A leghiúbb férfi - a szépség megszállottja
Címlap / Psziché / A leghiúbb férfi - a szépség megszállottja

A leghiúbb férfi - a szépség megszállottja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

Igényes és kifinomult, vagy éppen hiú, bolond, őrült? Mindkét cimke ráaggatható II. Lajos bajor királyra, mégis tanít nekünk valami tartást, valami fenségeset önmagunk megtalálásáról, a szabad akaratról.  

A szépség megszállottja: II. Lajos bajor király

Reggeli fürdőjét élvezte a tizenkét éves ifjú herceg komornyikja társaságában, majd fölállt a kádban, s a szemben lévő tükörre esett a pillantása. Egy pillanatra úgy gondolta, el kellene takarnia, amit lát a tükörben, aztán felkacagott, fordult egyet, és szemrevételezte oldalról a szépséges látványt. Fél szemmel a komornyikra sandított, vajon meglátja-e rajta is a csodának ezt a tükröződését. Ami a tükörből rámosolygott, szebb volt, mint bármelyik kép a római-görög művészetből. Magas, nyúlánk termet, göndör fekete haj, égő sötét szemek, széles vállak és lovaglástól megerősödött combok. S még valami éppen a test közepén, amit jó volt érezni eddig is, de látni a tükörből: varázslatos.

Tudta, hogy a komornyikot is boldoggá teszi a látvány, de az kötelességből elfordítja a fejét. Nem siet ráteríteni a fürdőlepedőt, szerénye háttal áll, miközben megkérdezi:
- Felség, megmasszírozzam?
Tetszene a gondolat a fiúnak, de hirtelen eszébe jut gyóntatója. Mennyit mondhat el neki mindebből kegyetlen büntetés nélkül. S máris a komornyik felé fordítja indulatát, amit a pap képe vált ki belőle. Elkapja a törölközőt, és arculcsapja vele a szolgát. Ha már nem élvezheti ki a szépsége iránti hódolatot, legalább kegyetlenségével megmutathatja, ki parancsol a palotában. A komornyik elég érett ahhoz, hogy tudja, az ifjú indulatát mi váltotta ki. Csak a verekedést kell meggyónnia, nem az illetlen gondolatokat



Az erdő

A bajor hegyek csodás erdeiben megtalálta az ifjú azt az egyszerű világot, ami örömmel töltötte el. A parasztfiúk előtt nem volt szégyellnivalója. Azok is kísérleteztek saját testükkel, igaz, ahol csak tudtak, a lányokkal is. Lajosnak is volt eljegyzett menyasszonya, de a rengeteg alsószoknya, krinolin, fűző nem kötötte le érdeklődését. Jobb volt a lovas fiúk kidolgozott felsőtestét bámulni, s még inkább a valódi mulatság, meztelenül beugrani a tóba, versenyt úszni, elkapni egymást, felugrani a fiúk hátára, mintha delfinen lovagolna az ember. Ha nap közben nem tudott elszabadulni a palotából, éjszaka szökött meg, s akkor is várták pajtásai titkos találkára. Csak a paptól szabadulhatott volna meg lelkiismerete!

Mesék világa

Országszerte ünnepelték a germán mitológia alakjait Wagner operáiban. A tizenhat éves ifjú képzeletét is elragadták a hősök, magát is a hegyek lovagjának tartotta, s legalább az operaénekeseket busásan megjutalmazta az okozott élvezetért. Miután magával Wagnerrel is megismerkedett, egy máig is népszerű palotát emeltetett tiszteletére: Neuschwanstein (Új-hattyúkő) várát. Ez a vár egy középkori kastély mintájára épült hegyes tornyaival, kiugró őrtornyaival, szakadékra néző ablakaival. Minden teremben freskók vannak Wagner verseivel, hőseivel, és hattyúk mindenfelé Lohengrin emlékére.

1865-ben írta Richard Wagnernak: „Le fogjuk dönteni a megszokás korlátait, le fogjuk rombolni ennek a közönséges és önző világnak illúzióit.”

Sajnos, minden munkája ellentétében fordult, éppen a giccs fogalmának megszületése idején: mindent utánzott, amit nagyvonalúnak vélt, hol 14.Lajos, hol a Wagner-operák szereplőinek alakját próbálta utánozni, miközben lovászfiúkkal volt kapcsolata.

 

A lovászfiú

Néhány évvel volt idősebb Lajosnál. Ahogy Lajos megpillantotta lova kantárszárát tartva, megérezte, hogy halálig tartó barátság ideje következik. Végigjárták a türingiai kastélyokat, Wartburgban szálltak meg, Párizsba utaztak megismerkedni a kor képzőművészeti alkotásaival és alkotóival, Versailles mintájára épült fel a Herrenchiemsee szigetén a kastély. Barátja legfőbb bizalmasa lett, csak azért haragudott meg rá, hogy egy szobrot gipszből készíttetett, amit Lajos márványból rendelt. Haragja ugyanolyan féktelen volt, mint szeretete, egyetlen igazi társát végképp eltaszította magától

Tükrök mindenütt

Lajos valódi problémáját elsősorban az jelentette, hogy mást talált a természetében és mást a társadalmi követelmények előírásaiban. Nem volt képes békét teremteni önmagában. Mint legelső komornyikjától is a teljes hódolatot várta volna anélkül, hogy az akár egy pillantást vethessen rá, saját maga is idegen bűntudattól vezérelve képtelen volt megbocsátani magának. Palotái tükrökkel sokszorozták meg a pompát, gazdagságot, a fiatal testek ragyogó szépségét, lelkiismereti válságaiban azonban nem találta helyét a világban.

Kép: Helmut H. Kroiss / Pixabay
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1592 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x