Gyilkos vegyszer a háztartásban: diklórmetán - Kerüld el!...
Címlap / Polcra / Gyilkos vegyszer a háztartásban: diklórmetán - Kerüld el!

Gyilkos vegyszer a háztartásban: diklórmetán - Kerüld el!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A diklórmetán nevű rákkeltő oldószer európai korlátozását szavazta meg szerdai ülésén az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága Brüsszelben. A diklórmetánnal sokan találkozhatnak kis, házi felhasználók. Miben lehet, mire vigyázz? 

Hegyi Gyula, az Európai Parlament szocialista frakciójának témafelelőse, a bizottság tagja elmondta, hogy a könnyen párolgó vegyszerrel a lakosság elsősorban festékeltávolító oldat formájában találkozhatott. A korlátozásra azért van szükség, mert az utóbbi években sokan meghaltak a diklórmetán használatának következtében. Elsősorban az egyéni felhasználók, saját otthonukat csinosítók és szobafestők voltak az áldozatok, hiszen az ipari üzemekben betartanak bizonyos biztonsági előírásokat. Az új szabályozás értelmében ezt az oldószert csak az iparban, szigorú biztonsági követelmények mellett lehet a jövőben festékeltávolításra használni. A lakosság és a mesteremberek a számos hasonlóan hatékony, de nem egészségkárosító vegyszer egyikével, vagy például égetéssel szabadulhatnak meg a felesleges festéktől.

Hegyi Gyula szerint az iparban is szigorúan érvényt kell szerezni a diklórmetánnal kapcsolatos előírásoknak. Egyes európai üzemekben olyan magas koncentrációt mértek ebből az anyagból, ami a dolgozók tíz százalékánál okozna rákot tartós kitettség esetén.

Hegyi Gyula szerint a legfontosabb, hogy a rákkeltő anyagot zárt közterületeken, például bevásárlóközpontokban és aluljárókban ne használhassák, hiszen az illékony anyag gőze nehezebb a levegőnél, így a mérések szerint lesüllyed, és különösen a gyerekeket veszélyezteti. A magyar képviselő előremutatónak tartja, hogy a bizottság tagjainak túlnyomó többsége pártkülönbség nélkül támogatta a veszélyes anyag korlátozását, és azt, hogy a bizottság elfogadta az európai szakszervezetek álláspontját a dolgozók fokozottabb védelme érdekében.

Egy bizonyos a tisztaságot a vízzel lehet elérni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x