterjedt nézet, hogy a gyermek ekkorra fejlődik ki, és teste ekkor egyesül a lelkével - a férjnek le kellett mondania az anyával való testi érintkezésről, különben szigorúan büntetendő bűnt, gyermek-gyilkosságot követne el.

A szülés
Amikor közeledett a szülés ideje, a fiatalasszony visszavonult egy erre a célra berendezett szobába, a család nőtagjainak, legközelebbi barátnőinek és szomszédnőinek társaságában; számuk néha elérte a tízet, tizenötöt. Míg ő az előírásoknak megfelelően megtette a száz lépést, a bábaasszonyért szalasztottak, aki általában gazdagon felékszerezett, kiöltözött, tisztesebb korú asszonyság volt. A bába szamárháton ülve szünet nélkül járta a város utcáit; éjjel egy szolga ment előtte lámpással a kezében, és minden este az őrségen megmondták neki az áthaladáshoz szükséges jelszót, hogy az utcák és bazárok kapuit kinyittathassa magának. Mihelyt megérkezett a bába, megvizsgálta a jövendő anyát, és az asszonyok segítségével előkészített mindent, amire ilyenkor szükség volt; ezután vidám bátorító szavak kíséretében felültette betegét az előírásoknak megfelelő szülőszékre. Ekkor négy asszony körülvette: az egyik a fiatalasszony jobb vállát, a másik a bal vállát tartotta, a harmadik és negyedik pedig kezét hátának támasztva tartotta őt; ezalatt a nagyanya egy marék sót szorongatva fel-alá sétált a szobában, hogy a gonosz szellemet elűzze.

A születés
Amint előtűnt a gyermek, a bába megfogta, és elvágta a köldökzsinórt. Nem mondta meg azonnal a szoba sarkában összegyűlt asszonyoknak az újszülött nemét, noha ezek oldalát majd kifúrta a kíváncsiság, ugyanis, ha az újszülött fiú - s a fiút mindig sokkal nagyobb örömmel fogadták, mint a lányt -, a dolog irigykedő pillantásokat válthatott volna ki, ezt pedig célszerűnek tartották elkerülni. Ezután az újszülöttet négyszer egymás után lemosták, utoljára virágokkal felfőzött vízben. Ezt a tisztálkodást mindenki elvégezte, aki a gyermekhez nyúlt.

A gyermek megóvása a rontástól
A bábaasszony jókora tüzet rakott a bölcső közelében, és három napon, három éjen át senki nem mehetett át a kettő között. Ezt a tüzet igen gondosan kellett ápolni, hogy a gonosz szellemet és démonokból álló hadát távol tartsa. A szülés után egyébként is számos szertartást végeztek, elsősorban azért, hogy a gyermeket megóvják a dzsinnektől, akik egyre csak az alkalmas pillanatot lesték, amikor Allah teremtményét elpusztíthatnák. Ezután egy szentelt itallal átitatott vászondarabkát tömtek az újszülött szájába, majd cukrot, kenyeret és aranyat készítettek mellé: cukrot, hogy édes és jó legyen; kenyeret, hogy sokáig éljen, és aranyat, hogy rámosolyogjon a szerencse.

A gyermekágyas asszony
A gyermekágyas asszony negyven napig tisztátalannak számított. Nem léphette át a ház küszöbét, nem nézhette a hegyeket, nehogy - tisztátalan lévén - kiszárítsa az éltető forrásokat. Huszonegy napon át tilos volt a haját megnedvesítenie vagy bármit megérintenie, hiszen ez azzal a veszéllyel járt volna, hogy tisztátalanná teszi, amikor hozzányúl. Nem mehetett tűz közelébe, nem érinthetett meg fából vagy agyagból készült tárgyakat.

Szoptatás másként
Hogy az anya és a gyermek közötti érintkezést elkerüljék, szokás volt a csecsemőt szoptatós dajkára bízni. Az anya csak sokkal később, a tisztulási szertartások elvégzése után adhatta mellét gyermekének; a tisztátalanság negyvennapos időtartama alatt ki kellett öntenie a tejét. Ha nem akadt sem szoptatós dajka, sem rokon vagy szomszédasszony, aki helyettesíthette volna, akkor egyszerűen vaj és tiszta méz keverékével etették a csecsemőt. Ami az anyát illeti, neki búzalisztből, birkahájból és szőlőízből készült levessel kellett beérnie.

Forrás: http://nostromo.jpte.hu/~carry/text/idegen/idegen23.htm
Copyright (c) 1997. Dr. Kéri Katalin
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2923 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x