Vezesd jól a vízháztartásod!
Címlap / Polcra / Vezesd jól a vízháztartásod!

Vezesd jól a vízháztartásod!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az egészség romlását és akár életveszélyes állapotot is okozhat a víz hiánya. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, hiszen testük 80% víz. A legalapvetőbb szükségletünk, hiányának jelei kisgyermekkorban, a serdülők és a felnőttek esetében. Honnan ismerheted fel, és mit tehetsz ellene?  

A folyadékháztartás gyermekkorban

Az emberi test jelentős részben – felnőtt korban átlagosan 60%-ban –  vízből épül fel. Éppen ezért a folyadékháztartás egyensúlyának minden életszakaszban kiemelt jelentősége van. Gyermekkorban még ennél is fontosabb tényező, hiszen a víz a gyermekek testének 70 %-át is kiteheti. Már a magzat méhen belüli fejlődése is csak kifogástalan vízellátottság mellett optimális. 

A folyadék-anyagcserének csecsemőkorban számos jellegzetessége, érzékeny pontja van. Ezek közül a könnyen kiszáradáshoz vezető csecsemőkori hasmenés áll a tudományos kutatások állandó középpontjában. A másik oldalon a csecsemők, kisgyermekek és gyermekek esetén a vízmérgezés (intoxikáció) néhány kivételtől eltekintve csak ritkán fordul elő.



A folyadékegyensúly érzékeny indikátora, az alacsony szérum nátriumszint (hiponatrémia) áll egyes szakértői vélemények szerint a kisgyermekkori lázas görcsrohamok hátterében. Egyre bővülnek ismereteink a folyadékfogyasztási szokások rögzülésével kapcsolatban is, melyek gyökerei a növekvő számú bizonyítékok alapján a kisgyermekkorra nyúlnak vissza. Lehet a nemek között is különbség a folyadékellátottság szempontjából.
A táplálkozási ajánlások folyadékfogyasztásra vonatkozó része egy általában javasolható napi mennyiséget határoz meg, azonban az egyénre szabott táplálkozási konzultáció során az adott gyermek igényeit is figyelembe vevő ajánlást fogalmaznak meg.

Folyadékválasztási elsőbbség és folyadékpótlás serdülőkor előtt álló leányok esetében

Kanadai tudósok tanulmányukban a fiatal lányok folyadékfogyasztását vizsgálták párás melegben ( 5±1ºC és 45-50%-os relatív páratartalom) történő testmozgás közben.
Egy tucat fizikailag aktív, 9-12 éves – azaz pubertáskor előtt álló leány – 3x3 órás egyforma mozgásprogramot végzett. A fogyasztásra szánt három folyadékfajta 8-10°C-os hűtött ízesítetlen víz, szőlőízesítésű víz; valamint szőlőízesítésű víz volt 6%-os szénhidráttal és 18 mmol/L sóoldattal dúsítva. A lányok szabadon választhattak melyik folyadékból mennyit isznak. Időszakosan feljegyzésre került a testsúly, folyadékfogyasztás, pulzus, hőmérséklet (bőrön és végbélben mért), szomjúságérzet és gyomor telítettség foka. A testsúlyváltozás jelentéktelen volt, nem érte el az egy százalékot.
Az adatok alapján kijelenthető, hogy a prepubertásban levő leányok szívesebben választották a dúsított, ízesített vizet, ám nem elhanyagolható tény az sem, hogy a megfelelő folyadékpótláshoz a megfelelő mennyiségben bevitt ízesítetlen víz járult hozzá leginkább.

Víz: a fiatal gyermekek elhanyagolt tápláléka?

Szervezetünk számára a víz nélkülözhetetlen, és bár testünk az ételek metabolizmusával képes előállítására, mégis ez a mennyiség nem elegendő, így szükséges a folyadékbevitel. Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló víz mennyisége, vagy minősége nem megfelelő, egészségi problémák léphetnek fel. Ez jelentős gondot okoz,  ha az illetőnek például hasmenése van, vagy dehidratált (kiszáradt). Komoly veszélyt jelent a szennyezett víz és a szegényes higiénia, valamint az ezzel kapcsolatos fertőzések, és ez különösen igaz a harmadik világbeli országokra. Gyermekkorban a hasmenéses megbetegedésekre fokozottabban kell figyelni, és gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról.

 

Összességében kiemelendő, hogy a folyadékbevitelre (mennyiség és minőség) külön figyelmet kell szentelni a gyermekek esetében, ha nem kér a gyerek, akkor is kínáljuk neki a folyadékot, hiszen a játék közben egyszerűen elfelejthet inni.

Utazók hasmenése: új utak a megelőzésben és a kezelésben

A fejlődő országokban, trópusi tájakon megtett nyaralás során nemcsak csodás emlékekkel, remek fényképekkel és emlékezetes ajándékokkal gazdagodhatunk, hanem sokszor a pihenést vagy a munkát is félbeszakító hasmenéssel, amit ezért gyakran az „utazók hasmenése” névvel is illetnek. 

Megelőzésként természetesen bevethető a táplálkozásra, higiénére vonatkozó oktatás, a szükséges információk megosztása, amely elsősorban az utazók által elfogyasztott ételek és a víz útján terjedő gyomor- és bélrendszeri fertőzéseket segíthet kivédeni. 

A hasmenés enyhe lefolyású esetei az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlásával – pl. szűrt levesek, ásványvizek, gyümölcslevek illetve konyhasót és cukrot is tartalmazó ún. orális, azaz szájon át bevihető, rehidráló folyadék formájában - az esetek döntő többségében hatékonyan kezelhetők. Súlyosabb esetekben a folyadék pótlásán túl antibiotikumok, illetve „hasfogó”, a belek mozgását csökkentő hatású gyógyszerek alkalmazására is szükség van.
   

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4447 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x