Tapossa laposra! Zöldköznapi tippek környezettudatos embereknek...
Címlap / Otthon / Tapossa laposra! Zöldköznapi tippek környezettudatos embereknek

Tapossa laposra! Zöldköznapi tippek környezettudatos embereknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Összegyűjtöttük azokat az igen egyszerűen megtartható zöldköznapi tippeket, melyekkel minden nap tehetünk azért, hogy bolygónkat ne árassza el a szemét. A konyhai munkák kapcsán szót kell ejteni a hulladékkezelésről is. Mindenekelőtt legfontosabb teendőnk a hulladékok keletkezésének megelőzése.  

Ebben kulcsfontosságú a környezettudatos vásárlás. A lehető legkevesebb csomagolóanyagot vegyünk meg az élelmiszerekkel. Manapság ez nem könnyű feladat, de érdemes rá odafigyelni. Ha tudunk, válasszunk a csomagolásmentes boltok kínálatából. 


A keletkező hulladék elhelyezésére néhány tippet ajánlunk.
 1. Vásároljunk visszaváltható üveges palackozású italokat.
 2. Ha csak műanyag palackban forgalmaznak valamilyen italt, válasszuk a visszaváltható verziót, ha van, vagy váltsuk ki valamivel. 
 3. Ha elkerülhetetlen az eldobós műanyag flakon, akkor tömörítsünk. "Tapossa laposra" Ellenkező esetben levegővel telnek meg lerakóink. Ha „gondos kézzel” még a kupakot is visszacsavarjuk az összenyomás előtt a palackra, a legrosszabbat tesszük, mivel a levegő nem összenyomható.
 4. A kupakot érdemes kupakpontokra leadni, ezzel általában még jótékonykodni is tudunk! 
 5. Kerüljük az alumínium dobozos italokat. Ha mégis ilyennel akad dolgunk,"Tapossa laposra". A fémcsomagolást (konzervdobozt, alumínium csomagolást) érdemes külön gyűjteni, nagyobb mennyiségben, mint lemezhulladékot átveszik. Vannak szelektív hulladékgyűjtők, ahová ezek is elhelyezhetők, például a konzerves dobozokkal együtt. Mikor azonban kibontjuk a sörünket, vagy üdítőnket a fém dobozban, jusson eszünkbe: egy ilyen doboz ital előállítása annyi energiát vitt el, mintha egész évben menne a hajszárítónk! Gondolja meg …   
 6. Kerüljük a kombinált csomagolást. Vigyázat, a dobozos csomagolás nem csak papírból készült! Többféle réteg (papír, műanyag, fém) összepréselésével gyártják, amelyet azután már nem lehet gazdaságosan szétválasztani, így újrahasznosítani sem. Az olcsó kartonos italok, tejek közt gyakori az ilyen. Nyers tejből válasszuk a feldolgozható, esetleg az üveges csomagolásút, de még jobb, ha kimérve vesszük. Ha a palackos változatot találjuk, azt is tapossuk össze.
 7. Részesítsük előnyben az újrafelhasználható és természetes alapanyagú csomagolóanyagokat. Egyúttal kerüljük azokat a csomagolásokat, ahol szükségtelenül sok csomagolószert használt a gyártó. (bonbonok, aranyozott termékek, stb..)
 8. A veszélyes hulladékot, zsírt, étolajat feltétlenül külön kell gyűjteni. Lefolyóba semmi esetre sem szabad önteni. Ma már számos helyen átveszik és újrahasznosítja az, aki elszállítja. Ám ha magunk akarjuk újra felhasználni, létezik bioboltokban egy olaj ülepítésére használható zeolitos kőzúzalék, amivel magunk is megtehetjük ezt. (A mai olaj árak mellett olcsóbb és barátságosabb így!)
 9. Gyűjtsük külön a papírt, műanyagot, üveg- és fémhulladékot. Vigyük a szelektív hulladékgyűjtő konténerbe vagy váltsuk vissza.
 10. A szerves hulladékokat, lehetőség szerint, komposztáljuk.
 11. A száraz kenyeret külön gyűjtetjük. Takarmányozásra, vagy újra hasznosítva zsemlemorzsának alkalmas még. Faluhelyen a konyhai szerves hulladékot megetetik a tyúkokkal, disznókkal. Ha van pecás ismerősünk, ő is örülni fog neki, mert kiváló beetető-alapanyag.
 12. A konyhamalac használata mindenképp káros. Megdarálja a szerves hulladékot, és a csatornába juttatja. Ezáltal tele lesz szerves hulladékkal a szennyvíz. Ezzel szemben környezetbarát alternatíva a komposztálás.
 13. Az elemekből legjobb, ha vásárolunk egy-két föltölthető változatot. Ez mindenképpen gazdaságosabb dolog. Az olcsóbb töltők a kisebb gépeket, mint gyermekjátékok, kisrádiók, stb.. tartozékai lehetnek, míg a tartósabb elemeket töltő készülékek valók például fényképezőgépekbe, kamerákba. Ezek jóval drágábbak, de még mindig olcsóbb és környezetkímélőbb, mint eldobható fajtát vásárolni. Az eldobható elemeket föltétlen gyűjtsük külön, és időnként hordjuk el a szelektív hulladékgyűjtőbe. A legjobb azonban, ha semmi elems dolgot nem vásárolunk, keressük a hálózatról tölthető dolgokat, bár az akksik is elég szennyezők, de sokkal jobban elkülöníthetők és újra használhatók, mint az elemek. 
 14. Végezetül, de nem utolsósorban fontos hangsúlyozni, hogy használati cikkeink élettartama, minőségük szinten tartása, - amelyek elsődlegesek a környezettudatosság szempontjából,- nagyrészt a gondozásuktól, ápolásuktól és az erre szolgáló anyagok tulajdonságaitól függenek. Ha kellő figyelmet fordítunk erre, konyhai "segítőtársaink" később válnak hulladékká. Ezért is célszerű inkább a tartósabb alkatrészekből készült dolgokat vásárolni. (Fém alkatrészek, kevés kicsi, könnyen meghibásodó rész, stb..)
 15. Lényeges, hogy a teljes műanyagmentesség nem igazán cél, inkább a minőség, a csomagolások mennyiségének viszaszorítása, illetve a felesleges holmik halmozása az, amit kerülni érdemes 

Arra is érdemes gondolni, hogy ami nekünk szemét, annak még más örülhet! Megunt tárgyainkat vigyük el ócskapiacra, tegyük fel a netre, hogy elajándékoznánk őket, vagy adjuk le segélyszervezeteknél. Jobb helyük lehet valaki másnál, mint a szeméttárolóban.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6571 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x