Ősz a balkonládában
Címlap / Otthon / Ősz a balkonládában

Ősz a balkonládában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A nyári virágok már lekonyultak, kiszáradtak. A muskátlikat is lassan be kell hordani telelni. Akkor mi legyen az ablakunkban? Sokan szigeteléssel, ablakcserével készülnek a télre. Ha még a virágokat is szeretik, külön ötleteket kaphatnak. Telepítsen balkonládát!  

Balkonláda – télen –nyáron!

Akár kertes, akár balkonos, akár csak sima ablakpárkányos házban, vagy lakásban élünk, a virágládát mindig érdemes az évszaknak megfelelően kezelni. Ha gyermekeink kicsik, és nincs kertünk, ezen a módon adhatjuk át nekik talán legjobban a természet szeretetét. Saját ládájukban saját növényeik lehetnek. Ha pedig a szürke lakótelep az otthonunk, az ablakon kipillantva egy darabka természet nyújthat éltető energiát télen és nyáron. 

A balkonládába ültetett fűszerek és muskátlik világán túl is gondolkodhatunk, némi kreativitással folyamatosan virágos és zöld lehet az ablakunk. 

Legjobb, ha két garnitúra balkonládát cserélgetünk, így a nyári évelő, virágzó növényeket békén át lehet teleltetni az egyikben, míg az ablakunk az ősz és a tél színeiben pompázhat a másikban. Nyáron ezt a ládát ki lehet tenni akár a kertbe, a zöldbe, vagy az alább bemutatott módon az ablakban is hagyhatjuk, egy kis praktikával.



Milyen ládát vegyünk?

Többféle láda kapható a kertészeti és építő boltokban. Aki a dekoratív színeket kedveli, választhat színes ládákat, amikben színben harmonizáló növényeket helyezhet. A barna, vagy terrakotta színű balkonládák a legelterjedtebbek. A legjobb az a fajta láda, amiben alul vizet lehet elhelyezni, dupla aljú, vagy a fölös vízmennyiség oda folyhat le, így a virágok gyökere mindig vízhez juthat. Ezzel a balkonládával – kipróbáltuk!! – akár egy 10 napos kánikulai nyaralást is kibírnak a növények. A láda legyen azonos hosszúságú, vagy kicsikét rövidebb, mint maga az ablakpárkány. A túl kicsi, rövid ládát könnyebb véletlen leverni, ha nincs kirögzítve. Balkonláda esetében mindenképpen két tényezőt kell súlyozottan figyelembe venni: csak hasonló fény-és vízigényű növényeket ültessünk össze. A balkonláda alján legyenek lyukak, vagy legyen dupla fenekű a láda, mert ezeken keresztül távozik el a felesleges víz.

Ha szélesebb a párkány, vagy tudunk egy szélesebb fajta ládát a korlátra helyezni, célszrűbb azt választani, jobban férnek benne (akár időszakosan két sorban, egy lecsüngő és egy álló) a növényeink. 


Őszi növények

Az őszi növények olyanok, melyeket télre is a ládában hagyhatunk. A kertészeti szakboltokban örömmel adnak nekünk tanácsot, melyek azok a törpe örökzöldek, törpecserjék, melyek egymás mellett is ültethetők és kibírják az ablakunkban a telet. Szép lehet a kecskerágók kompozíciója, különböző törpe-tuják, vagy törpe hamisciprus kompozíciója is. A törpe fenyőcskét ha már most elültetjük, karácsonyra méltó ablakdísszé nőheti ki magát, megerősödhet akár annyira is, hogy pár apró díszt kapjon, később pedig ki is ültethetjük. 
 

Tippünk: Egy 90, vagy 1,20-as balkonláda tartalma 5-6 ezer Forintból kijöhet.


Helyezzünk a közepére egy törpe gömbtuját, mely a ládában maximum 60 cm magasra nő meg, de nyírhatjuk, formálhatjuk is. Ára, kb 3000 Ft. Helyezzünk a láda két sarkába kecskerágókat, (ár: 200 Ft körül). A láda ezzel meg is telik, és évekig akár nem is kell hozzányúlni, az időnkénti földfrissítést és tápoldatozást kivéve! A kecskerágó félék nagyon ellenálló növények, az árnyasabb ládákban is jól megélnek. Télen kevés öntözést igényelnek. Általános virágföldbe, vagy speciális, örökzöldeknek való földbe ültethető, töve háncsréteggel védhető. Ha túlnő a balkonláda méretén, egyszerűen kiültethetjük, akár a közterületen olyan helyre is, ahol a lakosság örömét szolgálja. 

 


Ablak szigeteléskor csináljunk ablakkertet is!

Nagyon sokan most, a téli fűtési szezon kezdete előtt cserélnek ablakot, vagy szigetelik újra a meglévőket. Ez igen jó alkalom arra, hogy az ablakpárkányon szabályos virágos kertünk lehessen. Az ablakcserével egy időben általában lekerül a párkányt borító lemez, vagy borítás Legjobb, ha ezt vissza sem helyeztetjük! Az ablakpárkány alá az ablak beszerelése előtt helyezzünk el egy lefelé lógó, az ablak alsó vonalában lévő fémből készült és nem korrodálódó balkonláda tartót, mely érjen ki majd az ablakpárkány pereméig. Erre épüljön rá az új ablakpárkány, melyszintén egy újabb ládának adhat helyet. Lehet szélesebb, mint a korábbi – sőt erre célszerű törekednünk – és készülhet műkőből, márványból, (ez jóval drágább) de akár a konyhai pultok anyagából is, melyet egy profi asztalos be tud építeni.

 

Az új párkánynak olyan anyagot kell választani, ami a víznek és az időjárásnak hosszú időn át ellenáll. A párkány elejére egy szintén fémből készült ívet húzhatunk, mely megakadályozza a láda vagy az ablakba kerülő cserepek leesését. Ha nagy, nehéz, hosszú ládánk van, az nehezen esik le, erre előre gondolhatunk. Az egész költséget körülbelül a párkányzat árának 5-8%-al drágítja meg, ha az ablakok párkányzatát ezen a módon cseréljük le, viszont évtizedekig gyönyörködtet. Az ilyen ablakkertben a földcsere nem egyszerű, ezért inkább a tápoldatozásra kell figyelni, illetve a locsoláskor arra, hogy a felesleges víz kifelé, ne pedig a fal felé folyhasson. 

 

Ablakölelő szőlő

Ha ablakunkat szeretnénk körbe futtatni valamilyen fali kúszóval, erre a célra az ablak melletti területre könnyen felszerelhetünk két kisebb fali virágládát. A kúszókat szabályozni kell, hogy ne fedjék be az ablakot és a többi növényt, ügyeljünk arra, hogy elérjük őket, ha locsolni akarjuk, vagy eleve építsünk ki locsolócsövet a cserepek irányában. Ha a fal bírja, akár trombitafolyondárt is telepíthetünk, de a borostyánnal nem foghatunk mellé. Nyáron egy vidéki kisvárosban egy szőlővel körbefuttatott balkont is láttam, valószínű az ősz itt gyümölcsöző élményt ad az itt lakóknak.

A dupla virágládában tavasszal és nyáron felülre kerülhetnek a virágzó növények, évelők, és alulra pedig az örökzöldes láda. Télen pedig az virágos láda a telelő helyére kerül, és csak az örökzöldek pompáznak az ablakunkban.

 

Díszek a ládában

Divatos dolog, hogyha a ládába apró kerámia „giccseket” szúrunk. Vidám, jópofa, akár az évszaknak, az ünnepnek, megfelelő szélforgók, vagy öntözők feldobják a látványt, különösen ha gyermek van a háznál, és magunk készítünk efféle betűzőket. Ilyenkor a tök, az őszi levelek, termések adhatnak ötleteket ezekhez az apró díszekhez.

Néhány virág, és növény, amit az őszi ládában használhatunk: 




A piros bogyóival dekoráló kúszó fagyalbogyó, vagy a korall bokor olcsó és sokfelé kaphaó, néha még a szupermarketekben is mejglenik, de ha tehetjük, inkább a kertészetit válasszuk, ahol tanácsokat is kaphatunk az ültetéshez, öntözéshez. Nagyon szép kontaszt a lilás díszkáposzta, ami nem csak ládában, de kertben is jól mutat, akár szegélyként is ültethető. A kriazntém ezernyi fajtája kelleti amgát ilyenkor, nem csak temetőbe, de a balkonra is ültethetjük őket. Az rikafélék és a csarab is népszerű, könnyen ültethető és szépen dekorálja az őszi ládánkat. 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8867 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x