Erkölcsös ember vagy? - Kritika és önkritika a fejlődésért...
Címlap / Psziché / Erkölcsös ember vagy? - Kritika és önkritika a fejlődésért

Erkölcsös ember vagy? - Kritika és önkritika a fejlődésért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-21

Mindenkinek maga felé hajlik a keze. Tiszta és jó embernek gondoljuk magunkat. De vajon, ez valóban így van? Elmélyülés és önkritika. Őszinteség önmagaddal, ez az igazi nagy szükség! Teszteld magad történeteink által!  

A női nem tisztelete
"In virtute vis". = Az erényben erő lakozik.
"In mundo tria sunt, quae sunt dignissima laude: femina casta, bonus socius famulusque fidelis!!" A világon három dolog érdemel dicséretet: A tiszta nő, a jó társ és a hűséges szolga.

Komoly latin bölcsességek, melyeken érdemes minden nőnek elgondolkodni. Mindkét régi mondásban benne van, hogy milyen nő az, akit tisztelni lehet. Sokan úgy gondolják, hogy valaki fent van a társadalmi ranglétrán, nagy fizetéssel rendelkezik, családban él, már tiszteletet érdemel. Nyugodtan leírom, hogy igen tiszteletet érdemel, ha mindezek mellett erkölcsi élete is kifogástalan.

Több évtizedet dolgoztam emberek, többek közt férfiak között. Mindig mosolyogtam, mikor arról beszéltek; egy nő akkor legizgatóbb, mikor legkevesebbet mutat magából. Régen, a hosszúszoknyás időben, hogy megdobogtatta a férfiak szívét, ha valami oknál fogva a ruha felemelésekor, kicsit is láthattak a "vékonyka kis bokából".
Egyszer egy értelmes anyától megkérdezte lánya: "Milyen ruhát válasszak? Melyik szín illik legjobban az arcomhoz?" Az anya így válaszolt: "Legjobban illik hozzád leányom az ártatlanság és szerénység fehér liliom színe és a szemérem rózsaszíne." Mikor egy fiatal, vagy sajnos sokszor idősebb nő is- "mindent a kirakatba tesz", megkérdezhető, hogy várhat-e tiszteletet?  S ha kissé "pimaszul" leszólítják őket, úgy gondolják, hogy ezért jogosan felháborodhatnak, pedig a "bíztatást" a saját viselkedésük okozta, mondhatni legtöbbször.
Életeddel, viselkedéseddel mutasd be, hogy tiszteled lelked házát, fizikai tested, s így mások is tisztelni fognak.

A férfiak erkölcse
Egy szép és tanulságos történettel kezdem.
Viharos őszi estén vándorútra kel egy ifjú. Búcsúzáskor atyja meggyújtott egy gyertyát és e szavakkal adta fia kezébe: "Mielőtt elhagyod az atyai házat, menj ki a gyertyával és a házat megkerülve, égve hozd vissza!" "De Atyám! Hisz ez lehetetlen!" - felelte a fiú. "Odakint orkán tombol és eloltja a gyertyalángot!" - "Fiam, indulj el, vigyázz rá és hozd vissza égve a gyertyát!" Parancsolta az apa.
A fiú engedelmesen elindult. Kezével ernyőt formált a gyertyaláng fölé és nagy vigyázattal, óvatosan körüljárta a házat és égve vitte vissza a gyertyát.

Ekkor az Apa megfogta fia kezét és mélyen a szemébe nézve, e szavakkal bocsátotta el útjára: "Fiam, most eltávozol az atyai háztól és belekerülsz az élet kísértéseinek viharába. De amint most megőrizted az égő gyertya fényét, őrizd meg ezután is az atyai ház iránti szeretetedet, ne felejtsd el tanításaít. Különösen féltő gonddal őrizd meg szívednek és lelkednek tisztaságát. Istenbe vetett hitedet. Ki ne aludjon Istenbe vetett hited lobogó lángja, akkor nem tévedsz el, s nem botlasz meg a sötétben, s nem sodor el a kísértések vihara. Hosszú utadról égve hozd vissza Isten iránti hited és szereteted égő gyertyáját. Kedves ifjú, ne felejtsd el, hogy te is kikerültél, vagy hamarosan kikerülsz az élet viharába. Legyen életednek célja az, hogy hitednek égő gyertyáját ki ne oltsák a kísértések viharai, hanem égve vidd Megváltód elé, az atyai házhoz. Őrizd meg legnagyobb kincsedet, erkölcsi tisztaságodat." Miként is olvassuk Dávid király szavaiban: "Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útát, ha nem a te beszédednek megtartása által."
Zsolt. 119, 9.

HarmoNet tipp: Az otthonok királynője - Mitől lesz a nő a tűzhely őrzője? >>

A hófehér hermelin
Érdekes és igen megragadó történetet olvashatunk a hófehér kis állatról, a hermelinről:
Valamikor Cron Meriada herceg Bretagneban harcolt, s egy szennyes, posványos patakhoz érkezett. Ekkor meglátta, hogy egy kis hófehér hermelin a patak és a sereg között oda-vissza futkos. Hirtelen azt hitte, hogy a kis hermelin megsebesült. Egyik tisztje ekkor felvilágosította, mondván: "Uram, ez a hófehér állatka nem sebesült meg, hanem a patak bűzös, szennyes vizétől irtózik. Habár menekül az emberek elől, de a szennyes pataktól még jobban irtózik, mivel a hermelin nagyon tisztaságszerető, s inkább meghal, de nem engedi, hogy hófehér gyapját folt érje."


A herceg ekkor lováról leszállva, elgondolkodva ment a hermelin felé. A kis állat kétségbeesetten tekintett reá, majd a szennyes patakra, és végül az elébe tartott kezek közé futott. A herceg magával vitte a kis hermelint és szeretettel gondozva, megszelídítette, majd az hálából mindenhova hűségesen követte. Mikor a kis állat kimúlt, kihímeztette képét, s ezt íratta reá: "Potius mori, quam foedari!" "Inkább meghalok, semhogy beszennyezzem magam."

Ha erkölcsi tisztaságodért, elvhűségedért gúnyolnak, jusson eszedbe egy nagy férfiúnak mondása: "Vannak olyan emberek, akiknek ócsárlása a legnagyobb dicséret számunkra!" Ezen erkölcstelen világ sötét éjszakájában légy ragyogó, fénylő csillag, akire mindenkinek csodálattal és tisztelettel kell feltekintenie, mert egy hajszálnyira se térsz el Istentől kijelölt pályádról, a tiszte erkölcs útjáról. Mond, mint a kis állatka a hermelin: "Jézusom, inkább meghalok, semhogy beszennyezzem magam! A magam erejéből nem tudom megőrizni magamat a bűntől, azért kérlek, Te tarts meg engemet."

HarmoNet tipp: Feketéné Bokor Katalin: Egészség minden napra - értelmi, lelki és fizikai életünkben >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7425 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x