Tibet - A meggyalázott nyelv és vallás birodalma
Címlap / Psziché / Tibet - A meggyalázott nyelv és vallás birodalma

Tibet - A meggyalázott nyelv és vallás birodalma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Bár az elmúlt hetekben sokszor hallhattuk, hogy zavargások, tüntetések és komolyabb harcok folytak Tibetben, mégis a legtöbben nem tudják, mi is történik pontosan ebben a távoli, és csodás országban, s főként hogyan jutott ide. Mi Tibet valós múltja? 

Tibet múltja
Tibet Földünk egyik legősibb országa, földje sok helyütt kietlen, máshol szántóföldek tarkítják. Jellemző vallása egykor a bon (bön) volt, amely egy mágikus szellemhittel tarkított egyveleg, s amely mára szinte kiveszett a buddhizmus árnyékában. A buddhizmus mégis felkarolta ezt a térséget, és a nehéz magashegyi éghajlat ellenére biztos menedéket adott a keresőknek, s kielégítette a tibetiek igényeit. Tibet sok szempontból erős, mint egy tigris, hitéletében, metódusában, de önvédelmében birka, mondhatni, túl jámbor. Kína talán ráunt ezeréves tanításaira, a konfucianizmusra és a taoizmusra, mert úgy döntött, hittől, vallástól mentes, és még a filozófiát is szentimentálisnak bélyegző politikai rendszert vesz magára, a kommunizmust, amely egyenlőséget hirdet, sok szempontból azonban látva e keleti példát inkább diktatórikus. Mi is áll Tibet megszállása mögött?

Tibet megszállásának háttere
Tibet egy gazdaságilag alig de kulturálisan gyümölcsöző terület, mi több, egy rejtett, misztikus térség, amely mindig vonzotta az utazókat, kutatókat. A gyarmatosítások kora után, ami már a világ sokszori felosztását követte, a nagyhatalmak képtelenek voltak türtőztetni magukat, s szerettek volna Tibet felett is befolyást szerezni. Kína császárságként működött évezredeken keresztül, s több alkalommal befolyást szerzett Tibet felett. Ez a befolyás nem volt mindig egyértelmű, hiszen a buddhista vallási értékek mindenekfelett szabadon tartották az országot. Az első világháborút megelőzően a britek már nem csak Indiára apelláltak, hanem Tibetet is óhajtották. 1904-ben bevonultak Lhászába, és az ország megnyitását követelték a nyugati kereskedők irányába, de sajnos nem sok jóra számíthattak, a szellemileg ragyogó de gazdaságilag elmaradott ország egyszerűen nem volt kíváncsi a televízióra és beafstekre. A 19. században az utolsó kínai császári család került sorra a mandzsu dinasztia, etikátlan viselkedésük, helytelen kormányzásuk azonban a még Konfuciusz elveit dédelgető embereknek aligha tetszett, s a családot mondhatni a belső hatalmi harcokkal együtt ez fel is emésztette. A 20. század elején azután Kínában elindult egy mozgalom, amely gyakorlatilag győzedelmeskedett a monarchia felett, és a császárok és Japán által kiállított bábcsászár felett. 1911-ben Kína gyakorlatilag lecseréltre államformáját köztársaságra, később Mao Ce-tung kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. A császárok kora lejárt, helyét az Oroszországról eszmékben is levált kommunista eszmerendszer vette át, s ennek is speciálisan Mao féle fűszerezése a maoizmus.

Kínának nem kellett több, bár a történelmi Tibet határai már régen nem őrizték eredeti formájukat Kína ezt is soknak találta, és forradalmi törekvéseihez elengedhetetlennek tartotta Tibet bekebelezését. A kommunista csapatok 50-ben megszállták a területet. Kilenc éven át zajlottak a tüntetések, végül 59-ben a komolyabb megtorlások idején, a Dalai Láma Indiába menekült a hatalom elől.

HarmoNet tipp: A világ teteje >>

Tibet Kína részeként
Tibet felett bealkonyodott. Korábban Tibet vallásállam volt, beszélt nyelve nem volt írható, írása a szentiratokra korlátozódott és bonyolultsága miatt a tanultak kiváltsága volt, így elsősorban a szerzeteseké, akik napi 4 óra alvással élték mindennapjaikat. A kommunizmus előretörésével az írásbeliség elindulhatott Tibetben, mi több, Kína oktatási rendszert dolgozott ki egész Tibetre nézve, azonban megszégyenítve a népet, a kínai lett a hivatalos nyelv, a tanulás, a vizsgák, a felsőoktatás és ügyintézés nyelve így gyakorlatilag az ezredfordulóig két generáció is felnövekedett úgy, hogy már nem tanulta meg rendesen saját anyanyelvét, a tibetit. A Dalai Láma természetesen rendszeresen egyezkedni kívánt a kínai kormánnyal, azonban kérése süket fülekre talált. Minden hatalmat és gazdasági irányítást átadott volna mindössze vallási és kulturális erőket kérte, a buddhista vallásgyakorlat lehetőségét, és a nyelvet. Kína azonban tisztában volt azzal, hogy a nyelv és vallás egy nemzet egy nép összetartásának alapja, így megtiltotta az ezek feletti hatalmat, és a lámát ellenségnek kiáltotta ki, akit mielőbb "ki kell irtani".

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 6849 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x