Ha szökik a nap - mit tehetsz?
Címlap / Psziché / Ha szökik a nap - mit tehetsz?

Ha szökik a nap - mit tehetsz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Négyévente plusz egy. Természetesen nem a söradagok számáról beszélünk. 2008 egyik apró varázsa, hogy idén is szökőévet írunk. Ha esetleg úgy döntenénk, nem szól a fáma a februári plusz egy napról, nyugodtan lazítsunk, pihenjünk, vegyünk ki rendkívüli szabadságot és csapjunk egy bulit barátainkkal a szökőnapon. 

Mitől szökik az év?
A szökőév egyetlen észrevehető tulajdonsága, hogy egy nappal hosszabb, mint a körötte lévők. Miért is szükséges ez? A csillagászati naptár, az égi jelenségek és csillagmozgások nincsenek összhangban teljesen a Földön emberileg megkomponált naptárakkal. Még a legtökéletesebbnek bizonyuló naptárak is el-eltolódnak a csillagászati napévhez képest. A Föld változó sebességgel kering a Nap körüli pályáján, s mivel ez a váltakozó tél és nyár nehezen emészthető a modern, fejlődő korok emberének, bevezették a köznap és a tropikus év fogalmát, vagyis a kötött dátumos, általánosított időintervallumokat. A naptárév és a csillagászati év közötti szakadékot azonban át kellett hidalni. Azért, hogy ezt az apró eltérést  kiküszöböljük, - ami azonban igen nagy galibává duzzadna máskülönben - szükséges a szökőnap beiktatása, amely korrigálja az eltérést. Így a tizedesekben való apróság, mint hogy a jelenleg használt Gergely-naptár 365,2425 , és a csillagászati év 365,2424 napból áll, egyszerűen javítható.

 

HarmoNet tipp: Ha még nincs programod a szökőnapra, fórumozz velünk! >>

Nem volt ez mindig így – A szakrális ünnepek alkonya?
Természetesen a szökőév nem ősi találmány, hiszen a csillagászat fejlődése az emberek bölcs belátása, és a naptárrendszer alapos megfigyelése kellett korrekciójához. A legtöbb ünnep, természeti ünnep, amelyek úgynevezett vándorló ünnepek. Ezeknek az ünnepeknek a kiszámítása rendkívül fontos volt a régi korok embere számára, hitték ugyanis, hogy ezek  a napok energiával teltek és bizonyos rítusok, tettek könnyebben elvégezhetők, foganatosíthatók. Vagyis ezek a napok szakrális ünnepek. A mozgó ünnepek kiszámítása azonban rendkívül nehéz feladat. Ugyan pedig mit ér egy rituálé, amely elveszti szakrális erejét, melyet a Nap és Hol mozgásából nyer?

Tavaszpont
Az egyik legfontosabb, az év viszonyítási pontja a tavaszi napéjegyenlőség ideje, amely a nap mozgásától függően a csillagászati eseményeket követve természetesen mozgó ünnep. Az eltérés nyilvánvalóan emberi szemmel nehezen észlelhető, az asztronómia és asztrológia fejlődésével azonban meghatározható. A Gergely-naptár előtt használatos Julián-naptár sajnos a középkorra használhatatlanná vált, a csillagászati naptártól már tíz napban eltért. Köszönhető volt ez a Kr. u. 325-ben tartott niceai zsinatnak, amikor is, az ember, és az egyház egyszerűen megregulázta a természeti jelenségek viselkedését és a tavasz kezdőpontját egyszerűen március 21-ben határozta meg, mindenféle mozgás nélkül. Az ez által felhalmozódott 10 napot végül XIII. Gergely pápa egy huszárvágással feloldotta, 1582-ben ugyanis elrendelte, hogy október 4, csütörtök után október 15, péntek következzék. (Mások szerint ez október 21, szerdától november 1, csütörtökig tartó időszak volt.)

HarmoNet tipp: Mit ígér mára a horoszkóp? >>

A Gergely-naptár is billeg?
Természetesen a Gergely-naptár is apró korrekciókra szorul, az elétérés azonban már nem végzetes, szintén ügyesen alakítható. Számokban mérve elmondható, hogy mindössze 8000 évente 1 nappal téved. Johannes Herschel a 19. században ennek kiküszöbölésére 4000 évenként egy szökőnap visszavonást javasolt, vagyis, hogy ezen alkalmakkor hagyják ki a szökőnapot, azonban javaslata nem került elfogadásra, talán a végtelenül nagy időintervallum miatt.

Miért éppen február és melyik nap?
Bizonyos keleti rendszerek, illetve az ősi, természeti népek Holdhónapokkal dolgoztak, s nem ritkán 13 holdhónapot használtak, egységes rendszert fektettek le, melynek köszönhetően a hónapok megközelítőleg egyenlő hosszúságúak voltak. Február rövidsége miatt szinte adja magát, hogy ide csapható ez a nap. Természetesen valódi oka ennek azonban az, hogy Julius Caesar a római naptárba bevezettette: „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg” A kalendasa, a calendae a hónap első napja kifejezésből ered. Ez éppen február 23. napja, mely megkettőzve február 24-ét hozza.
Februárban tehát ez a szökőnap. Mégis sok európai naptárban, így idén a magyarban is így láthatjuk már megadva: február 29. , a szökőnap.

Hogy csinálják mások?
Természetesen a szökőnapok beiktatása más kultúrkörökben is jellemző. A héber, kínai vagy iráni naptárban a szökőnapnak nagy jelentősége van, gyakran az egész hónapot a szökőnapról nevezik el. Az is jól mutatja egyes népek gondolatvilágát, hogy míg sokan utólag illesztik be a szökőnapot, ez valamilyen hónap után következik be, és korrigál, hibát kijavít, addig mások inkább előre helyezik, megelőző hónapnak, hogy a bajt elkerüljék. A Julián-naptár az események hatására szintén módosult, így négy évente, minden néggyel osztható évben egy szökőnapot iktat be februárban.

Szökőnapi szokások
Az év szökőnapján, és mivel csak négy évente következik be igen sokan babonából pihennek, szórakoznak, kikapcsolódnak. Ha kell, szabadságot vesznek ki, hogy a kiegyenlítés belső egyensúlytétel is legyen. Valóban, különös lehetőség a naptárral együtt harmóniába kerülnünk! Így ha más nem ma sportolj, jógázz, meditálj!

A szökőévből fakadó legizgalmasabb szokás azonban a Kr. u. 5. századba nyúlik vissza, azóta ugyanis minden szökőévben a nő is kezdeményezhet esküvőt. Míg máskor nem illett, szabadott még csak kiejteni sem száján a leánynak ez irányú vágyait, a szökőévben a nő maga is kezdeményezhetett, s feltehette a nagy kérdést!

HarmoNet tipp: Ha partnerre vágysz szökőnapi programodhoz. >>

Fodor Kata

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2070 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x