Az egyszerűség dicsérete - hogyan úszd meg kevesebb stresszel...
Címlap / Psziché / Az egyszerűség dicsérete - hogyan úszd meg kevesebb stresszel a karácsonyt?

Az egyszerűség dicsérete - hogyan úszd meg kevesebb stresszel a karácsonyt?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A legtöbben évről évre túlreagáljuk a karácsonyt: mindenből a legjobbat, legdrágábbat szeretnénk megvenni, és mire eljön a várva várt ünnep, kiégetten vagy felpaprikázva, de a pokolba kívánjuk az egészet a családunkkal az élen. Mit tehetünk, hogy a karácsony idén valóban a szeretet ünnepe legyen?  

Mérlegeljünk: mi a fontos?

Az ünnepvárásnak semmi értelme sincs, ha kialvatlanul és stresszesen zuhanunk be a karácsonyfa alá a méregdrága ajándékok közé. Ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a maximalizmus, és az ünnepi készülődés idegtépő rohanás legyen. Inkább mindenben mérlegeljünk. A kevesebb gyakran több, és a legfontosabb úgyis az, hogy pihenjünk és együtt legyen a család, a rokonság, a barátok.

Egyszerűsítsünk!

Természetesen van néhány fontos teendőnk, amit egyszerűen nem hagyhatunk ki, ilyen az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü elkészítése, a takarítás stb. Koncentráljunk az elmaradhatatlan tennivalókra, ami nem olyan lényeges, nyugodtan húzzuk ki a listánkról. Ésszerű tervezéssel és a feladatok szétosztásával mindent megoldhatunk, mégsem kell szentestére kimerülnünk.

Lassítsunk!

Nyugodtan vegyünk vissza az egész éves őrült tempóból. Hagyjunk elég időt a készülődésre,  hangolódjunk rá a tennivalókra. Mielőtt nyakunkba vennénk a várost vagy a legközelebbi bevásárlóközpontot, írjunk listát a beszerzendőkről és a lelőhelyekről, még az útvonalat is megtervezhetjük előre. Így nemcsak időt, energiát is spórolunk. Fontos, hogy szánjunk elég időt a pihenésre, lazításra – akár egy nyugodt este, egy finom fürdő vagy az ajándékvásárlást követő éttermi vacsora formájában.

Újítsunk!

A karácsonyi szokások tekintetében sincs minden kőbe vésve, egy új megoldással is hozzájárulhatunk az ünnep fényéhez, nyugalmához. Például a szokásos rokonlátogatások helyett szervezzünk egy közös kirándulást, mozizást vagy wellness-napot. Így nem kell az ünnep minden napján a konyhában pepecselni és még az egészségünkért is tettünk valamit. Nem feltétlenül kell idén is ragaszkodni a régi beidegződéseinkhez, a saját és a többiek érdekében merjünk változtatni!

Fogyasszunk kevesebbet!

Érdemes végiggondolni azokat a pontokat, ahol csökkenteni tudjuk kiadásainkat. Erre egyre nagyobb szükségünk is van az évről évre mesterségesen gerjesztett fogyasztási dömpingben. A fogyasztásunk visszafogása nem jelenti azt, hogy nem adjuk meg a módját az ünnepnek. De nem muszáj például öt különböző süteményt sütni. Egy egyszerűbb sütit, például egy tálca karácsonyi muffint szinte bármelyik családtagunk, barátunk meg tud sütni. De ha másra nem futja az időnkből, megteszi a bolti beigli is, sőt, akkor sem követünk el szentségtörést, ha az ünnepi eszemiszomtól amúgy is túlterhelt emésztésünket egészséges nassolnivalókkal kényeztetjük. Desszertként adhatunk az asztalra mézzel, fahéjjal sült almát, sütőtököt, sült gesztenyét, nyers diót és mandulát is.

Ajándékozzunk mértékletesen!

Ésszerű megoldás, ha eldöntjük, hogy például idén mindenki csak egy ajándékot kap, vagy határozzunk meg egy összeget, amit nem léphetünk túl és alapelveinkhez tartsuk is magunkat. Esetleg készítsünk szeretteinknek valamit saját kezűleg, általában ez is olcsóbb, és sokszor nem is időigényesebb megoldás. Talán már elfelejtettük, de nem az ajándék értéke számít, hanem a tény, hogy gondoltunk egymásra, és az idő, amit együtt tölthetünk.

Vonjuk be a családtagokat!

Osszuk szét a tennivalókat a családban, készüljünk közösen az ünnepre. Ha mindenkinek csak egy keveset kell csinálni, néhány dolgot elintézni, egy-két ajándékot beszerezni, mindannyian kipihentebben várhatjuk a szentestét.

Minél előbb egyeztessünk a családdal, barátokkal, rokonokkal a kölcsönös látogatások menetrendjét, hogy ehhez igazíthassuk az ünnepi menüt és a hozzávalók beszerzését. A sütés-főzést is feloszthatjuk egymás között: ha nálunk lesz a vendégség, készítsük el mi a főételt, de a süteménysütést bízzuk a vendégeinkre. Próbáljunk minden közös programot úgy szervezni, hogy lehetőleg mindenkinek kedvére való legyen, de mi se sértődjünk meg, ha valami idén nem a mi szájízünk szerint történik.

És a legmeglepőbb: szeressünk!

A szeretet ünnepén ez óriási közhelynek tűnhet, de ha jobban belegondolunk, tényleg az egymás iránti szeretetet tartjuk szem előtt az adventi időszakban? A szeretve és szeretve lenni létfontosságú élményére koncentrálunk, vagy megadjuk magunkat a fogyasztási őrületnek? Ne hagyjuk, hogy az ünnepi készülődés idegőrlő vesszőfutássá, a karácsony egymásra figyelés nélküli megszokássá váljon. Inkább költsünk kevesebbet, de töltsünk egymással több időt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2558 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x