Oroszlánszagú Richárd - a csaták és férfiak kedvelője
Címlap / Psziché / Oroszlánszagú Richárd - a csaták és férfiak kedvelője

Oroszlánszagú Richárd - a csaták és férfiak kedvelője

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

A történelem tele van melegekkel, az uralkodók sem lehetnek kivételek. Meglepő módon az európai királyok egyik legrettegettebb hadvezére, és legerősebb lovagja, az Oroszlánszívű melléknevet viselő I. Richárd, Anglia királya is a férfiakat kedvelte. 

Gyengéd érzelmek fűzték a francia uralkodóhoz, II. Fülöp Ágosthoz, akivel közösen indított keresztes hadjáratot a szent föld felszabadítására. Mivel rivális uralkodók voltak, egyikük sem kockáztatta, hogy elindul a másik nélkül, szabad prédául hagyva országát. Persze Oroszlánszívű nem csak ezért ragaszkodott Fülöphöz. A másik ok, amiért maga mellett akarta tudni, hogy szépséges kedvese mindig a közelében lehessen. A vállalkozás vezetése teljes egészében Richárdra hárult, miután I. Rőtszakállú Frigyes, német-római császár - aki Richárd mellett Európa egyik legharciasabb uralkodója volt - belefulladt egy antiochiai folyóba, miután 100.000 fős seregével szárazföldi úton kívánta elérni a szentföldet. Richárd és Fülöp, miután az egész utat végig civakodták, hajóval érkezett Akkó alá, ahol a Jeruzsálemi királyság maradék hadereje a muzulmánok által tartott várat ostromolta, miközben Szaladin szultán seregei körbezárták a támadó keresztényeket.

HarmoNet tipp: Homoszexuális álom volt – most akkor meleg vagyok? >>

Richárd érkezése megfordította a hadiszerencsét, de a keresztény területek visszafoglalása még neki sem sikerült. Néhány erősség visszafoglalásánál többre neki sem futotta, és titkolt kedvese, Fülöp és csapatai hirtelen távozása eldöntötte a palesztinai harcok sorsát. Az okos és szép, kissé nőies, és asszonyian ravasz Fülöpnek elege lett Richárd állandó udvarlásától, meg abból is, hogy minden győzelmet és hadi tettet kizárólag a saját érdemének tartott. Fülöp szépen lelépett kellemetlenné vált széptevője elől, és mialatt Richárd a Szentföldön hadakozott, elfoglalta lapátra tett kedvese Francia birtokait.

Richárd anyja, Aquitániai Eleonóra fiával tartott a hadjárat során, mivel eltökélt szándéka volt, hogy kiházasítja. Málta szigetén összehozta egy régi ismerősével, Navarrai Berengáriával, akit feleségének szánt. Egy kis ciprusi kitérő során, ahol Richárd partra szállt egy viharos tengeri út viszontagságait kipihenni, valamint a helyi királyt elagyabugyálni, meg is ejtették a lagzit, de Richárd még alig mondta ki az igent, már le is lépett friss arája mellől, mondván fáradt. Hehe... Oroszlánszívű, aki fáradt... Richárd ezek után elhajózott a szentföldre, hadakozott vagy két évet, miközben folyamatosan futott Fülöp után és Berengária elől. A szerencsétlen királyné alig győzte férjét kergetni a sivatagos hadszíntereken, hogy végre egymással is szentesítsék a házasságot, Richárd valami ürüggyel mindig kitért előle. Végül hazaküldte a hoppon maradt királynét, majd nemsokára utána indult, bár útja hosszabbra sikerült a tervezettnél, cirka másfél évvel. Történt ugyanis, hogy Akkó elfoglalása után Ausztriai Lipót herceg zászlaját ledobatta a vár fokáról, ugyanis az "arcátlanul" túl közel tűzte ki Richárd lobogójához. Ezt természetesen nehezményezte az osztrák, így a visszaúton Bécsbe tévedő Richárdot, aki egy lovagja (a szó mindkét értelmében) társaságában szárazföldön utazott - mivel tengeribetegségben szenvedett - elfogatta, és börtönbe vetette. Érdekes módon Richárd meg sem próbálta a szökést, és nemsokára már VI. Henrik, német-római császár vendégszeretetét élvezte, ugyanis Lipót (miután végzett vele) átengedte hűbérurának a fontos foglyot.

HarmoNet tipp: Sánták és púposok – királyi fogyatékosok >>

A rabságnak végül Eleonóra közbeavatkozása vetett véget, aki a rossz nyelvek szerint az egyetlen nő volt a király életében. Kifizette ugyanis a tetemes váltságdíjat, és kiszabadította fiát a fogságból. Fülöp Ágost is felajánlotta a váltságdíjat Henriknek, de nehogy azt gondoljuk, hogy megváltoztak az érzései Richárd iránt, ő azért fizetett volna, hogy Henrik soha többé ne engedje szabadon - és persze az ő közelébe - a kellemetlen, és túlontúl ügyes hadvezéri képességekkel megáldott hódítót, aki rá is és országára is szemet vetett. Henrik végül Eleonórának kedvezett, és elengedte Richárdot. Valószínűleg attól tartott, hogy az Oroszlánszívű előbb-utóbb elcsábítja valamelyik apródját, aki megszökteti, és akkor se pénz, se posztó. Női őröket meg mégsem adhatott mellé.


A szabadítás történetének legpajzánabb része, hogy Eleonóra egy vándor trubadúrt küldött a császárságba, hogy megtudja fia hollétét, amit Henrik erősen titkolt. A trubadúr várról várra járva énekelte a tornyok tövében Richárd egyik szerzeményét, egy csiklandós szerelmes dalt. Amikor az egyik toronyból valaki a refrénnel válaszol, azonnal tudta, hol rejtegetik a fogoly királyt.
Richárd ezek után erődítésekbe fogott francia földön, miután sértette büszkeségét, hogy Fülöp kikosarazta, megszökött előle, és még a birtokait is elfoglalta. Les-Andelys közelében egy meredek hegyen építtette fel a Chateau Gaillard néven híressé vált bevehetetlennek tartott várat. A sors pikantériája, hogy a hűtlen szerető, Fülöp Ágost hosszú ostrom után bevette az erősséget, de már évekkel Richárd halála után.

Rövid földi pályafutása során mindösszesen fél évet töltött Angliában, holott 10 éven át volt az ország királya. Egész uralkodását háborúskodással, és a lovagjai kergetésével töltötte, nem törődve házastársi kötelezettségével. Navarrai Berengáriával kötött házasságát el sem hálta, a királyné egész házaséletét egymaga töltötte. Ez tehát a harcos király története, egy más szemszögből.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10491 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x