Obamama: A first-anya
Címlap / Psziché / Obamama: A first-anya

Obamama: A first-anya

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Sajnos, meghalt már nagyon korán: 1995. november 7-én. Nem érhette meg, hogy a világ leghatalmasabb országának főanyja lehessen. Pedig szép pillanat lett volna izgalmas életében. Obama elnök azt mondja, hogy minden jó tulajdonságát tőle örökölte. De sajnos, már unokáit se láthatta: Maliát, aki most 9 éves és Sashát, aki 6. Ám a két göndör hajú kislány éppen azt az ideát testesíti meg, amiért Stanley Ann Durcham élt: a világgal tudatni, hogy a színes bőrűek ugyanolyan tehetségesek, okosak, szorgalmasak lehetnek, mint a jenkik, és korlátlanul elérhetik kitűzött céljukat. 

„Amikor Barack mosolyog, abban ott van Anna pillantása. Az ő szemében ugyanaz az olthatatlan fény van, mint anyjáéban” – mondta Nancy Peluso, Anna indonéziai barátnője. Anna mindenre nyitott volt: beszélt indonéz, jávai, francia és urdu nyelven az angolon kívül. Két férje volt, az első a kenyai Barack Obama, a második az indonéz Lolo Soetoro, és két gyermeke: Maya és Barack. Leginkább Indonéziában szeretett élni, bár gyakran járt az Államokban. De az ő életében az Államokban még tiltott volt a vegyes házasság fehérek és színes bőrűek között.

A nagy álmodozó

Érzelmes gyermek volt, aki sírt, ha azt látta, hogy embert vagy állatot bántalmaznak, vagy egy szomorú filmet nézett. Ugyanakkor úgy látszott, hogy nem ismeri a félelmet, mert igen fiatalon motorozott, és képes volt keményen dolgozni a gazdaságban. Lánya azt mondta, hogy a problémákat a szívével látta meg, és ott kereste a megoldást is a dolgok gyökerében. Ugyanakkor meglepő erővel volt képes meggyőzni partnereit igazságába vetett hitéről. Ezt láttuk Obamánál is, aki egészen különböző politikai rétegekkel hitette el újból, hogy meg lehet menteni a világot, Amerikát, lehet emberséges rendszert felépíteni.

Stanley Ann Dunham 1942-ben született, Amerika ekkor már háborúban állt. Az apja fiút szeretett volna, ezért Stanleynek nevezte. Bár sokan gúnyolták az iskolában, de ez is csak megerősítette önállóságát, önmagába vetett hitét. További élete során volt még néhány neve, ezeket már az iskoláinak köszönhette. Mivel az apja bútorkereskedő volt, igen gyakran változtatták lakóhelyüket: Kansasból Kaliforniába, Texasba, Washingtonba költöztek még 18 éves kora előtt. 

Bár felvették a chicagói egyetem filozófia szakára, apja ismét megváltoztatta életüket, mert Hawaiira költöztek. Itt lett egyetemi hallgató. Előzőleg látott egy olyan filmet, ami egész életére hatással volt: a Fekete Orpheuszt. A filmet Brazíliában forgatták francia filmrendezővel, ennek alapján később Barack is megértette, miért választotta a romantikára hajlamos fiatal lány ezt a kegyetlen akadályokkal teli életutat. Romantikus volt, mint a franciák és rendületlenül hitt a világ jobbíthatóságában. 

Barack Obama – az első férj

Magnetikus személyiség volt. Mindenkit megigézett, akkor is, ha a templomban beszélt, akkor is, ha újságoknak nyilatkozott. Afrikából jött a Hawaii Egyetemre, nagy társaságot gyűjtött maga köré. Olyan hangulatot teremtett, ahol mindenki nagy szellemiségnek érezhette magát, beszélgetéseivel felemelte társait akár pizzát ettek valahol, vagy éppen söröztek. A csendes fiatal lány teljesen a bűvkörébe került. Aztán várandós lett, és 61-ben összeházasodtak. 

HarmoNet tipp: Gúnyolódnak? Egyre több Barack Obama van Kenyában >>

Néhány év múlva a férfi vissza akart térni hazájába, Kenyába családjával együtt, de Ann ide már nem követte.
1964-ben Honoluluban megindította a válópert. Szüleit kérte meg, hogy segítsenek felnevelni Barackot. Miközben vizsgáira készült, megismerkedett egy indonéz férfival, Lolo Soetoroval. 

Indonézia
Lolo Dzsakartában élt, anya és fia meglátogatták komfort nélküli házában. Elektromosság se volt a házban. Eddig idegen nem élt azon a környéken, fehér embert pedig még nem láttak. Volt ellenben két bébikrokodil, csirkék és madarak és állatok minden mennyiségben. A kis Obamát a gyerekek négernek hívták, ehhez hamar hozzászokott, számára nem volt sértés ez a szó. Ki a nyugati, ki a keleti?

Míg Ann otthon unatkozott, a férje nyugatra járt üzletet kötni. Egy amerikai olajtársaság vezetője lett. Ezért Ann úgy érezte, jobb, ha maga is munkát vállal, angol tanár lett a követségen. Kislánya születése után a fiút visszaküldte Hawaiiba a szüleihez, majd maga is oda költözött kislányával együtt. Itt kezdett indonéz antropológiával foglalkozni, majd PHD-ra jelentkezett. Számára a világ különböző emberei olyan izgalmasak voltak, mintha drágaköveket vizsgálna. S erre éppen Indonézia volt a legalkalmasabb. 17500 szigetből áll és több mint 300-féle nyelvet beszél a lakosság. Néhány együtt töltött év után tehát újra Indonéziába költözött, gyermekeit a nagyszülők gondjaira bízva. Két évtizeden át dolgozott a diplomamunkáján, majd anyjának és két gyermekének dedikálta a disszertációt.

HarmoNet tipp: A legvidámabb Barack (Videóval!) >>

Ann nem írta meg életét, az élet maga volt számára a nagy kaland. Gyermekei nagy szeretettel emlékeznek meg róla, mert tudják, hogy mindig azt tette, amit a szíve diktált.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2198 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x