Elválni, de hogyan?
Címlap / Psziché / Elválni, de hogyan?

Elválni, de hogyan?

Forrás: Nane
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Nők elleni erőszaknak nevezünk minden olyan erőszakot, amely a személy nemi hovatartozása miatt történhet és történik meg valakivel. A házasságon belüli bántalmazás az összes népesség 20%-át érinti az Európai Unióban, és hazánkban szintén hasonló a helyzet. 

Pat Cox az Európai Parlament elnöke sajnálatát fejezte ki, a háztartáson belül erőszakot elszenvedett nők emelkedett száma miatt, és elmondta, hogy a regisztrációk szerint ez szám magasabb, mint "a maláriában vagy tuberkulózisban szenvedő nőké". Ezek a durva adatok elgondolkodtatóak. Vajon miért tűrik a nők, hogy így bánjanak velük?

„A családon belüli erőszak nem magánügy. – írja a NANE kiadványa - Elterjedtsége lényegesen nagyobb, mint amennyire elismerjük, a témát övező elhallgatás és tagadás pedig semmiképpen sem jelenti azt, hogy ilyesmi nem létezik. Nyilvánvaló, hogy a családon belüli erőszakra adott szokásos reakciók és a "miért marad"- szerű kérdések ismételgetése semmilyen eredményt sem hoz. A közfigyelemnek ehelyett inkább az áldozatok elemi jogaira és a társadalom elemi érdekére kellene irányulnia, hogy a megfelelõ kérdések feltevése és megválaszolása révén végre ne az áldozatokat vonjuk felelõsségre, hanem a bûncselekmények elkövetõit."

A nemzetköz nőnap alkalmából, Cox hangsúlyozta a sajtónak, az európai kamara iparkodását azért, hogy ezzel a jelenséggel szembe szálljon, amely a parlament által benyújtott összegzés szerint az Európa Unió mintegy 20 százalékának asszonyait érinti. "Bővítenünk kell a nők lehetőségeit, különösen az oktatás és neveltetés terén, hogy megállítsuk a magas számú erőszakot, melyben szenvednek" állította Cox. – Azonban a gyakorlat mást mutat. Nem csupán az alacsony iskolázottság játszik szerepet a bántalmazásban, inkább a lelki beállítottság, az attitűd, ahogyan a házasfelek, vagy együtt élő partnerek bánnak egymással.

Cox véleménye szerint az európai parlamentnek, "minden lehetségest meg kell tennie", hogy befolyásolja azokat az országokat, amelyekben ez a jelenség a legjobban elterjedt. Példának hozta fel a közép-keleti országokat, térségek, melyekben Cox szerint "az európai parlamentnek a hatóságok felett is nyomást kell gyakorolnia".

A Parlament Női Bizottságának elnöke, a görög Anna Karamanou is hozzászólt a témához, mondván, hogy "az Európa Unióban öt nőből, legalább egy szenved bántalmazást családjának valamely tagjától, különösen férjüktől, ami az EU asszonyainak 20 százalékát jelenti". Hozzá tette, hogy ez a jelenség "nem korlátozódik valamely kultúrához, társadalmi szinthez vagy valláshoz, hanem minden kulturális szinten és minden országban ugyanúgy megjelenik".

A bántalmazott nők nem könnyen adják válásra a fejüket. A bántalmazás kialakít egy lelki és pszichés függőséget. A bántalmazottban azt az érzetet kelti, hogy a bántalmazója oltalma nélkül nem képes a további életre. Úgy vélekedik, hogy ha elég jól viselkedik, akkor majd ki fogja érdemelni a bántalmazója szerelmét. A bántalmazó pedig belső kódját pontosan úgy állítja be, hogy ezt a tudatot folyamatosan erősítse a bántalmazottjában. Nagyon fontos viselkedési modell ebben a kapcsolatban, hogy a bántalmazott függőségben áll a bántalmazóval. Többnyire nincs önálló jövedelme, vagy ami van, azt is elveszi, vagy a saját irányítása alá vonja a bántalmazott vagyonát.

Amikor a párkapcsolatból szabadulni vágyik a bántalmazott, a bántalmazója, aki ugyanúgy függőségi viszonyban áll társával, rend szerint elmegy a bántalmazottért. Megpróbálja visszacsábítani, és a szent válási elhatározásból egy-két békülési kísérlet után már semmi nem lesz. A bántalmazás pedig – néhány hetes szünet után – újra fog kezdődni. Újból jön a rettegés, a válási fogadalmak, és a mézes hetek, amikor látszólag minden jó.

Hogy lehet ebből a körből kilépni? Nem könnyen. Főleg, ha anyagilag is erősen érintettek vagyunk a helyzetben. Vannak olyan asszonyok, akik mindenüket – házukat, lakásukat vagyonukat – hátrahagyva anyaotthonban húzzák meg magukat több gyermekükkel, míg a házat az élettárs, a házastárs bitorolja. Törvényes védelem nincs. Erkölcsi tartás és háttér is alig. Ki segít azoknak, akiknek nem segít a törvény?

NANE
info@nane.hu
www.nane.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2274 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x