NLP: Olvass be a főnöködnek - kockázatok és mellékhatások...
Címlap / Psziché / NLP: Olvass be a főnöködnek - kockázatok és mellékhatások nélkül!

NLP: Olvass be a főnöködnek - kockázatok és mellékhatások nélkül!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Bizonyára voltál már olyan helyzetben, hogy valakinek szívesen a szeme közé csaptál volna néhány keresetlen szót, de nem tehetted meg, mert nem oszthatod csak úgy ki a főnököd, vagy csak egyszerűen nem ilyen a stílusod, különben sem az a cél, hogy a másikat megbántsd. 

Kellett egy kis idő, amíg rájöttem, hogy bármelyik eleme is kerül szóba az NLP-nek egy társaságban, azonnal hozzáfűztem: "Ó, hát nekem pont ez a kedvencem az NLP-ben! Imádom ezt a dolgot!" Aztán rájöttem, hogy miért ez a nagy lelkesedésem, ahogy elkezdtem pakolászni a fejemben  az NLP néhány építőkockáját: előfeltevések és céltudat, szemmozgások és rögzítések, az Életfonál és a Varázshely, metaforák és Erickson hipnotikus nyelvi mintái...

Na igen, a nyelvi minták! Szédületes eszközöket ad a kezünkbe az NLP, én azonban ebből most csak egyetlen-egyet emelek ki, amely a metaforikus kommunikáció egyik gyöngyszeme. Kicsi, de erős.

HarmoNet tipp: Miért éppen NLP?>>>

Bizonyára voltál már olyan helyzetben, hogy valakinek szívesen a szeme közé csaptál volna néhány keresetlen szót, de nem tehetted meg, mert nem oszthatod csak úgy ki a főnököd, vagy csak egyszerűen nem ilyen a stílusod, különben sem az a cél, hogy a másikat megbántsd. Talán nem is számít, hogy elérsz -e vele bármit is. De jól esne. Jól esne kiadni magadból, mert már régóta cipeled.

A módszer neve: idézőjel.

Képzeld el, hogy reggel bal lábbal kelsz... Na ne merülj bele nagyon! De azért egy kicsit mégis belemerülhetsz. Nincs meg a papucsod. Kihagyod a vizet a kávéfőzőből, elalszod a hajad és véletlenül felemás zokniban mész be dolgozni. Odabent kiderül, hogy a főnököd ötletéből fakadóan átrendezték az irodádat. Az íróasztalodhoz csak úgy férhetsz hozzá, ha két szorosan összetolt asztal között préseled át magad. Ráadásul a faxot a szemközti falhoz rakták át, amit legalább nyolcszor meg kell közelítened óránként, így egész nap úgy érezheted majd magad, mint egy fába szorult féreg. Idegesen átfurakodod magad a két asztal között, s már épp lerogynál a székedre. amikor a főnököd belép, s talán nem is Téged keres, de ha már ott vagy, szórakozottan megkérdezi: "Hogy vagyunk, hogy vagyunk?"

Már majdnem idegösszeroppansz, s azon gondolkozol, hogy tulajdonképpen az a fax nem is olyan nagy, épp beleférne a főnök arcába, de aztán gondolsz egyet, felhúzod a szemöldököd, széttárod a karjaid, és így szólsz:

- Ne is kérdezd, főnök, ne is kérdezd! Képzeld, jövök a munkába, ahogy mindig, szállnék be a kocsiba, hát látom, hogy egy őrült úgy rám állt a tragacsával, hogy képtelenség lesz kiállnom. Szerencsére pont jött az ürge. Mondom neki: "Nem tudnál egy kicsit nagyobb helyet hagyni legközelebb?". Mire az flegmán odaveti: "Vegyél kisebb kocsit, papa." Na hát, képzelheted, hogy kiakadtam. Pedig ismersz, nem vagyok egy ideges típus, de az a krapek nagyon felnyomta bennem a pumpát. Mondtam is neki egyből [ez az a pont, amikor a elkezdhetsz ordítani a főnököddel]: "Mit képzelsz, te szerencsétlen barom? Annyi helyet se hagysz az embernek, hogy moccanni tudjon? Talán növesszek szárnyakat? Te jó ég, hogy lehet valaki ennyire korlátlan? Na mi van, mit lesel rám azzal a buci tenyérbe mászó képeddel? Tanulj meg inkább vezetni! Te szerencsétlen pancser..." Aztán kicsit csendesebben hozzáteszed. "Én még ilyet nem láttam."

Amaz mélységesen egyetért, s talán meghív egy kávéra. Talán mesél egy hasonló sztorit. De az is lehet, hogy csak annyit mond, "hát igen", és megy tovább a dolgára. S másnap talán - hirtelen ötlettől vezérelve - kiviteti az egyik felesleges íróasztalt a szobádból. Mi pedig végre egyszer jól beolvashattunk neki, kiadhattuk magunkból a feszültséget, nem is beszélve arról, hogy odabent napokig röhögünk még, amikor felidézzük az arcát.

Természetesen az idézőjelet nem csak ordítva használhatjuk, és nem csak ara jó, hogy beolvassunk vele valakinek. Használhatjuk a gyereknevelésben, a párkapcsolatunkban vagy bárhol, ahol közölni szeretnénk valamit a másikkal, de a direkt kommunikáció nem volna szerencsés. Mert ezekkel a mintákkal a tudatos elmét megkerülve juttatjuk üzenetünket a másikhoz, s ha mindezt kellő odafigyeléssel és tisztelettel tesszük, akár gyógyíthatnak is a szavaink. De ezzel már a metafora vizeire sodródtunk, arról pedig majd legközelebb.

HarmoNet tipp: Minél több, annál jobb>>>

Nagyon szórakoztató dolog az NLP. Ha érdekel, gyere és válogass kedvedre az NLP szerszámaiból a Mindennapi NLP -nél>>>

Kattints ide, és fedezd fel az NLP segítségével az életedben rejlő lehetőségeket!>>>

Képek: piqs.de, Mary, Andrea Schiffner





Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4371 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x