A Hattyú, nő volt-e vagy férfi? - A művészlelkek kilengései...
Címlap / Psziché / A Hattyú, nő volt-e vagy férfi? - A művészlelkek kilengései

A Hattyú, nő volt-e vagy férfi? - A művészlelkek kilengései

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Élet luxuskivitelben évszázadokkal korábban? Sok idő, pénz, csillogás, és rengeteg felesleges mélázás a művészetről. Uralkodói nyalánkságok és Úrnapja közel kis hazánkhoz.  

A kérdés értelmetlennek látszik, mert nem Lohengrin volt a hattyú, hanem hattyú-vontatta hajón érkezett. Ámde a hattyúruhában tetszelgő II. Lajos bajor király hol hattyú volt, hol Lohengrin, s bár volt eljegyzett mennyasszonya, Zsófia Sarolta hercegnő, inkább kedvenc lovászával osztotta meg arannyal borított baldachinos ágyán a nappalokat – éjszaka vadászott, ivott, mulatott –, mint hölgyekkel. Hölgyekkel való kapcsolata inkább művészi volt, bár szívesebben látta volna, ha egy hozzá közeledő művésznő a vízbe fullad, mint hogy őt megérintse. Végül méltóképpen ő is kedvenc tavában lelte halálát, bár kitűnő úszó volt.

Salzburgot elhagyjuk az autópályán Bajorország felé, s a Chiemsee tó partjáról hajóval mehetünk óránként II. Lajos király mesevilágába. A Prienből induló hajó megáll a férfiak szigetén, a nők szigetén, s ma már – alig másfél századdal II. Lajos után – mindkét szigetet szabad látogatni nemünkre való tekintet nélkül. Lajos is szerette a nőket: jó messziről tisztelni. Színes ruhákban jártak, mint ő, finomak és művészetekre érzékenyek voltak (nagynénje, Sissy gyakran volt vendége, imádta a császári pompát, fényűzést a szigorú Ferenc Józseffel ellentétben).

HarmoNet tipp:
Nárcsisz fesztivál és bőrnadrágok >>

Schloss Herrenchiemsee
Lajos terve az volt, hogy felépítteti a versailles-i palota mását. Úgy döntött, hogy a Chiemseében lévő Herrenchiemsee szigetén építteti fel a kastélyt. A kastélyba rengeteg érték és pompa van belezsúfolva. Festett falak, tükrök verik vissza a megvilágítás fényeit, faragott bútorok, tágas termek és rengeteg arany fogad. Egy kicsit nagyobb és modernebb, mint a versailles-i. Parkjában gyönyörű szökőkutak vannak, amik szintén a Versailles-i parkban láthatók másolatai.

A hajóról kiszállva kellemes félórás sétával, vagy lovashintóval tehetjük meg az utat kiépített sétányon, gyönyörű, árnyas erdőben. (Azonnal eszünkbe jutott: Árnyas erdőben szeretnék élni nyáron át…Tudta Lajos, mi az, ami „ah, mi kedvet át!”) Egyszerre fénylő tisztás fogadott szökőkutakkal. (Fortunabrunen: két szökőkútrendszer, ahol az ágaskodó lovaktól a teknősökig minden vizet lövell a magasba.)

A szobrokkal, festményekkel ékesített Trappenhausból arannyal borított szobákba jutunk, kétségtelen, hogy a háló mellett dolgozószoba is készült, de hogy melyiket használták többet, arról van elképzelésünk. Egy szobányi medence az alagsorban, ahová kézi hajtású lift szállítja az ételt-italt a dőzsölő királynak, nem csoda, hogy ezt a fényűzést a legszorgalmasabb bajor nép sem bírta megfizetni, Lajost kielégíthetetlen elmeváltozásai taszították vizes nyughelyére, a tó fenekére.

Úrnapja a Traunsee-n
Fronleichnam, azaz az Úr napja munkaszüneti nap Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, egyszóval a nagyrészt katolikus vallású országokban. Ezekről érdemes előre tájékozódni, mivel vásárolni ugyan nem tudunk, de ehelyett páratlan élményben lehet részünk.

Mit is jelent ez az ünnep?
Alig hatvan évvel ezelőtt még Magyarországon is a városokra, falvakra kiterjedő körmenetet tartottak. Feldíszítették a kapukat, oltárt emeltek szőnyegekkel, kereszttel, rózsafüzérrel, gyertyákkal az ablakokban, az utcasarkokon, s a körmenet élén a pap megáldotta ezeket.

Ausztriában most is ilyen ünnep az Úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe. Az egész közösség díszbe öltözik. Tíz órakor már folyt a mise a tavon, a hangszórók hangját verték vissza a háromezer méteres hegyek, sziklák. A kápolnához vezető úton is hangszórókat helyeztek el, hogy a fáradtabbak, idősebbek a párkányokról vehessenek részt az ünnepi szertartásban.

A misét szolgáltató baldachinos hajót kisebb csónakok vették körül, ezek virággal voltak feldíszítve. Csónakkölcsönzőkből vehetnek elektromos hajtású kishajókat az érdeklődők.
Az egyházi és világi vezetők a főhajón végzik a szertartást, meg-megállva egy előre elkészített oltár előtt megemlékeznek az utolsó vacsorán elhangzott szavakról: „Ez az én testem, ez az én vérem, ezzel emlékezzetek meg rólam.”
A pap, miután a szentmisében két nagyostyát konszekrált, az áldozás utáni könyörgés végeztével, a szentségtartóba helyezi. Ha jónak látja, a miseruhát levéve fehér palástot ölthet. Ezután térden állva, háromszor megtömjénezi az Oltáriszentséget. Vélummal a kezébe veszi a szentségtartót, majd a nép felé fordulva énekelni kezdi a szentségi himnuszt: pange linqua gloriosi, amit a nép folytat.

A Te lelked ma mire vágyik? Harmóniakártya >>

Miután körbejárt a part mentén a hajó, kiszálltak, és a város tisztségviselői és a fehérruhás gyermekek vezetésével elindult a körmenet. A pap beállt a baldachin alá. Utánuk a többi ministráns és a virágszirmot hintő gyerekek.
Fenn a kápolna mellett egy kis ágyú jelezte három lövéssel, hogy lenn megindult a processzió.
Ausztria mindig szép, de egy ilyen májusi ünnep feledhetetlen. „Ünnepre fordult a természet, ami szép és nemes volt, benne megjelent.” (Vörösmarty)

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1862 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x