16 akciónap a nők elleni erőszak megszűntetése érdekében!...
Címlap / Psziché / 16 akciónap a nők elleni erőszak megszűntetése érdekében!

16 akciónap a nők elleni erőszak megszűntetése érdekében!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Az erőszak - sokan tudjuk - semmire sem megoldás, mégis gyakran a kiborult állapotokban az egyetlen kétségbeesett tett, amire képesek vagyunk mi emberek. Önkontroll, tudatosítás és figyelemfelkeltés. Ezt tanítja nekünk a nők elleni erőszak akciónapja! 

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen) és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A 2008-as magyarországi akciók szervezői:
Amnesty International Magyarország
NaNe– Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület
Magyar Női Érdekérvényesítő szövetség
Mona- Magyarországi Női Alapítvány
PATENT Jogvédő Egyesület
Stop-Férfierőszak Projekt

Szövetség az anya és bababarát születésért
Szülők a szabad születésért Társaság
TAVAM (Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért)
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda - Esélyek Háza
Inter Alia Alapítvány
HRSI (Human RightS Initiative)

Mi kell a változáshoz? Idézet a Nane honlapjáról:
„A családon belüli erőszak nő és gyerek áldozatai számára a gyógyuláshoz nem elegendő az erőszakból való kilépés, történjen az akár válás, akár felnövés formájában. Az otthon megélt erőszak olyan sérüléseket okoz, amelyek túlmutatnak a testi sérüléseken, a pofonokon, a zúzódásokon, a bőrszíj okozta hurkákon, a töréseken, a megalázáson vagy az elveszített szüzességen.

A bántalmazott gyerekek és nők azt élik meg, hogy olyan ember bántja őket, aki szeretnek, és akiknek éppen az lenne az életükben a feladata, hogy szeresse, és minden rossztól megvédje őket. Ezt a hatalmas dilemmát ("Az bánt, aki szeret") egyedül nagyon nehéz feldolgozni. A gyógyulást különösen megnehezíti a családon belüli erőszakot övező hallgatás és eltussolás, ezért a gyógyulás alapfeltétele az erőszak megszűnése és a történtek őszinte, átélt kimondása. Erre sokszor csak egy nagyon jól működő felnőttkori barátság, párkapcsolat vagy pszichoterápiás kezelés teremt lehetőséget.

Gyakran felmerül az a kérdés, hogy miért nem javasoljuk, hogy az áldozat végre "elfelejtse a múltat" és "továbblépjen". Miért akarjuk, hogy "már behegedt sebeket szakítson fel". Tapasztalataink szerint a bántalmazás okozta lelki sebeket önmagában az idő nem gyógyítja be. Ezt leginkább az erőszaktúlélők számtalan testi és lelki tünete bizonyítja.

HarmoNet tipp: Kegyetlen gyermekházasságok! - Bűn vagy a sors keze? >>

A bántalmazott felnőttek és gyerekek személyisége éveken át szisztematikusan rombolódik.
Nem bíznak magukban, értéktelennek és szerethetetlennek tartják magukat. Míg a legtöbb testi seb idővel begyógyul, a lélekben megbúvó sérülések gyakran csak évek múlva kerülnek a felszínre. A gyerekkorában bántalmazott felnőtt nem mindig tudja, hogy mi miatt nem képes másokhoz hasonlóan boldog és kiegyensúlyozott életet élni. Gyakran depressziótól, állandó szomorúságtól, alacsony önértékeléstől, öngyilkossági gondolatoktól és kitölthetetlen magánytól szenved. További tünet lehet a gátolt vagy kényszeres szexualitás, a drog vagy gyógyszerfüggőség, a kényszeres veszélykeresés, a meg-nem-értettség érzése és a legkülönfélébb testi tünetek, a krónikus derékfájástól kezdve a migrénen át az emésztési problémákig.

Gyakran látjuk, hogy bár a felszínen látszólag minden rendben van, a túlélő jól teljesít, és talán sikeres életet él, ám a mélyben meghúzódó másság-érzés, magányosság és fájdalom élete minden területén kínozza. Ez a felszíni idill könnyen össze is omolhat. A bántalmazó szülő betegsége vagy halála, egy évforduló vagy más jelentéktelennek tűnő inger sokszor visszahozza a múltat, és rákényszeríti a túlélőt, hogy belenézzen egy olyan szakadékba, amit hosszú évek, esetleg évtizedek óta elkerült.

Az egykori erőszak okozta elfojtott fájdalommal és megaláztatással nagyon-nagyon nehéz szembesülni, főleg akkor, ha olyan ember tette, akit valaha szerettünk. Ezért nem is javasoljuk, hogy bárki egyedül próbálja feldolgozni az őt ért sérülést. Egy önsegítő csoport vagy képzett pszichológus nagyban megkönnyítheti ezt a munkát, és megoszthatja a túlélővel a múlt terhét. Tudnia kell azonban, hogy a fájdalmat nem a terapeuta vagy a segítő okozza - a terápiás közeg csak segít feldolgozni azt. Bármilyen fájdalmas is ez a folyamat, a feldolgozás fájdalma még mindig jobb, mint a kezeletlenség.


Semmiképpen nem ajánljuk azonban az olyan közelítéssel dolgozó pszichoterápiás kezelést, amelyben a szakember az egykori erőszak forrását az áldozat viselkedésében vagy vágyaiban próbálja feltárni. Amennyiben úgy érzi, pszichológusa, pszichiátere bármilyen formában Önt teszi az erőszak okozójává, azonnal szakítsa meg a kezelést. Terapeutájának tudnia kell, hogy az erőszak az elkövető felelőssége, nem pedig az áldozaté. Ön megérdemli, hogy olyan szakmai támogatást kapjon, amely nem elgyengíti, hanem megerősíti Önt.

HarmoNet tipp: Erőszak áldozata a 11 éves anyuka >>

Fontos mind a túlélőnek, mind a környezetének tudnia, hogy bár az erőszakért az elkövető a felelős, a gyógyulásért kizárólag a túlélő. A túlélő dönti el, hogy kíván-e meggyógyulni, és az elszenvedett borzalmak ellenére teljes életet élni, vagy megragad a múltban, és élete mind jobban elsivárosodik. Ha Ön úgy dönt, hogy szembenéz azzal, amit Önhöz közel álló emberek tettek Önnel, a NANE Egyesület segélyvonallal segíti ebben a rászorulókat.”

E.M.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3004 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x