Élni és élni hagyni!
Címlap / Psziché / Élni és élni hagyni!

Élni és élni hagyni!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Az természetes emberi tulajdonság, hogy idős korban mindenki értékeli élete eseményeit, levonja a tanulságokat. Ennek ismeretében ad tanácsokat az utódoknak. A címnek - ilyen megközelítésben - igen komoly mondanivalója van.  

Az emberiség története alapvetően a háborúk története. Ott kezdődött, hogy Káin megölte Ábelt. A történelem során egyre nagyobb tömegek egyre nagyobb pusztítást vittek végbe egymás között. Minden háborút szabadrablás később hadisarc követett. Ma már a pusztító fegyverek elképesztő mennyisége és minősége áll a nagyhatalmak rendelkezésére. A világ fejlődésében a haditechnika vívta ki a legnagyobb eredményeket. (A rákelleni kutatás a legkisebbet.)

Azt nem lehet tudni, hogy a neandervölgyi ember korában - kb. 50000 évvel ezelőtt - hogyan volt a föld benépesítve. Az ásatások során, átszúrt, meglékelt koponyák tömege kerül elő a föld különböző területeiről. Az egyre kegyetlenebb és egyre pusztítóbb háborúk ellenére az emberiség gyors szaporodást mutat.
Az i.e. IV. században, egy akkori tudós (Sztilnon) feljegyzése szerint kb. 100 millió ember élt a földön. Krisztus korában kb. 150 millió. Az 1840-es években az emberiség létszáma elérte az egy milliárdot. 1960-ban Ernst Fischer osztrák esztéta ezt írja: "A semmibe még soha sem utaztak ilyen gyorsan." Ekkor három milliárdan voltunk. 1999 június 16-án megszületett a hat milliárdodik ember. (ENSZ adat)

A Föld - jelenlegi fogyasztási feltételei mellet - 10-12 milliárd ember eltartására képes. Ma a túlfogyasztás a dicsőség, (nagy autó, nagy ház, egyszemélyes fürdőmedence, stb.) Ilyen feltételek mellet csak 2-3 milliárd ember létfeltételei biztosíthatóak.
 

És a többiekkel mi lesz?

A földi túléléshez tehát mértékletességre, önkorlátozásra van szükség. A "másokat is életben hagyni" elmélet gyakorlati alkalmazása létkérdés. Ez csak jelentős szemléletváltással mehet végbe. Elvárható ez a mai embertől? Az emberiség éppen az ellenkezőjét alakította ki és évszázadok során gyakorolta be. Ha másképpen nem ment, akkor ezt erőszakkal biztosította. Nem szívesen adjuk fel önként a szerzett jogainkat, javainkat. Aki ez ellen erőszakkal felemelte hangját, vagy erőszakosan fellépett, az kegyetlen megtorlás áldozatává vált. A továbbiakban miért lenne másképp?

A lázadások, a forradalmak, a háborúk egyre nagyobb véráldozatai ellenére az emberiség egyre gyorsabb tempóban szaporodik. Ez a szaporodás a kevésbé fejlett országokban, az elmaradt kultúrájú, színesbőrű népek körében (Afrika, India) a leggyorsabb. Az életfeltételek rosszabbodása nem jár együtt a módosabbak önkorlátozásával, mértékletességével. Sőt, a tudomány és technika gyorsan növekvő eredményei azoknak szolgálnak elsődlegesen, akik jelentős anyagi erők birtokában vannak. Mitől lenne ez másképpen? A különböző egyházak tanításai erőtlen kísérleteket tesznek a szükséges változtatások érdekében. A pápa nyilatkozatai, az enciklikák már közel száz éve figyelmeztetnek a helyzet szükséges megváltoztatására (szociális enciklikák: Rérum Novárum, Populorum Progresszio, stb.) Erre pont azok nem figyelnek oda, akiknek szól az üzenet.

Összegezve megállapíthatjuk, hogy:
  • Az emberiség rohamos szaporodása nem jár együtt a szükséges életszemlélet megváltoztatásával.
  • Az elsősorban az elmaradt földrészeken történő szaporodás nem viszi előbbre a szükséges szociális fejlődést, a javak megfelelő felhasználását.
  • A természet egyre rohamosabb szennyezettsége elsősorban a fejlett országokban érezteti káros hatását, ellene nincs eredményes fellépés, csak hangzatos nyilatkozatok léteznek.
  • A megfelelő szociális körülmények között élő polgár nem törődik mások létszükségleteinek megteremtésével, szerzett jogait nem adja.
  • A hátrányos helyzetben lévők egyre nagyobb nehézségek árán tudják létfeltételeiket biztosítani, ebbe egyre nehezebben tudnak beletörődni. Az egyház intő szava, erőtlen, eredménytelen.
A földi életfeltételek hogyan alakulnak ezután?

A történelem során kimunkált nemes társadalmi eszmék mikor, hogyan lesznek realizálhatóak (szabadság, egyenlőség, testvériség, stb.)
Mindezek alapján, milyen tanácsokat adhatunk utódainknak?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3521 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x