Megtalálták a barátság génjét?
Címlap / Psziché / Megtalálták a barátság génjét?

Megtalálták a barátság génjét?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-07

Az is belénk lenne kódolva, hogy milyen típusú embereket választunk barátainknak? Egy nemrég végzett kutatás szerint valóban a génjeinken is múlik a barátkozás.  

Mit mondanak a lélekbúvárok?
A kötődés és vonzalom kialakításának számtalan, eddig ismert pszichológiai magyarázata van.

Tudjuk például, hogy társas kapcsolatainkat többnyire a hozzáférhető partnereinkből válogatjuk ki: vagyis szomszédaink, munkatársaink, a lakókörnyezetünkben élők nagy valószínűséggel kerülnek be baráti körünkbe. Hiszen térben közelebb állnak hozzánk, s gyakrabban lesznek találkozási pontjaink.

A kölcsönös vonzalom, barátság kialakulásának egyik alapja, hogy barátainkhoz valamiféle pozitív érzelemmel kötődünk, korábban megerősítést, pozitív visszajelzéseket kaptunk tőlük.

Az egyensúly-elv szószólói szerint a hasonló a hasonlót vonzza a barátságok esetében is, hiszen ezekben a kapcsolatainkban is igyekszünk olyan embert magunk közelében tudni, aki hasonlóképp vélekedik a világról, mint mi.

Mit mond a genetika?
 „Ahogy felnövünk és elhagyjuk az otthoni környezetet, a genetikailag belénk kódolt személyiségünk egyre inkább kibontakozik, és kihat arra, hogy kikkel barátkozunk” - állítja Dr. Kenneth Kedler, a Virginiai Állami Egyetem pszichiátria és genetika professzora, aki munkatársaival 1800, 24 és 62 év közötti ikerpárt interjúvolt meg barátságaikról.

Az ikervizsgálatokat a kutatók azért részesítik előnyben a genetikai tulajdonságok meghatározásakor, mert az egypetéjű ikrek ugyanazokon a géneken osztoznak, míg a kétpetéjűeknek más a génkészletük.

A kutatók arra is megkérték az ikreket, írják le, ezeknek a barátaiknak abban az időben akadtak-e alkohol vagy drogproblémáik, szembekerültek-e valaha a törvénnyel, vagy iskolakerülők akadtak-e köztük..

Dr. Kedler kutatása szerint az egypetéjű ikrek sokkal gyakrabban választottak hasonló típusú barátokat, mint a kétpetéjűek. Ez azt sugallja, hogy a genetika komoly szerepet játszik a barátságok kialakulásában. Persze ez nem jelenti azt, hogy az egypetéjű ikreknek mindig hasonló barátaik vannak.

Dr. Kedler szerint 8 és 11 éves kor között a gének 30 százalékban játszanak szerepet a barátságok kialakulásában, míg ez a szám a 15 és 25 év közöttieknél már 50 százalék. A szakember megfigyeléseiből azt a konklúziót vonta le, hogy bár a gének szerepet játszanak barátságaink kialakulásában, de végül is minden esetben mi döntünk.

Asszonybarátságok >>

Forrás: www.medipress.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3514 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x