Mi micsoda? A kovász
Címlap / Polcra / Mi micsoda? A kovász

Mi micsoda? A kovász

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

A kenyér ünnepe után éppen aktuális téma!Mi is a kovász valójában?Most kiderül! 

Honnan származik?
A finom, laza szerkezetű kenyér titka a jó kovász. Már az ókori egyiptomiak is ismerték, gabonából készített kenyér alapanyagot egy napig nem sütötték meg, majd tapasztalták,hogy megerjedt így sokkal jobb és lazább szerkezetű lett. A tésztából eltettek egy darabot a következő sütéshez is, ugyanúgy mint manapság. Ezt a "felfedezést" a görögök és rómaiak is alkalmazták, sok féle kenyeret készítettek kovásszal.

Végülis miből áll a kovász? Egyszerűen vízből és lisztből áll melyek szabad levegőn spontán erjedésnek indulnak. Ez a folyamat meggyorsítható egy kevés élesztővel is de nem feltétlenül szükséges.

Mit tartalmaz?
A kovásszal készült kenyér és pékáru sokkal tovább eláll mint a hagyományos élesztős társai. Készülhet fehér liszten kívül rozs, teljeskiőrlésű, tönköly, graham és egyéb lisztekből. Ezek előnye a fehér liszttel szemben, hogy laktatóbbak, kevesebb mennyiség is elegendő belőlük valamint élettani hatásuk is jobb. Emésztési problémákra, gyomorbántalmakra jobb a fehér kenyér kerülése, inkább fogyasszunk más lisztből készült kenyeret kissebb mennyiségben.


Mi készüljön belőle?
Mint már fentebb is említettem az igazi, finom kenyér kovásszal készül, ezt mindenképp érdemes megjegyezni. Ezen kívül készíthetünk belőle zsemlét, kiflit és más péksüteményeket is. Fontos,hogy az első tésztából mindig hagyjunk egy kis adagot, melyet aztán felhasználhatunk a következő sütéshez. A kovászos kenyér ugyanúgy dúsítható magokkal, zöldségekkel, fűszerekkel mint az élesztős tészta, érdemes kipróbálni minnél több változatot!
A kész kovászunkat ki is száríthatjuk, ezt porrá törve tároljuk, majd mikor újra használnánk langyos vízzel "felélesztjük".

A kovász spirituális üzenete
A régi magyaroknál, amikor az "újasszony", tehát a friss házas, vagy saját házba költöző asszony elkezdte vinni saját háztartását, az édesanyja kovászt ajándékozott neki, legutóbbi sütéséből. Ez a "kovászmag", az erjedt, sok sütésből származó "régi" kovász adta a házi kenyér erejét. Üzenete a női eredet, az asszony-ág végtelensége. Az első kovászt eszerint az ükanyánk ükanyja adta, s ha a sor nem szakad meg, akkor az ős-kovászt akár szűz Mária, vagy Emese indíthatta útjára. A kovász ezért a házi kenyér, a házi tűzhely, a háziasszony, az asszonyi ág végelenségének is a jelképe. Ahogy a kenyér az életet, a benne használt kovász az asszonyi erőt, az "élesztőt" adja hozzá.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13770 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x