Szent Cecíliának is volt abszolút hallása?
Címlap / Psziché / Szent Cecíliának is volt abszolút hallása?

Szent Cecíliának is volt abszolút hallása?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-28

Krisztus után 545 óta minden évben november 22-én Szent Cecília, a zene védőszentjének születésnapját ünnepeljük. Cecília mint az egyházi zene pártfogója ismert: állítólag saját esküvőjén ő maga játszott az orgonán.  

Cecília és a zene?

A fiatal, jómódú pogány családba született lány miután férjét is áttérítette a keresztény hitre, s keresztény ifjak temetésén segítkezett, 230-ban szenvedett vértanúhalált. Érdekesség, hogy testét épségben találták meg 1599-ben, amikor sírját felnyitották. Kéztartása valósznűleg - bal kezén egy, jobb kezén három ujját kitárva - a három személyű egy Istenről üzen a világnak.

Egyelőre ma sem világos, hogyan lett Cecília a középkorban a szent zene védőszentje, de Ceclia ünnepét mégsem törölték a naptárból, a nép körében tapasztalható széleskörű tisztelet miatt. A néphit szerint ugyanis, Szent Cecília Dávid királlyal, a másik égi zenésszel együtt a Hold lakója; a leány táncol, a király pedig hegedül.

Zenei tehetség és a tudomány álláspontja

Bár Cecília és a zene kapcsolata finoman szólva is aggályosnak tűnik, a tudomány mindenesetre már szép eredményeket mutat fel a zenei tehetségek, és a zenei készségek  vizsgálatával kapcsolatban.

Jane Gitschier, PhD és kollégái a San Franciscói Kalifornia Egyetemen az abszolút hallást vizsgálták. A felmérésben résztvevőknek számítógépük segítségével hetvenkét hangot kellett lejátszaniuk, amit aztán mindössze egy másodperc után megpróbáltak felismerni.

A felmérés három éve alatt 2,213 személy vett részt a teszten, akik negyvennégy százaléka beleesett a tökéletes hallással rendelkezők kategóriájába. Ez az arány elég magasnak tűnhet ahhoz képest, hogy egy ritka képességről van szó. Igaz, a legtöbb résztvevő minimum hat év zenei képzésen volt túl.

Az adatok szerint az emberek vagy rendelkeznek abszolút hallással vagy nem, a kettő között pedig van egy kisebb csoport. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy ezt a képességet egy vagy néhány gén befolyásolja. Azt további kutatásokkal szeretnék feltárni, hogy pontosan mely génekről van szó. A tanulmányból az is kiderül, hogy a kor előre haladtával az abszolút hallás fokozatosan csökkenhet. (Ugyanakkor a tökéletes hallással rendelkező fiatalok nem feltétlenül remekeltek a hangteszten.)

Gitschier és kollégái ahhoz a képességhez hasonlítják az abszolút hallást, amikor valaki képes a színek közti finom árnyalatokat megkülönböztetni, például a citromos fagylalt és a napraforgó sárga színe közti eltérést.

Kép: Ri Butov / Pixabay
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2301 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x