Magyar cigány vagyok – magyar zsidó vagyok
hirdetés
Címlap / Psziché / Magyar cigány vagyok – magyar zsidó vagyok

Magyar cigány vagyok – magyar zsidó vagyok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

Ki dicsekedhet ezzel és hol? Két elismert művész Londonban tombolva tapsoló teltház előtt. Adni jöttek ide, nem kérni: művészetüket adják a Magyar Kultúra Házában. Müller Péter Sziámi sanzonokat énekel angolul, Szakcsi Lakatos Béla pedig bravúros zongorajátékával kápráztatja el a közönséget.  

Szakcsi Lakatos Béla nem kíséri az énekest, amit csinál, az sokkal több: játszik, játszik, játszik… improvizál; de a két művész sosem játssza le a másikat. Mindkettő a saját világát szólaltatja meg, Müller Péter, az ismert clawn, szavaival, mozdulataival, játékával teremt élő kapcsolatot a közönséggel, a zongorista csak az utolsó pillanatban áll fel meghajolni, s már el is tűnik, de múlhatatlan nyomot hagyott a hallgatók lelkében: a hangszer és a szív minden húrját megszólaltatta. Nehéz elszakadni tőle.

HarmoNet tipp: Szemben a rákkal, szemközt a halállal, Juci története >>

Mit tud ez a magyar cigány?
Olykor panaszkodnak a televízióban is, hogy a világhírű cigányzene már elvesztette népszerűségét. Azt hiszem, minden elveszti népszerűségét, ha nem képes saját kora által megújulni. Ma már nem úgy kell játszani, mint ötven – száz – kétszáz éve. Még cigányzenét se, templomi orgonamuzsikát se. A tanult rend idétlen és időleges. De ha a művész saját zsenijét képes átitatni a korok változó követelményeivel, akkor annak mindig lesz befogadó közönsége. Ahol vidéki lakodalomban kell játszani, annak fog megfelelni, ha tanult közönség előtt koncertteremben játszik, a művészi színvonalhoz kell alkalmazkodnia. A nagy dunai dzsesszkoncerteken igazi cigányzenészek képviselik a magyar dzsesszt milliók örömére. Londonban pedig lehet dicsekedni nemzeti vagy éppen kisebbségi sajátosságainkkal, mert olyan város, ahol afrikai, kínai, indiai vagy bárki otthont építhet saját szokásokkal.

Mivel dicsekedhetünk?
Van mivel – mondja Müller Péter. Komputerrel, Rubik-kockával, vitaminokkal, atombombával, gulyással és csárdással… meg amit akartok. Szeretjük Jézust, Buddhát, Laot, a Taot, Maot, Mohammedet. Ha jól szétnézünk itt a saját weblapunkon, mindezt valóban megtaláljuk, mindent szeretünk, ami mozog vagy aktuálisan megmozgat. Tudunk könnyesen nevetni a Szomorú vasárnapon, és Seress Rezsővel siratni az elrontott életet. Péter jó érzékkel megtalálta a megfelelő angol-magyar költőket, akik már Adyt, József Attilát ismertették meg a nagyvilággal, hogy saját verseit, sőt A walesi bárdokat is előadhassa angol nyelven. Zollman Péter, Szirtes György, Kiss László, Szabadfalvi András nevét már ismerhetjük a magyar költészet angol nyelvű kincsestárából. Szép küldetés magyar költészetet angolul tolmácsolni. Bárcsak többen megtennék szóban és írásban. Mint láttuk, van lehetősége a tehetségnek megmutatkozni internacionális közönség előtt.

HarmoNet tipp: Müller Péter: Élőszóval - Hangoskönyv - Az örömkönyv legszebb részei a szerző előadásában >>

A világváros
Ahogy átmegyünk a Temzén, a buszon egyre kevesebb a fehér utas, s egyre színesebb a felszállók sora. Nemcsak bőrszínük mutatja, hogy itt másfajta világba érkezünk, színes ruháik is élénkítik az egyhangú utazást. Szombat-vasárnap a templomokból számunkra dübörögve szól ünneplésük vidámsága. Szeretnek együtt lenni, gyakran az egész napot, éjszakát a templom melletti közösségi házakban töltik kisgyerekeikkel együtt. Középiskolás zenekarok játszanak, a tanárok is a világ összes országából származnak. A ghánai gyerek ugyanúgy jár iskolába legalább tizennyolc éves koráig, mint a japán. Nincs éhező szegény gyerek – de hát gazdag ország, két győztes világháborúval. Természetesen az utcákon ott is ülnek fedél nélküliek, mert nem minden munkát vállal el az ember. Van, aki szívesebben koldul, mint parkot tisztít. Pedig segédmunkásokat mindenütt keresnek.

Közösségi helyek
Napközben több gyerekház van, ahol találkozhatnak a kismamák, gyerekek. Parkokban, játszótereken, közösségi házakban a kicsiknek énekelni szoktam magyar népdalokat, angol gyerekdalokat. Ez jó alkalom az ismerkedésre. Rendszerint felismeri valaki a magyar nyelvet, beszélgetni kezdünk. Olasz apukával, kínai nagymamával, muzulmán anyukával, bárkivel, aki rám mosolyog: mindenkit szeretek, mint Müller Péter. Néha olyan London, mintha egy nagy faluban lennék, ahol ismerjük egymást, hintáztatjuk a másik gyerekét, helyet szorítunk a másik babakocsijának a buszon. Lehet, hogy egyszer Budapesten is köszönünk egymásnak?

Dobosy Ildikó
 
 
 
[ 3492 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x