A vágy felébredésének ünnepe
hirdetés
Címlap / Psziché / A vágy felébredésének ünnepe

A vágy felébredésének ünnepe

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-25

A napéjegyenlőségnek minden kultuszban hagyománya van. Ez a fény újjászületésének ünnepe. A fényé, mely életet, szeretetet, szerelmet hoz az ember életébe. Felébred a vágy a másik iránt, és egyenlőként áll egymással szemben férfi és nő.  

A kelta hagyományban március 21. vagy az azt követő – akörüli - első telihold Ostara ünnepe. Ostara a Húsvét pogány megfelelője. Csodás tavaszünnep, amikor a házakat zöldbe öltöztetik, és virággal ékesítik fel. Ostara idején az erdő állatai, vadak és a tojás – akár festetlenül, természetesen – ugyanúgy jelentős szimbólum. Ostara a tavasz első dala, a madarak ekkor eresztik ki először hangjukat, az isteni párban, s így a természetben igény ébred a másik iránt, vágyakozás, felfeslő szerelem jellemzi ezt az időszakot.

Március 21. a tavaszi napéjegyenlőség ideje is egyben.

Napéjegyenlőségnek az évben azt a két napot nevezzük, amikor a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjjel egyenlő hosszú. Ez a csillagászati tavasz kezdete. Néha március 19.–re vagy 20.-ra esik ez naptárunkban. A római katolikus egyház viszont mindig március 21.-re teszi az ünnepet, hogy a Húsvét napját könnyebben meg lehessen határozni.

Az egyiptomiak is megülték a napéjegyenlőség ünnepét.
Ez a nap a fény újjászületését, uralomra kerülését jelentette, amit az isteneik szimbolizáltak. Úgy, mint Isis és Osiris szerelme, amelynek gyümölcse Horus, az isteni gyermek, aki maga a Nap.

A görögöknél ez Perszephoné ünnepe, aki visszatért az alvilágból, Hádész birodalmából. A görög monda szerint Aphrodité egykor beleszeretett Adniszba, a gyönyörű ifjúba, akit az istennő féltékenységében elrejtett egy szelencébe, hogy senki meg ne láthassa. Ezt Perszephonénak adta, megőrzésre, aki azonban nem bírt kíváncsiságával, s mikor kinyitotta a szelencét ő is nyomban beleszeretett a férfiba. Szerelemben égve magának akarta Adniszt és nem adta vissza a Szépség istennőjének.

Mivel Aphrodité vigasztalhatatlan volt, annyira, hogí még a földek is kiszáradtak bánatától, és mert Zeusz békét szeretett volna, így a főisten arra kötelezte a csodás férfiút, hogy az év egy harmadát töltse Perszephonéval, a másik harmadát Aphroditéval, a harmadikat pedig, egyedül.
(Talán… ez a szokás azóta is megmaradt a férfiak természetében, a magyar ugaron is, a legények szokásai formájában)

HarmoNet tipp: Perszephoné>>>

A tavaszi napéjegyenlőségkor – ami egyébként misztikus kapu, azáltal, hogy az éjjel és a nappal percre pontosan egyezik, és a két erő, domináns és befogadó egyenlő egy röpke pillanatra – Adnisz Aphroditéhoz való visszatérését ünnepeljük. Ilyenkor a földek virágba borulnak, a termés pedig, szárba szökken a boldog szerelemtől.

Ez a nap tehát csillagászatilag, mitológiailag, és ezoterikus szempontból is különös, és elsöprő erővel bír. A ma eldugott növények csodásan virágoznak majd, a ma metszett fák több édesebb gyümölcsöt hoznak. Az istenek szerelmére gondolva – éppen Vénusz, Aphrodité görög megfelelőjének napján – kapcsolataink is egyensúlyba hozhatók.

HarmoNet tipp: Tavaszi nagytakarítás belülről napéjegyenlőség idején>>> 
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1796 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x