Nácznié pártot szervez - miért tartják meg az emberek fura...
Címlap / Psziché / Nácznié pártot szervez - miért tartják meg az emberek fura nevüket?

Nácznié pártot szervez - miért tartják meg az emberek fura nevüket?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Cikis nevek - ha meghallod, elvigyorodsz a bajszod alatt, hiszen ki szeret Stik Lili, vagy Szomjas Itala, esetleg Pogány Krisztián lenni, de igyekszel nem megbántani azt, aki ezt a fura nevet kénytelen cipelni élete végéig. Vagy mégsem kénytelen? Miért változtatunk és miért nem? Nevünkben a sorsunk!  

A cikis nevek gazdái néha egészen elképesztő történeteket mesélnek arról, milyen az élet egy őrült névvel megverve/megáldva. Akár komoly beosztásba is juthatnak, noha a pszichológusok és számmisztikusok egyöntetű véleményre jutottak a neveket vizsgálgató filoszokkal: "Nomen est omen" vagyis nevünkben a sorsunk. Eszerint a fura nevűek sokkal nehezebben jutnak előre. Bár Dr. Sik Lili bűntetőügyvéd, Pogány Krisztián rabbi, vagy Szomjas Itala kocsmáros még egészen elképzelhető lenne, de mi van, ha inkább orvos, informatikus, vagy óvónéni akar lenni?            


A név mint lenyomat


A fura nevek gazdáinak elvben módja lenne arra, hogy megváltoztassák a nevüket. Van, aki él is ezzel a lehetőséggel. Mások azonban büszkén viselik röhejes, kínos, profán, vagy éppen butuska vezeték és/vagy keresztnevüket. Viccet csinálnak belőle, vagy éppen megsértődnek rajta, ha mások csinálnak az ő nevükből viccet. Nácziné például nem szereti a politizálást, így ha valaki elkezdi, akkor „fenyegető viccel” felel: Megállj, egyszer én is pártot alapítok!

Az érdekes nevek női gazdái legkésőbb a férjhezmenetelkor félig-meddig megszabadulhatnak kínos nevüktől, de az ilyen nevű férfiak sokkal nehezebben találnak feleséget. Hiszen ki akarna Kukiné, Pöczéné, Fütyiné, vagy Bugyiné lenni? Aki pedig mégis hozzájuk megy, az vajon miért veszi fel a férje furcsa nevét, ha van módja arra, hogy ezt ne tegye. De vajon a megszülettt gyerekek vezetéknevét miért tartják meg mégis, generációk óta? Mi kellene hozzá, hogy megtörjék a hagyományt? 
Mi vezeti azt, aki Gáspár Menyhér Boldizsárnak, esetleg Cserepes Virágnak, vagy Végh Bélának, Lapos Elemérnek nevezi a gyerekét - lássuk be, ezek az első pár percig viccesek, utána már inkább kínosan hangzanak. 

Vannak, akik kihasználják a nevük adta játékokat, és ebből kovácsolják hírnevüket. Kuk Ica belgyógyász akár lehetne Ilona is, ám így bizonyára sokkal többen felfigyelnek a nevére, s megjegyzik őt.
 

Külföldön ciki – idehaza OK!


Néha akkor is móka tárgyává válhat nevünk, amikor külföldre megyünk. Anette Pötzsch nevén Vitray Tamás kommentárjainak köszönhetően egész Magyarország évekig röhögött. Az ő neve ugyanis csak magyarul jelent frivolságot, pláne ha úgy kommentálják: - Hogy megnőtt tavaly óta a kis Pötzsch!

A magyar Sarolta név ugyancsak kínos az arab világban, mivel a „Sharmota” szó arabul mocskos rongyot jelent, és a kurvákra használt szleng kifejezés igen hasonlóan hangzik. Az olaszoknál a Pina igen gyönyörű női név, míg az Andrea nevet a legtöbb helyen fiúnévként ismerik.

 

Nevekről a számmisztikus


A HarmoNet számmisztikusa szerint a vicces nevek sem jobbak, vagy rosszabbak, mint a nem viccesek. Egy erős számmisztikai képlettel akármilyen névvel országos hírnévre, vagy magas szakmai megbecsülésre lehet szert tenni. A HarmoNet fórumán olvasott vicces nevek gazdái közül például Szopó Béla névszáma egyes, mely nagyon jól harmonizál a ring dresszúrával, a kutyák kiképzésével, és a hírrel, hírnévvel is. Ezzel a névvel és ezen a területen szépen érvényesülhetett ennek az érdekes névnek a gazdája, bármilyen mókásan is hangzik elsőre. 


 

Mit mond a grafológus?


Nevünk, névaláírásunk a legszemélyesebb énünk lenyomata. Azok a személyek, akik nehezen azonosulnak a nevükkel – legyen az furcsa, vagy akár „túl szürke”, „túl szokványos” – általában sokkal rosszabb minőségben írják le a nevüket, mint azok, akik valamiért büszkék a nevükre. A nevünket a szüleink adták, így nevünk a „szülői házat” is jelképezi. A nevünk az az örökség, amit élethosszig viszünk.
Az a személy, aki megváltoztatja ezt az „örökséget” valamilyen módon szakít ezzel a családi „karmával” és újat vesz fel magára, az új névvel. A gyakorlatban nem annyira a név furcsasága, mint inkább a névvel együtt cipelt családi "bőrönd" az, amit leteszünk, ha nevet változtatunk. Ez a bőrönd tartalmazza mindazt az örökséget, amit a vezetéknevünk a mi számunkra jelent.

Ha a név jelentése esetleg mókás, vagy kínos egy azt először halló számára, lehet éppen kedvező, szerencsés előjelű a viselője számára, tehát ezek a nevek bizony nem mindig okoznak rossz érzést annak, akit így neveztek el. Hozzászoktak, ismerik, elfogadták az évek alatt, hogy ez a nevük. Sokkal előbb változtat nevet egy bántalmazó családból, az apai mintától teljesen elszakadni vágyó személy, mint az, akinek a neve furább egy kicsit, mint a megszokott. 

Hogyan változtathat nevet? >>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4603 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x