Megöllek, mint a fagyöngy. Nem tudok nélküled élni!
Címlap / Psziché / Megöllek, mint a fagyöngy. Nem tudok nélküled élni!

Megöllek, mint a fagyöngy. Nem tudok nélküled élni!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

Mi a fagyöngy stratégiája? Ugyanaz, ami a társfüggésé, melynek most a női oldalát vizsgáljuk meg. Ránehezedik a fára, és végül ledönti azt. A fagyöngyöt egy kismadár ürülékével keni a fára. A kis mag megtelepszik és végül az életet adó fát elpusztítja. Pont mint a birtokló kapcsolat.  

Annyira szeretlek, hogy nem tudok nélküled élni - ez "a fagyöngy stratégiája". De mi, nők is gyakorta alkalmazzuk. Csakhogy ennek semmi köze sincs a szeretethez - ha rátapadunk a másikra, az legfeljebb a saját gyengeségünkről árulkodik. Ugyanez a mártír-pózról is elmondható. Lényege: én mindent érted áldozok fel, de végül persze megkérem az árát! Nemegyszer viszonyulunk szeretteinkhez így is: én megmondom neked, mit csinálj ahhoz, hogy boldog légy. Mindez hosszabb távon nem működhet harmonikus módon.

Meg kell tudnunk állni a saját lábunkon, nemcsak a másokén. És bizonyos kérdésekben óhatatlanul döntenünk kell, felelősséget kell vállalnunk. Továbbá pedig, nem kényszeríthetjük rá környezetünkre saját elképzeléseinket. Kahlil Gibran A próféta című könyvében igen találóan ír erről: “Daloljatok, táncoljatok együtt, és vigadjatok, de engedjetek egymásnak egyedüllétet. Miként a lant húrjai egyedül vannak, habár ugyanarra a dallamra rezdülnek.”

Ha jön a baba


Az áldott állapotban lévőktől azt szoktuk megkérdezni, milyennek képzelik leendő gyermeküket? - mondja Dr. Kígyós Éva. A legfontosabb, hogy egészséges legyen - válaszolják. Rögtön ezután többnyire hozzáteszik, hogy legyen okos, majd tovább sorolják elvárásaikat. Ezzel tulajdonképpen már kezdetét is veszi a teljesítménykényszer. Később folytatódik a szobatisztaság kialakításánál, a súlygyarapodás ellenőrzésénél stb.

A szülő ezáltal maga is minduntalan meg akar felelni a külvilág elvárásainak. Folyton azt lesi: tudja-e az enyém is azt, mint a másiké? Ehelyett arra érdemes figyelni: mi “akar lenni” a gyerekből - és azt kell támogatni. Kati úgy fogalmaz: ha nekem egy gesztenyeágam van, abból nem tudok aranyesőt csinálni. Mi, anyák ezt olykor mégis megpróbáljuk... Tiszteljük a gyerek egyéni igényeit és alkatát!
Mit csináljak vele?


Mit mondjak a gyereknek, ha visszabeszél, ha nem tartja rendben a szobáját, ha nem figyel, ha nem pakol be a táskájába, ha reggel nem akar felkelni? - kérdik sokan az Asszonysorsfordító tanfolyam vezetőitől. A válasz valahogy így szól: az okot a család közös életében kell megtalálni. Meg kell tudni: miért utasítja el a gyermek az adott feladatot? És akkor előbb-utóbb a hibát is ki lehet javítani.

Itt érdemes megjegyezni: az éjjelente síró csecsemők édesanyjának sajnos, nem ritkán javasolják az ismerősök: ne kapasd el, hagyd csak ordítani! De vajon tényleg eldöntötte a baba, hogy direkt nem hagyja aludni a szülőket - vagy nincs más lehetősége? Ha ordítani hagyjuk, hogy “ne kapassuk el”: elveszítheti bizalmát a külvilággal szemben, és önbecsülése is megcsappanhat. Később ez akár komoly szorongásos tünetekhez is vezethet.

Apuka és anyuka


Az anyukák sokszor érzik úgy: nem bízhatják férjükre a gyereket, mert csak ők tudhatják igazán, hogy mi a jó a kicsinek. Ám nem biztos, hogy ez valóban így is van. Az édesanya ne akarja kontrollálni ezt a kapcsolatot is - hagyja, hogy az apa és gyerek között az ő saját kontaktusuk kialakulhasson! Talán hangosabban és vadabbul játszanak, mint ahogyan az anyuka szeretné, de ez sem baj. Árt a gyereknek, ha “kétfelé” neveljük! - vélik egyesek. Nos, amennyiben normálisan kezelik a dolgot, akkor erről szó sincs. Egy olyan anyuka, aki például fél a magasságtól, talán sosem hagyja mászókázni gyermekét, ám lehet, hogy ugyanezt az apuka megengedi neki.

Ez nem baj, de ne minősítsék egymást a gyerek előtt. Legyen alapelv, hogy az anyuka olyan, amilyen, és úgy jó, ahogyan van, valamint az apuka is úgy jó, ahogyan van - csak éppen tekintettel kell lenni arra, hogy bizonyos dolgokban különböznek egymástól. Ezt a gyerek is tökéletesen képes megérteni s elfogadni.

Az Élet Őrzője


A nőben megvan a rítusteremtés képessége. Fontos, hogy legalábbis életének bizonyos szakaszában családot tartson össze - hangsúlyozza a pszichológus. - Ha ezt nem teszi meg, akkor rengeteget elvesz a saját életlehetőségeiből és a gyerekeiéből is - mert pótolhatatlan tapasztalatokat adhat az, amikor összejön egy nagy család a maga minden furcsa alakjával, sokféleségével.

Lehetővé teszi a különböző embertípusok életközeli megismerését, a toleráns magatartás elsajátítását. Vegyük a fáradságot olykor-olykor egy népes családi összejövetel megszervezésére. Szeressük önmagunkban a gondoskodó, segítő, tápláló anyát, hiszen “Egy nő képes megérezni egylényegűségét a Földanyával. Ő lehet az élet adója, az élet őrzője.”
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3031 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x