Hol sírjaink domborulnak
Címlap / Otthon / Hol sírjaink domborulnak

Hol sírjaink domborulnak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Temetők. Oda megyünk, és rendet teszünk mind. Kegyeletünket legtöbbször úgy fejezzük ki, hogy a sírra virágot, növényt viszünk. Évről évre akadnak divatok, illendőségek, és hagyományok, melyet követni szokás. Ezekből gyűjtöttük össze a hasznosakat, hogy szeretteink sírjai mindig az örök életet idézzék szépségükkel.  

Mit vigyünk magunkkal?
A temetőben a sír körüli részt kis gereblyével, kis kapával tehetjük rendbe. Erre, ha nincs kiskertünk, elegendő lehet egy gyermekek számára készült kertészkedő csomag vásárlása. Vigyük magunkkal üres palackot, hogy vizet vehessünk a sír és környékének rendberakására. Jó, ha van nálunk egy rongy, ha a sír kőből, márványból, vagy más merev részekből van, mert ezzel az esetleges szennyeződéseket (például bogár és madár nyomok) könnyebb letakarítanunk.

A sír típusa
Nagyon sokféle síremléket állítathatunk. Van aki betonból, műkőből, márványból, műmárványból készítteti el az egészet. Van aki a sír keretét adja meg és a közepébe növényeket, virágokat ültet, van aki egy virágtartó edényt rakat csak oda. Annak megfelelően érdemes kiválasztanunk a síremléket, hogy évente mennyi időt tudunk kedves halottunk sírjánál tölteni.
Ha csak ilyenkor, Mindenszentek környékén megyünk a temetőbe, akkor legjobb a teljes sírt befedő lap, amire elegendő egy- egy váza, és kampó a tartós koszorúknak, esetleg hely a mécsesnek.
Ha azonban gyakrabban tudunk és akarunk a temetőbe látogatni, akkor gyönyörű növényekkel is beültethetjük a sírhantot. Rózsi néni mindig úgy megy ki a sírhoz mintha Elemér bácsihoz – megboldogult férjéhez – menne, és úgy ápolja a virágokat, ahogy régen a férjét gondozta, ápolta. Igen fontos szerepe van ennek a gyász, és az emlékezés folyamatában.


Egyéni megoldások – olcsóbb és szebb
Nyáron sokan a virágot is hozó kis növényeket részesítik előnyben, rózsát, vagy muskátlit ültetnek. Télen azonban ezek kiszáradnak, nem mutatnak annyira. Ezért érdemes úgy megtervezni a sírra kerülő növényeket, hogy azok ne nyomják el egymást, és mindig legyen friss szín, üde, élő növény a síron. Az örökzöldek illetve a lombjukat el nem hullató törpe cserjék ideálisak a sírra. Érdemes a cserjékkel óvatosan báni, jól megtervezve növekedésüket. Okos dolog lehet, hogyha nincs merev kerete a sírnak, akár növényekből készíteni egyet. Körberakhatjuk a hantot terméskövekkel, és közéjük sziklakerti növényeket, vagy a partfal megfogására alkalmas kis cserjéket rakhatunk. Gyönyörű keretet adhat, ha valódi cserepeket rakunk körbe, (körülbelül a 35 cm magasságú, vagy magasabb cserepek jók!) és azokba ültetünk különböző növényeket. (Hogy a lopást elkerüljük, akár fél-cserepekkel is bánhatunk.) A rusztikus hangulathoz, na meg persze a sír oldalának megtartására használhatunk vesszőből fonott kosarakat is. Ez jóval olcsóbbá – és valljuk meg, sokkal hangulatosabbá, szebbé teszi a sírt, jobban látszik rajta –és persze jobban igényli is – a törődés.

Milyen növényt válasszunk?
Ha elhunyt szerettünknek volt kedvenc növénye, vagy kedvenc színe, ezt figyelembe lehet – és illik – venni a növények megválogatásánál. Vannak olyan növények – mint például a japán vérborbolya, melynek levelei egész lombhullásig pirosak, és a piros termések még télen is öltöztetik a növényt. Ennek a cserjének van kifejezetten kicsi változata is. (Bagatelle változat) Kerüljük a túl magas növekedésű növények vásárlását, mert ezek elnyomják a keresztet, vagy leárnyékolják a tavasszal, nyáron virágzó virágos növényeket. Viszont a sír egy-egy sarkába tehetünk jól nyírható, apróbb örökzöldet.

Néhány mutatós virág, növény, amit sírokra ajánlhatunk:
- Varjúháj félék –évelő növény, ami számos fajtában létezik. Kő támfalon is megmarad, alacsonyra nő (25-30 cm) és vannak gyönyörű virágos változatai is.
- Kecskerágó félék – szintén sok fajtája létezik. Viszonylag gyorsan nő meg végleges magasságára, metszeni, irányítani is lehet. 
- Örökzöld mirtuszlonc – télen is megőrzi szép, üde zöld színét. Sűrű, jó talajtakaró törpecserje.
- Törpe gömbtuja – kiválóan mutat a sarkokon.
- Madárbirsek – különösen a kerti madárbirs amely fényes, sötétzöld levelei késő ősszel vörösre színeződnek. Rózsásfehér virágai tavasz végén és kora nyáron nyílnak.
Kecses ágrendszerével, csodás lombszínével sokoldalú
- Palástfű félék – óvatosan kell velük bánni, mert terebélyes lehet.
- Bíborlevelű tűzeső – mely az árnyasabb helyeket is kedveli, és igen szép, tényleg bíbor leveleivel dekoratívan emelkedik ki a sárgás-zöldes háttérből. Jól lehet játszani a színével.

Hogy válasszunk koszorút?
Nincsenek merev szabályok, talán annyi, hogy a művirág akármennyire tartósnak is tűnik, szinte mindig ronda. A hideg, a napfény ugyanúgy megviseli, mint a tartós, de természetes növényi részekből készült koszorúkat. Ezért kerülni érdemes őket. Sokkal szebbek, mutatósabbak az élő virágból, vagy növényi termésekből kötött, igen gazdag forma és színvilágban kapható koszorúk. Halottak napján nem szokás szalagot köttetni rájuk, ez főleg temetéseken illendő. Halottunkra emlékezve akár mi magunk is készíthetünk a sírra koszorút, vagy mécsestartót.

Mécsestartó – házilag
Segíti az emlékezést, ha nem csak a boltban megvett holmikat rakjuk ki - akár kötelesség szerűen – a sírra, hanem egy kicsit emlékezünk is azokra, akik már nincsenek velünk. Ez az idő az emlékezésé, szenteljük hát neki. A mécsesek tartóját, az üveget szépen megfesthetjük üvegfestékkel, vagy készíthetünk gyermekeinkkel együtt kisebb töklámpást is a sírra, mécsesnek. Ha még gyászolunk, ez is segítheti a gyász folyamatát.


G.K.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 16658 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x