Nem ruszki hagyomány! Éljen Május elseje!
Címlap / Psziché / Nem ruszki hagyomány! Éljen Május elseje!

Nem ruszki hagyomány! Éljen Május elseje!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Biztos azt hitted, valami szockóretró huncutság ez az egész májusegyezés! Pedig ezt is - mint a gyorséttermi hálózatokat és az egészségtelenül klassz dolgok többségét - az amcsik találták ki. A májusfa, a vidám felvonulás és az azt követő mulatság az ókori istenségek tiszteletére rendezett ünnepségeket idézik a mai napig, ám fizetett munkaünneppé az USA tette. 

A neves hagyomány nem tőlünk származik, de még csak nem egykori Szovjet nagytestvérünktől, hanem Chicagóból, ahol szintén nem volt emberkímélő a munkaidő a XIX. század végén. Az ipari nagyvárosok munkásai gyakran több mint 10 órát dolgoztak naponta, és az érte járó juttatások nem emelték őket a gazdag emberek sorába. Sőt, igencsak a létminimumon tengődtek, s vágyaik sem szöktek az egekbe, csupán napi 8 órás munkaidőt szerettek volna, ahogy azt Nemzetünk Rockcsótánya azóta többször is megénekelte.

S hogy az álmok valóra válhassanak, a három létező legnagyobb amerikai munkás szervezet 1884-ben egyesítette erőit, és arra hivatkozva, hogy ha az érvényben lévő munkaügyi törvényt a követelésüknek megfelelően nem módosítják, akkor 1886. május elsejére általános sztrájkot hirdetnek.

Mivel - az ismeretek ellenére - a beígért időpontig semmiféle változás nem következett be, Észak-Amerika több nagyvárosában is jól szervezett tömegtüntetések robbantak ki. A chicagói munkáltatókat pedig annyira meglepte ez az esemény, hogy a város 45 ezer dolgozójának még aznap megadták a rövidebb munkaidőt. Azóta ez az ünnep - Május elseje - az ókori és pogény népek tavaszünnepe mint a munka fizetett ünnepe vonult be modern kori történelmünkbe és tartja magát a pártállami időktől mostanáig. 

Májusfa - szerelem - koncertek sora - össztánc magyar módra (2007 május 1.)
Három éve csatlakoztunk az EU-hoz, gy ez az ünnep ekként is jelentős. Nagyszabású programsorozat kezdődik május elsején 9 órakor, a Hősök terén. Felállítanak egy hatalmas, 14 méter magas nyárfát, vagyis Ország Májusfáját, amelyre – egy-egy szalagra írva – felhelyezik hazánk összes településének nevét.

Az Ország Májusfája köré óránként felállítanak kisebb májusfákat – összesen tizenkettőt, az Unio csillagai szerint –, amelyre minden látogató feltűzheti szülővárosa szalagját. A kis májusfák felállításában olyan ismert személyek segédkeznek, akik a határokon túl is öregbítik a magyarság hírnevét. Ezzel egy időben a Hősök terén megalakul az Ország Táncháza.

Tészletes program a Magyarország oldalon >>>

Reggel 9 és 20 óra között az érdeklődők gyerektáncot, a standard-, sváb-, latin-, történelmi magyar-, hip-hop-, görög-, swing-, sztepp-, charleston-, kortárs-, cigány- és a jazz táncok alaplépéseit sajátíthatják el a Szombat esti láz és a Megatánc sztárjainak, vagyis Keleti Andrea, Dudás Tibor, Baranya Dávid, Kováts Gergely Csanád, valamint a Kolompos együttes a Historika táncegyüttes, Zoltán Erika, Toofengári együttes, Bóbis László és a Khamaro együttes segítségével.

Az Ország Táncházát fergeteges Rúzsa Magdi koncert zárja,a koncert után pedig Magyar Táncház zárja a napot Zsuráfszky Zoltánnal, a Budapest Táncegyüttes vezetőjével és 25 népzenésszel.

Szeressük egymást...
A május elsejei programsorozat különösen kedvez a szerelmespároknak, hiszen nem csak táncolhatnak, hanem szerelmet is vallhatnak egymásnak. A „Vallj szerelmet az Ország Májusfája alatt” elnevezésű program ugyanis arra buzdítja a szerelmeseket, hogy az ünnepi hangulatban – az összetartozás jegyében – fejezzék ki egymás iránti érzéseiket.

HarmoNet

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1228 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x