Baj ha a gyermek feketével rajzol?
Címlap / Psziché / Baj ha a gyermek feketével rajzol?

Baj ha a gyermek feketével rajzol?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Fekete grafika, fekete festmény. Kéznél van a színes, mégis megtagadja? Valami bajt jelez, vagy csupán kedveli a színt?  

Amikor először látjuk meg néhány esztendős gyermekünk rajzain a fekete színt, valószínűleg a szívünkhöz kapunk. Sokunkat már az is elijeszti, ha valaki gyakran, s főleg, ha mindig feketében jár. Amikor valaki tarka színezés helyett, rajzolni, festeni is csak az éj árnyalataival hajlandó végképp eltorzul arcunk. A tizenévesek legnagyobb változásaik alatt, főként az első szerelmi megpróbáltatások idején hajlamosak mélabúba esni, s erre a korra jellemző egyfajta elvont művésziség is, amikor mindent éjsötéttel alkotnak meg. Egy 15-16 esztendősnél, még csak-csak - szólunk, de a kicsi gyermeknél, mi oka lehet? Merül fel a kérdés.

Minden képe fekete

Ha fekete színnel rajzol gyermekünk nem szükségszerű kétségbe esnünk. A dackorszakos gyermekeknél igen gyakori jelenség a fekete szín alkalmazása. A legtöbb esetben akár a teljes rajz készülhet feketével. Noha ez az erős, mindent eltakaró szín valóban figyelemfelhívó, mégis a legtöbbször csak a takarásról, elfedésről szól, nincs komolyabb üzenet értéke. A 2-3 esztendős kicsi ilyenkor megjelölni, lefedni szeret, és inkább utal ez hatalma gyakorlására, mint valódi problémákra. Ha az egész festmény fekete - és minden gyermeknél készülnek ilyen képek - valószínűleg beleszerelmesedett ebbe az árnyalatba. Próbáljuk meg bíztatni, kérni a színek használatára, ha olykor újra elővesz egy-egy színt műveiben, dicsérjük, emeljük ki és erősítsük meg benne, hogy tetszik nekünk színes képe.


Fotó forrása: Pixabay

Fekete kontúr

A fekete szín másik gyakori előfordulási formája a kontúrfestés, vagy rajzolás. Nagyobbaknál lehet ez grafitceruzával történő körülhatárolás is. Ilyenkor a gyermek annak szeretne hangot adni, hogy élete szabályokat követ, esetleg túl sok korlátot érez maga körül. Ha a gyermek ezt a fekete kontúrt tartja, akkor talán fél is picit, de mindenképpen szeretne megfelelni a határoknak. Ha áthágja a kontúrt akkor inkább dacol, lázad és kitörni szeretne. Figyelemfelkeltő, a belső feszültségekre utaló jel lehet, ha erős fekete kontúrokat, lángnyelvszerűen kicsapó, vörös festésekkel hág át a gyermek. Természetesen a kontúrtartást életkorhoz mérten kell megfigyelnünk. Egészen másképp tudja még a határokat betartani rajzaiban egy két éves illetve egy tíz éves gyermek.

Ha a rajz színes és kevés, de hangsúlyos a fekete

Ha a rajz színes és a fekete szín csak elvétve jelenik meg a gyermek rajzain, akkor lehet általános színhasználatról szó, pl. fatörzsének festése, repülők, fémtárgyak, gépezetek jelölése, föld, út jelölése, de lehet kiemelt jellegű is, pl. ha a családrajzon az édesanya torka fekete. Ha a természetben - illetve az általa látott, rendszeresen nézett mesékben kitalált elem szerint - előforduló jelenséget fest meg a gyermek feketével, többnyire nem jelent gondot. Bár itt is érdemes megfigyelni, milyen gyakran esik erre a színre a választás, volt-e helyette szürke, barna, stb. Ha viszont természetellenes, nem megszokott helyzetekben alkalmazza a cseperedő, akkor érdemes szimbolikus jelentésére odafigyelnünk.

Helyes vagy helytelen?

Mindent egybevetve a fekete szín alkalmazása törvényszerűen nem rossz. Nagyon sok esetben, erősségét, mindent elfedő jellegét részesítik benne előnyben a gyermekek, ahogy az anyukák, nagymamák is gyakran hordják karcsúsító és mindent megszépítő, elegáns hatása miatt. Ha a fekete szín alkalmazása elhúzódik, nem csak egy rövid időszakot tesz ki, ha sok más használható szín ellenére mindig e mellett dönt, vagy ha egyéb előrejelző szimbólumok jelennek meg a gyermek rajzán, akkor érdemes egy szaktanácsadó véleményét kérni. Ilyenek a kifejezetten vörös-fekete, tüzet is tartalmazó rajzok. A gyakori kereszt rajzolatok, kereszt alakú út, vagy szabályos kereszt alkatú pálcikaemberek megjelenése, templom, vagy óriási erődítmény jellegű várak megjelenése, stb. Ha szülői ösztönünk rosszat sejt, a kép érthetetlenséget sugall érdemes a szakembert is megkérdezni, akár egy bescannelt, emailben elküldött képpel. Ha részletes rajzelemzést szeretnénk kérni, nem árt összegyűjteni a kicsi korábbi rajzait, akár időrendi, készülési sorrendbe tenni őket, s ezt mindet megmutatni a rajzelemzőnek. A leggyakrabban a szakember még ekkor is a helyszínen is rajzoltatja a gyermeket, mivel a lap tartása, a ceruza, zsírkréta fogása rengeteget elárul a hozzáértő szemeknek.

Nagyné Dankó Erzsébet képzései nyomán - köszönet érte!

 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 31093 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x