Érzelmi hullámzások, avagy utazás érzéseink körül
Címlap / Psziché / Érzelmi hullámzások, avagy utazás érzéseink körül

Érzelmi hullámzások, avagy utazás érzéseink körül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Miért könnyebbülünk meg, ha jól kisírjuk magunkat? Mi köze a fülcimpa hosszának a féltékenységhez? Érezhetjük-e mások félelmének a szagát? Hasonló kérdésekre keressük a választ miközben vezetőnk feltárja kilenc alapvető érzés - öröm, szomorúság, undor, harag, szeretet, féltékenység, félelem, remény, bűntudat - tudományos hátterét.  

Megtudhatjuk, hogyan lép kölcsönhatásba agyunk és testünk az érzelmek kiváltásában, és mit tehetünk - ha egyáltalán tehetünk valamit -, hogy féken tartsuk érzelmeinket.

A kutatásban rejlő lehetőségek igen szerteágazóak kezdve attól, hogy megtaláljuk azt a parfümöt, amelytől az ellenkező nem tagjai lábunk elé omlanak, egészen odáig, hogy megtanuljuk becsapni a hazugságvizsgáló gépet. A szerző az érzelmek fiziológiai és szociológiai eredetét kutatja tudósok, művészek, terapeuták, filozófusok és a készséges vízi patkány segítségével. Arra ítéltettünk, hogy érzelmeink uralkodjanak rajtunk, vagy létezik bennünk ráció és bölcsesség? Ha már minden áldott nap felülünk érzelmeink hullámvasútjára, Claudia Hammond invitálására kissé másképp tesszük. Elgondolkodtató utazásban lesz részünk ...

Egy kísérlet:
Próbáljuk ki a következőt! Álljunk fel, majd tegyünk úgy, mintha nevetőgörcsünk volna. Hajoljunk előre, fogjuk a hasunkat, rázkódjon a vállunk. Olykor a térdünkre is csaphatunk. Ezek után idézzük fel, milyen érzés fizikailag a testünkben lenni, majd egyenesedjünk ki, és képzeljük el, hogy hétrét görnyedünk a nevetéstől, de ezúttal ne mozduljunk, csak képzeljük el a mozdulatsort. Ne gondoljunk sem tréfás helyzetre, sem viccre. Egyszerűen csak azt képzeljük el, hogy a testünk átéli a nevetőgörcsöt, és vizsgáljuk meg, mit érzünk.

A fenti kísérlet nem könnyű, de a Michigani Állami Egyetemről Nakia Gordonnak sikerült megtanítania rá kísérleti alanyait. Három, egyenként egyórás betanítás, valamint bőséges otthoni gyakorlás után a kísérletben szereplő önkéntesek többsége mozdulatlanul feküdt egy agyukat leképező gépben, miközben azt képzelték, hogy nevetnek, sírnak vagy sétálnak. Minden mozgás más agyi aktivitássémának felelt meg. Ez a kísérlet azt mutatja, hogy az érzelmek fizikai mozdulatsorhoz köthetők, pontosan úgy, ahogy William James oly régen elgondolta. Mi több, a kísérletben részt vevők boldogabbnak érezték magukat, amikor a nevetést, és szomorúbbnak, amikor a sírást képzelték el, noha csak arra utasították őket, hogy a mozdulatokat idézzék fel lelki szemeik előtt, nem pedig az érzelmekkel kapcsolatos érzéseket. Mindez arra a lehetőségre utal, hogy nemcsak a mosolygás tesz bennünket boldogabbá, hanem sokszor elég, ha csak magára a mosolygásra vagy a nevetésre gondolunk.
Miközben felnövünk, kulturális közegünk is alakítja az érzelmeinket; az egyes társadalmakban más-más a félelem és az undor tárgya, más helyzetekben helyes a haragunkat kifejezésre juttatni, és más a hozzáállásunk az érzelmek alapján követendő cselekvések terén, vagyis például, hogy mennyire hallgatunk a szívünkre, ha szerelmesek vagyunk.

De bárhogyan álljunk is az érzelmekhez, megértésük csökkentheti titokzatosságukat.
Segítségünkre vannak: érzelmeink révén könnyen és gyorsan mérhetünk fel egy helyzetet, és ugyanígy reagálhatunk, miközben elkerülhetjük a veszélyt, legyen szó támadásról vagy mérgező ételről. Az öröm és a remény érzésein keresztül folytonosan buzdítást kapunk, hogy új lehetőségeket kutassunk fel, és még a legkomorabb pillanatokban is a boldogságot keressük.
Mark Henderson, aki három hónapot töltött túszként a kolumbiai dzsungelben, azt írta a naplójában, hogy miután három napig csak babot és lencsét ettek, fogolytársaival álomba nevették magukat, annyit szellentettek. Bámulatos, hogy az ember a legszörnyűségesebb pillanatokban is képes örömöt érezni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 8324 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x