Ha a mama kórházban van, avagy az édesanya betegsége a gyermek...
Címlap / Psziché / Ha a mama kórházban van, avagy az édesanya betegsége a gyermek számára

Ha a mama kórházban van, avagy az édesanya betegsége a gyermek számára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Rengetegszer foglalkozunk az egészségünkkel, vagy a gyermek egészségével, de csak ritkán tér ki a szakirodalom arra, hogy mi történik a gyermekkel, ha a mama kerül kórházba. A gyermek számára ez mindenirányú teher. Hogyan segíthetjük?  

Kritikus időszakok

Nyilván minél nagyobb a gyermek, annál könnyebben viseli a szülő távollétét. Ennek ellenére vannak kiemelten érzékeny időszakok az első életév mindenképpen érzékeny, a 2-3 éves kor közötti dackorszak kezdete, az első éven belül is maga a 8. hónap tájéka, illetve az iskolakezdés, a 7-8 éves kor, de kiemelt lehet még a 12 esztendős kor is, amikor a gyerek felső tagozatra váltott már.

Ki segíthet?

A gyermek számára ilyenkor nemcsak mentális, vagy fizikai menedéket, hanem érzelmi menedéket is nyújtani kell és legnagyobb jóindulattal sem pótolható az anyai öl. Ehhez még legjobb segítség lehet egyébként egy-egy szoros családtag jelenléte, nagyszülők, nagymama, unokanővér, keresztanya, vagy nagynéni, nagybácsi segítsége. Esetleg olyan barát, aki babakortól nevelte a gyermeket időnként.A kicsi számára főként kisbaba korban nagy érvágás a mama távolléte. Fél éves kor alatt, pár nap is jelentős lehet, később már a pár nap áthidalható. Az sem mindegy ebben az időben a szülő mit csinál. Ha hivatalos ügyben van el, vagy éppen pihen, nyaral, annak egész más energiája van a gyermek felé, mintha a mama beteg, esetleg kórházban van.

Sajnos, nagyon ritka esetben, de előfordul az ilyesmi.

Hospitalizmus és megelőzés

Ezt az orvostudomány, az ebből fakadó lelki sérülést hospitalizmusnak nevezi, amely azonban az első néhány hónap stabil együttlét után, már gyakorlatilag nagyon nehezen, csak borzasztó hosszú idő utána alakul ki, és egy pótmama jelenléte jelentősen csökkentheti még ennek esélyét is.

A gyermek számára nagyon fontos a babakorban az anyatej pótlása. Ha van esetleg tejtestvér, ez még a mama kórházi tartózkodása alatt is megoldható. Ha viszont nincs, akkor tápszerrel kell tápanyagokat pótolni, vitamin hozzáadásával. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni. A kisgyermek aurája, energetikai rendszere, az első egy évben annyira egyben van a mamával, hogy gyakorlatilag akár még magát a betegséget is, de ha mást nem, az azzal kapcsolatos fájdalmat is képes átvenni a gyermek. Ezért el kell terelni a figyelmét, síráskor azonnal kell nyugtatni, egészségére különösen kell ügyelni.

Fontos szempontok:
  1. Megfelelő alvásidő biztosítása, sötét félhomályos térben
  2. Nyugalmi állapot biztosítása, béke elérése napközben
  3. A rendszeres etetési idő megtartsa, stb. ilyenkor kiemelten fontos.

A mamát e mellett, ha olyan állapotban van, érdemes megkérni, a gyermekre való tekintettel ne idegeskedjen, aggódjon, pozitívan gondoljon a gyógyulásra.

A mama meglátogatása

Nagyon nehéz az is, hogy sok esetben, kórházban a kisgyermeket nem engedik be a szülőhöz, azon a címen, hogy a gyermek hátráltat, vagy rossz hatással van a környezetre. Ahol fertőzéstől nem kell félni, vagy ahol kisgyermek nem zavar nagyon (pl. öregek kórterme, stb.), ott a babát nyugodtan meg lehetne mutatni az édesanyának, a napi 10 perc, fél óra közös idő ugyanis jelentősen csökkenti a feszültségeket, a mama számára is gyorsabbá teszi a gyógyulást, és a kisdednek is segíti a mamával való kapcsolat fenntartását.

Jó lehet, ha ekkor a mama karjai közt alszik el a gyermek, hangjára, ringatására, simítására, amely még borzasztóan beteg állapotban is kivitelezhető, s ekkor már a gyermek ébredhet majd otthon nagyszülők testvérek között.

Szoptatás, apró kapcsok

Az is érdekes lehet, hogy a kismama, ha még tud szoptatni, és nem kap gyógyszereket, akár kórházban is szoptathatja gyermekét, ha az édesapa, rokonok a gyermeket elviszik hozzá. Ilyen lehet pl. egy kivizsgálás ideje alatt stb., amikor a mama semmilyen gyógyszert sem kap, ha azonban ezeket kénytelen szedni, a tejet érdemes inkább kiönteni fejés után.

Nagyobb csemeték

Nagyon fontos e mellett 4-5 hónapos kortól a mama képének megmutatása. Dackorszak alatt azonban a gyermek ekkor felidézi az anya közelségét és számíthatunk kérésre, követelésre, hogy a gyermek az anyával szeretne lenni. Ekkor, ha ez nem teljesíthető, a gyereket hagyjuk mérgesnek lenni, az ilyen dacot, hisztit is türelemmel kell kezelni, tiltani, büntetni ez esetben TILOS! Ez ugyanis a szeretet kifejeződése és teljesen természetes.

Nagyobb korban, kistini korban, a gyermek már biztosan látogathatja a szülőt. Lehet azonban, hogy egy nagyon beteg családtag ijesztő a gyermeknek. Előre fel kell készíteni a gyermeket, a mama hol fekszik, milyen ruhában, esetleg csövekről stb.-ről kell mesélni, biztosítani kell arról, hogy ez nem nagyon fáj neki, még akkor is, sajnos, ha ez nem így van. Soha ne hazudjunk, de ebben a kérdésben lehet picit szépíteni!

Aktív részes

Nagyon előnyös, ha kistini gyermek ilyenkor már segít is. Vizet visz a mamának ajándékba, amit ehet, teát főz neki otthon a nagyszülővel, vagy segít kivasalni a mosott pizsamát. Ezek az apró tennivalók ugyanis közelebb hozzák a helyzetet a gyerekhez, és nem tehetetlen szemlélődés, hanem az aktív részvétel fázisába helyezik, vagyis a gyermek úgy érzi, képes, és tud is segíteni, amit tesz, annak eredménye van, nem tehetetlen, a gondoskodása fontos. Ha az édesanya nem is tudja megköszönni, a többi rokon mindig dicsérje, köszönje a gyermek segítségét. 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5931 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x