Máskép(p) álmodók - látássérült emberek álmairól
Címlap / Psziché / Máskép(p) álmodók - látássérült emberek álmairól

Máskép(p) álmodók - látássérült emberek álmairól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Rengeteg előítélet él a fejünkben a vak emberekkel kapcsolatban (is). Például, hogy a vak embereknek jó a hallása, vagy hogy a vak embereknek nem foglalkoznak egyáltalán a színekkel. És bizonyára nem is álmodnak. 

Személyiségformáló alvás
Vajon mennyi időt töltünk el alvással életünk során? Jól sejtik: igen tetemes mennyiséget, hiszen életünk majdnem egyharmada telik ágyban, párnák közt.
Az alvás számunkra fiziológiai szükséglet, nélkülözhetetlen: ha valaki például száz óránál többet tölt ébren, annak személyiségét és viselkedését is eltorzítja az alváshiány. Vádaskodó, paranoid és agresszív lesz, érzékelése pedig drasztikusan megváltozik. Alvás után viszont úgy érezzük, energiaraktárunkat feltöltötték, jobban tudunk koncentrálni feladatainkra, közérzetünk megfelelő, és testünk is életre kelt.

Álom, álom, édes álom ...
Alvás során azonban nem csak testünk regenerálódik. Álmainkban egyúttal fel is dolgozzuk a minket ért érzelmi hatásokat, a ránk zúduló információkat, megélt (vagy csak vágyott, de titkolt) élményeket is. Egy éjszaka alatt alvási ciklusunk kb. öt-hat alkalommal kerül álmodási fázisba, így ha egy nyolcórányi alvást veszünk figyelembe, ebből kb. 2 órát töltünk alvással.

Az átlag ember számára ezek az álmok többnyire képeket, látványt jelentenek –vagyis vizuális jellegűek; álmaink felében hangok is szerepelnek, míg a szagok és ízek mindössze álmaink egy százalékában jelennek meg.

Álombeszámolók nem látó emberektől
Mivel az álmainkat a látással kapcsoljuk össze, ezért él az a sztereotípia az emberek fejében, hogy a vak emberek talán nem is álmodnak. Ez azonban tévedés!
Egy 1999-es amerikai vizsgálat ( Hurovitz, C., Dunn, S., Domhoff, G. W., & Fiss, H. The dreams of blind men and women )15 vak ember bevonásával igyekezett ennek a kérdésnek utánajárni. A kísérletben résztvevőket arra kérték meg, hogy két hónapon keresztül minden reggel közvetlenül az ébredés után mondják magnóra álmaikat.
Az álombeszámolókban a lát, néz, észrevesz, megles, kukucskál stb. szavak a vizuális álomélményt jelentették, a hall, figyel, fülel stb. kifejezések a hangélményekre utaltak és így tovább. Az álmokat egy speciális álomelemző programmal vizsgálták meg.
A vizsgálat egyértelműen kiderítette, hogy a vak emberek is álmodnak, bár természetesen nem abban a formában, mint látó embertársaik, de egy dologban nincs különbség: az ő  álmaikban is annyiban jelenik meg a világ, ahogy érzékszerveikkel le tudják tapogatni azt.
Fontos azonban különbséget tenni egy születésétől kezdve látássérült és egy élete során megvakult ember álmai között!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2187 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x