Mi micsoda? A tamarind
Címlap / Polcra / Mi micsoda? A tamarind

Mi micsoda? A tamarind

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Ettél már indiai kaját? Akkor biztosan találkoztál már a tamarinddal, ha nem akkor most megtudhatod mi is ez. 

Honnan származik?
A tamarind vagy tamarindusz fa Afrikában őshonos, gyakori mint nálunk a hárs vagy a tölgy. Akár 25 méter magasra is képes megnőni. Ennek a fának a termését hasznosítják. Bár Afrikából származik de elterjedt Indiában és Ázsia többi részén is. Sőt Amerika bizonyos részén vadon is megterem.
Az indiaiak különleges erőt tulajdonítanak neki, úgy gondolják, hogy a tamarindusz fa magához vonza a szellemeket és gyümölcse képes befolyásolni a gyermekáldást. A monda szerint az anyós kislány unokát szeretett volna de a fia és a menye még néhány évig kettesbe szerettek volna élni. A tamarind fa ontotta gyümölcseit, magához vonzva ezzel a környékbeli várandós anyákat akik a gyümölcs fanyar-savanykás ízére vágytak. Amikor az anyós a menyét látta falatozni a gyümölcsből felderült az arca. Menyének egy jó nagy adag tamarindos-gyömbéres szószt-indzsi karit készített és 9 hónap múlva megszületett a hőn áhított kislány unoka.

Mit tartalmaz?
Régebben nálunk is használták a belőle készült lekvárt székrekedésre kisgyermekeknek, idős embereknek, várandós és szoptatós anyáknak adták. Emellett ismeretes még lázcsillapító, vértisztító hatása. Bizonyos megfigyelések szerint a potenciazavarokra is jó hatással van. Vitamintartalma nem jelentős viszont nagy mértékben tartalmaz káliumot és vasat is.


Mi készüljön belőle?

Fűszerként használják az érett termésből nyert és megtisztított gyümölcspürét. A kész koncentrátumot nálunk is lehet vásárolni ázsai élelmiszereket árusító üzletekben.
Az indiai konyha jellegzetes ízesítője, a gyümölcshúsból szószt főznek és azt ízesítésre használják. Curryk, chutneyk és egyéb indiai finomságok állandó hozzávalója.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 55434 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x