A bűnözés csúcsa: Tolvajok már a Mount Everesten is vannak!...
Címlap / Psziché / A bűnözés csúcsa: Tolvajok már a Mount Everesten is vannak!

A bűnözés csúcsa: Tolvajok már a Mount Everesten is vannak!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Nemrégiben jelent meg Michael Kodas amerikai író High Crimes című könyve, amelyben leírja, hogy az alkalmi és szervezett tolvajok még olyan helyeken is képesek mások értékeit elorozni, ahol az ember nem számítana rá. 

Tényleg, mindenhol!
Ott, ahol a kegyetlen környezeti hatások, a természeti erők óriási ereje ellen az ember egyedül szinte semmit nem tehet, ahol mindenki igazán átérezheti, mit jelent porszemnek lenni a világmindenségben, ott, ahol a túlélés egyetlen záloga az emberek közti összefogás, talán azt gondolná az ember, hogy mindenki segítőkészen áll embertársaihoz. Ez azonban a legnagyobb tévedés lenne.

A Himalája szirtjei között, ahová hegymászókon és serpákon kívül épeszű ember nem teszi be a lábát, felütötte a fejét a bűnözés. Kodas az amerikai vadnyugathoz hasonlítja kelet érintetlennek éppen nem nevezhető, de mindenképpen romantikusnak mondható zárt világát, az Everest környékét. A világ legmagasabb hegyének meghódítása - noha technikailag elmarad jó pár nálánál alacsonyabb hegytől - a hegymászók körében a legnagyobb tettnek számít, amit valaki elérhet a "szakmában".

HarmoNet tipp: Csúcsra jutni! A világ tetejére! >>

Mostanára eljutottunk odáig, hogy szinte boldog-boldogtalan a Monunt Everest meghódítására tör, profik és amatőrök körében a legnépszerűbb célpont a világ teteje. Éppen ezért, mivel se szeri se száma az expedícióknak, a hegy lábánál valóságos gazdasági övezet alakult ki. Rengeteg pénz cserél gazdát, ami idevonzotta az olyan embereket is, akiket csupán saját meggazdagodásuk érdekel, nem a hegymászás. Teaházak, műholdas telefonok, napelemek, élelmiszer, alkohol, prostituáltak, hordárok és persze oxigénpalackok szolgáltatói lesik az arra járó hegymászócsoportok kegyeit, és persze a saját busás hasznukat. Az oxigénkereskedelmi ágazat például több mint egymillió dollárt hoz évente a helyi neppereknek.


Veszek-eladok, zsebelek...
A bűnözés klasszikus formái is megjelennek természetesen az illegális áruk kereskedelmén kívül, ugyanis manapság nem megy ritkaságszámba, ha eltűnik néhány felszerelés egyik-másik táborból, annak ellenére, hogy ez akár az ellopott tárgy tulajdonosának életébe is kerülhet. Az egyik típus az olcsó túrákra befizető "hegymászó", aki úgy gondolja, annak ellenére, hogy nem fizetett érte, bátran kiszolgálhatja magát más mászók felszereléséből, amit a visszaútra tettek félre valamelyik táborukban. Némelyek azért is lopnak, hogy ne kelljen annyit cipekedni. Ott vannak aztán az őslakos rablók, akik hegyi vezetőnek kiadva magukat szintén az expedíciók cuccaira vadásznak. Egy lenyúlt oxigénpalack akár 450 dollárt is megér, ami komoly összeg a helyiek számára. A szervezett bűnözés is jelen van természetesen, a prostikat a kínai hadsereg katonái futtatják, de természetesen más illegális "kereskedelmi termékekhez" is hozzá lehet jutni.


Erkölcsi mélypont a csúcson
Mind közül a legrosszabb természetesen az ál-vezető. Vannak olyan helyiek, akik a megfelelő helyismeret és rutin hiányában hamisított papírok segítségével hegyi vezetőnek adva ki magukat lépre csalnak gyanútlan csoportokat, és vezetőjükké szegődnek. Természetesen tapasztalatlanok abban, hogy biztonságosan vigyenek fel embereket a csúcsra, a lefelé vezető útról nem is beszélve. Soha nem tanulták meg értelmezni az időjárást, képtelenek előre jelezni a lavinákat, és az elsősegélynyújtáshoz sem értenek. A vezetők által kínált szolgáltatás halálos kimenetellel járhat az ügyfelekre nézve, arról nem is beszélve, hogy a heggyel próbát tevő mászók tapasztaltsága és edzettsége is évről évre csökken.


Nem csoda tehát, ha az eleddig is számtalan halálos áldozatot követelő hegycsúcs ezután is folyamatosan szedi majd áldozatait, mert hiába a jobbnál jobb technika és felszerelés, ha a körülmények egyre inkább hasonlítanak a 30-as évek Chicagojához.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1824 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x