Mindenki magával foglalkozik, csak én foglalkozom velem!
Címlap / Psziché / Mindenki magával foglalkozik, csak én foglalkozom velem!

Mindenki magával foglalkozik, csak én foglalkozom velem!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Mások többen vannak, ők könnyen pótolhatók, de belőlem csak egy van - rám vigyáznom kell. A saját elvárásainkat gyakran kivetítjük a külvilágra, és benne magunkat úgy éljük meg, mint az egyedül tökéletest. A nárcisztikus személyiség azonban így éli le egész életét, és így viszonyul párkapcsolataihoz is.  

Ady írta Lédának, az Elbocsátó szép üzenetben:

S biztasd magad árván, szerelmesen,
Hogy te is voltál, nemcsak az, aki
Nem bírt magának mindent vallani
S ráaggatott díszeiből egy nőre.”

Ugyanerről az érzésről - szintén a nárcisztikus Ady, - a Hágár oltárán című versében:

Úgy csókolok én, mint egy isten:
Friné és Genovéva rokon,
Mikor én csókolok. Nem a némbert,
Én magamat csókolom.




A 4 legfontosabb ok, amiért a nárcisztikus személyiség átviszi saját énjének elvárásait a partnerére: 

  1. A partnert ezek az elvárások teszik érdekessé, izgalmassá. Ha a partner gyengéi megzavarják az eszményképet, akkor a csalódás elviselhetetlenné válhat.
     
  2. A partner előnyös tulajdonságait, melyek miatt megszerettük őt, most önérzetünket sértő dolgokként éljük meg. Például korábban szerettük nyílt természetét, most zavar, hogy őt ennyien szeretik, ennyire közvetlen másokkal. Vagy korábban tiszteltük egy betöltött poszt miatt, és felmerül a féltékenység – miért ő a sikeres? „Őt miért? Engem miért nem?” a kérdés sokszor fojtogató, mert azt az érzést kelti, hogy a másik árnyékában élünk.
     
  3. A partnerünk jó, pozitív, kellemes tulajdonságait olyan merőben idegen valaminek érezzük, amihez jóformán semmiféle közünk nincsen. Sokszor ezek a képességek, erények megvannak az irigykedő félben is, de mégis úgy érzi, hogy ezek még csak a közelébe sem jutnak, meg sem érintik a másik nagyszerűségét. Erre lehet példa, ha a feleség úgy érzi, hogy semmi köze a férj sikereihez, vagy fordítva.
     
  4. Ahhoz, hogy valaki kedvét lelje az idegen tollakkal való ékeskedésben, szükségeltetik néminemű önimádat. Minimálisan azt kell megélje az ember, hogy méltó az ékesítésre, különben nincs értelme.

Ha valakiben nincs meg a képesség arra, hogy saját magát, saját képességeit, saját énjét szerethetőnek tartsa, akkor képtelen lesz arra is, hogy a párkapcsolatban vonzalmat érezzen, vagy vonzalmat vigyen be. Ez a fogyatékosság egy végtelen csapda, mely képtelenné tesz a szeretetre. Ha mégis szeret valaki, azzal biztos, hogy valami baj lehet, hiszen egy olyan személyt szeret – jelesül is engem – aki nem méltó a szeretete.

Ilyenkor gyakori, hogy a szeretni képtelen fél nem képes elhinni, hogy valóban őt szeretik. Ekkor hiszi azt a nő, hogy a férfi „csak azt” akarja, vagy a férfi hiszi azt, hogy a nő csak a vagyonáért szereti.

A mottó ilyenkor:Hogy is szerethetnék valakit, aki arra pazarolja a szeretetét, hogy olyasvalakit szeressen, aki nem méltó erre?”

Az önbecsülés, a téves, hamis önbecsülés és az önigazolás keresése mind-mind ugyanoda mutatnak – az önismeret, a „ki vagyok én?” kérdéséhez. Ennek tisztázása az alapja, hogy megoldhassuk ezt a súlyos kapcsolati zavart.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5249 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x