Mahjong: játék ami, intelligensebbé tesz
Címlap / Psziché / Mahjong: játék ami, intelligensebbé tesz

Mahjong: játék ami, intelligensebbé tesz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

A mahjong egy ősi játék, melynek számtalan számítógépes verziója, és hatalmas rajongótábora van az internetes világban is. 

Ez az igen népszerű játék, a Mah-Jong eredetileg valószínűleg egy negyven lapos kártyajátékként (Ma Tiae) volt ismert Kínában. A középkorból származik, és kínai dominó néven is ismert.

A játék eredete
A mahjong eredetével kapcsolatban gyakran emlegetik Konfuciusz nevét, aki állítólag i.e 500 körül találta ki e játékot. Ezt az elképzelést azzal támasztják alá, hogy a játék megjelenésében és variációiban kötődik azokhoz a kínai tartományokhoz, melyeken ez idő tájt átutazott a kínai filozófus.

Vannak olyan elképzelések, melyek szerint a kínai hadsereg hivatalnokai találták ki a játékot a tajping felkelés idején, hogy így üssék el a katonák az időt; de van, aki egy 19. századi sanghaji nemeshez köti a játék felfedezését.

108 hős
A Sung dinasztia alatti dicsőséges forradalom kapcsán említik meg azt a 108 hős forradalmárt, akik szorosan kötődnek a későbbi mahjong játékhoz.

A 108 hős nevének és tetteik emlékének megőrzésére az akkoriban igen elterjedt kártyajátékok egyes lapjait ugyanis az ő neveikkel látták el.

A Mah-Jong mai alakja Ning-Po városából származik, ahol a hősök nevét elefántcsont lapocskákra vésték és bambusznád hasábokat illesztettek mögéjük.

Mahjong vagy madzsong?
Az észak-kínai majiang szó egy dél-kínai kiejtése a madzsong forma, e szó jelentése: veréb, melynek alakja a játék 4 kövén is megtalálható. 

 

Európai elterjedése
S hogy miként ismerte meg Európa ezt a különös játékot? Egy Walker nevű angol mérnök annyit játszotta a játékot, hogy sikeresen megfejtette a kínai jeleket. A fontosabb megnevezéseket arab számokkal és betűkkel jelezte, így az európai országokban is elindulhatott hódító útjára a játék.

A 19. század végén már virágzik mahjong-kultúra Londonban, ami jól mutatta, hogy igencsak kedvelt játéka lett a polgári köröknek ez a fajta kikapcsolódás.

A mahjong Magyarországon az 1920-as években bukkant fel Budapesten, a Százados úti művésztelepen pedig mahjongklub is működött.

A játék
A mahjong négyszemélyes kombinációs játék: a kanaszta, a römi és a dominó egyfajta variációja. Számtalan fajtája létezik: például a japán, amerikai,tajvani, hong kongi.
Játszható játékkövekkel-cserepekkel (136 illetve 144 darabos verzióban) és kártyalapokkal is, de már számtalan számítógépes variációja is létezik a neten.

A pontok számítása rendszerfüggő. Létezik thai, japán, számtalan kínai, illetve angol elszámolás.

Mivel a figurák kezdeti elrendezése rendkívül változatos lehet, így milliószor játszhatod, soha nem lesz unalmas!
A mahjong a  HarmoNeten is a legnépszerűbb játékának számít. Ha van kedved, próbáld ki, és tedd kedvenc oldalaid közé >>

-kv-

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 14919 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x