A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon
Címlap / Polcra / A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon

A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-13

A téli időszakban szervezetünknek nagyobb szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint bármikor. Habár ilyenkor jóval kevesebb a zöldség- és gyümölcskínálat, mégis van egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer vitaminkészletünk téli feltöltésére: a csírák fogyasztása. Néhány egyszerű tipp, hogyan neveld őket otthon.  

A csírák: a természet csodái

A csírák koncentráltan tartalmazzák a fiatal növény kifejlődéséhez szükséges rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fontos tápanyagokat, enzimeket, ráadásul szinte „előemésztett” formában, vagyis a szervezetünk számára nagyon könnyen emészthetők és feldolgozhatók. A tápláló csírák ugyanakkor rendkívül kalóriaszegények, hatékonyan beállítják az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. A csírák csodálatos hatását, az emberi táplálkozásban betöltött egyedülálló szerepét ma már számos kutatás támasztja alá. 

Csírafajták – változatos kínálat már itthon is

A kereskedelemben ma már számos csíraféléből válogathatunk, a kínálatban nemcsak a legnépszerűbb búza-, lucerna-, mungóbab vagy hagymacsíra található meg, hanem a csípős ízű retek, a különleges görögszéna, a pikáns káposzta és ezek kevert változatai is. A hüvelyesek csírái, mint a mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó vagy lencse értékes fehérjékkel és rostokkal látják el szervezetünket. Rendkívüli vértisztító, méregtelenítő és emésztésjavító erővel bír a hagyma-, a mustár- és a retekcsíra, ezért (különösen ez utóbbit) mértékkel fogyasszuk (néhány evőkanál).
 
Az egyik legértékesebb csíra a friss ízű lucerna, magas A, B, C, E, K-vitamin tartalommal és az édeskés búza, amelyet önmagában, mintegy édességként is fogyaszthatunk.A csírák fogyasztása

A csírák önmagukban fogyasztva hasznosulnak a legjobban, de amíg megszokjuk az ízüket, számos ételféleséggel kombinálhatjuk. Legjobb, ha salátába keverjük vagy pirítóshoz, szendvicsfeltétként, pitában fogyasztjuk. A csírák nagyon jól illenek (elsősorban növényi) szószokhoz és krémekhez, például a csicseriborsóból és szezámból készült humuszhoz vagy az avokádóból készült guacamoléhoz, de fokhagymával ízesített sajtkrém vagy túrókrém mellé is ideálisak.

Mindig nyersen együk a csírákat, és lehetőleg ne tegyük ki hőhatásnak, hogy az értékes anyagok megmaradjanak. 

Csíráztatás otthon

Érdemes az otthoni csíráztatással is kísérletezni, mert egyelőre sokkal olcsóbb, a keverékeket a saját ízlésünkre szabhatjuk és a fiatal hajtásokhoz bármikor hozzájuthatunk. Jelenleg kétfajta csíráztatót vásárolhatunk a boltokban, az egymásra tehető tálkákból állót és egy nagyobb műanyag üveget, amely alkalmas arra, hogy 45°-os szögbe állítva távozzon belőle a víz. Ez utóbbi nagyobb mennyiségű csíra elkészítésére is alkalmas, ha inkább kis mennyiségeket szeretnénk, választhatjuk az előbbit. 

Az otthoni csíráztatás fortélyai

Csak vegyszermentesen termesztett és hántolatlan (egész) magvakat csíráztassunk. A magvakat először mossuk át folyó víz alatt, majd áztassuk be annyi időre, amennyit a csomagoláson javasolnak. Gabonafélék és hüvelyesek esetében (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, mungóbab, zöldborsó, lencse) ez kb. 12 óra, kisebb magvak esetében 4-6-8 óra is elegendő (retek, lucerna, káposzta, görögszéna, köles, zsázsa, napraforgó). Ha tehetjük, a csíráztatáshoz használjuk szűrt vagy tisztított vizet.

A csíráztatási idő is eltérő magvanként, a búza, a mungóbab 2-3, a lucerna, a napraforgó, a köles és a retek általában 4-5 nap alatt csírázik ki. Az ideális csírahossz szintén magvanként változik, a búzacsíra például 0,5-1,5 cm-esen a legfinomabb, a lucerna ideális hossza 2-4 cm, a reteké 2-3 cm. Ezeket érdemes otthon kikísérletezni a saját ízlésünknek megfelelően.

Ha a csíráztatót az utolsó 1-2 napra napfényes helyre tesszük, a csírákban klorofill és C-vitamin termelődik.
  
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 37814 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x