Minek a technika az öregnek? Ötvenen túl a számítógép...
Címlap / Psziché / Minek a technika az öregnek? Ötvenen túl a számítógép előtt

Minek a technika az öregnek? Ötvenen túl a számítógép előtt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

A rendszerváltás környékén az egyik hivatalba lépő, szép korú minisztert beosztottjai első hivatali napján körbekalauzolták az épületben. Szobájába visszaérkezve benyomásairól kérdezték, mire közölte: alapjában véve mindennel elégedett, de nem túlzás, hogy minden kollégának saját televíziója van az íróasztalán? 

Azóta majdnem 20 év telt el, és ma már nincs az országban olyan ember, aki összetévesztene egy televíziót egy számítógép-monitorral. Pedig a kilencvenes évek elején a villany- vagy margarétafejes írógépen szocializálódott generáció kevésbé nyitott tagjait a világból ki lehetett kergetni egy számítógéppel.

A ma 59 éves Béla is élénken emlékszik a számítógéppel való első találkozására, ami nem kis riadalmat váltott ki belőle.

- A fiaimnak vettem az első, akkor igen korszerűnek számító Commodore típusú gépet karácsonyra. Ők kitűnően játszottak vele, én pedig egyre azon gondolkoztam, vajon ez lesz-e életemben az első olyan technikai újdonság, amit már nem leszek képes befogadni. Pedig akkor épp csak betöltöttem a 40-et.


Van, aki a géppel hamar barátságba került, a világháló gondolatát azonban képtelen volt elfogadni, pláne, ha csak a hátrányairól hallott jó ideig. Így gondolkodott az internetről sokáig Béla is, ám ma már ő is nevet mindezen, hiszen 2009-ben sem vállalkozását, sem otthonát nem tudná elképzelni számítógép, sőt, internet nélkül.

- Az élet hozta úgy, hogy közelebbi ismeretségbe kerültem a számítógéppel és az internettel. Miután saját céget alapítottam, nyilvánvalóvá vált, hogy üzleti ügyeimet nem tudom a számítógép nélkül intézni. Elvégeztem tehát egy tanfolyamot, a további ismereteket pedig a gyakorlat során szedtem össze. A legnagyobb kihívást azonban nem a gép, hanem az internet jelentette. Szeretek kóborolni a világhálón, egyszerűen hozzátartozik a mindennapi rutinhoz. Hírolvasás, információszerzés és egyben kikapcsolódás.

HarmoNet tipp: Családi program a számítógép előtt - Asszonyok fakanál helyett joystickal >>

Béla példája korántsem egyedi, amit a KSH 2008-ban megjelentetett, a magyarországi háztartások infokommunikációs eszközökkel való ellátottságát és az egyéni használat jellemzőit ismertető kézikönyve támaszt alá. Azon túl, hogy ma még a hazai háztartások a televízióval és mobiltelefonnal való ellátottság terén állnak a legjobban - ezek 100 illetve 80% közelében mozog - az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a számítástechnika terén is kezdik behozni lemaradásukat, és ebben a múlt század közepe táján születettek is tevékenyen kiveszik a részüket. A kiadvány szerint a hazai PC-ellátottság 51%-os, az internet-ellátottság 38%-os, a szélessávú internet pedig 33%-os elterjedtséget mutat. A számítógép-használat aránya a 45 felettiek körében 40% körül mozog, és az 50 felettiek majdnem 60 %-ának otthonában is van gépe. A 45 feletti korosztály 40%-a használja az internetet, igaz, az arány korban előre haladva romlik. Hozzátehetjük, hogy egyelőre, hiszen a fejlődés üteme évről évre nő.

Ötvenentúl.hu weboldal, amely az egészség, a kultúra, a szabadidő vagy akár a pénzügyek terén igyekszik információkkal ellátni látogatóit. Barta Zsolt, az oldalt működtető Silver Kiadó ügyvezetője szerint elsődleges céljuk az volt, hogy az ötvenesek internetes közösségi csomópontjává váljanak, és erre szerinte minden esélyük adott. A célcsoport tagjai egyre növekvő arányban veszik igénybe a világháló nyújtotta szolgáltatásokat. Céljuk zömében még információszerzés, ismerkedés, kapcsolattartás, és csak kisebb - 10% körüli mértékben - vásárlás. Az azonban biztos, hogy egyre gyorsul az amerikai vagy a nyugat-európai mintához történő felzárkózás, ahol már a 70 felettieknek is a 26%-a internetezik, és az 50 felettiek a legaktívabbak a közösségi portálokon és a blogolásban.

Ennek már itthon is mutatkoznak jelei. Zsuzsa, az ötvenes éveire magára maradó, fővárosi hölgy az egyik internetes közösségi oldal lelkes látogatója.

HarmoNet tipp: A számítástechnika forradalmának évfordulója - ötven éve született a chip! >>

- Véletlenül alakult így, de ma már semmivel sem cserélném el. A számítógépet mindig is használtam, ám soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd barátokra is a segítségével lelek. Kíváncsiságból egy hirdetésre kattintottam, és hirtelen egy olyan pezsgő világ közepén találtam magam, amely azonnal elbűvölt. Azóta erőszakkal sem lehet visszatartani, és ha csak tehetem, munka után vagy szabadidőmben mindig megnézem, van-e fent valaki, akivel tudok néhány szót váltani. Alkalmanként új barátaimmal személyesen is találkozunk, ami soha nem pótolható élményekkel gazdagít, és ilyenkor mindig meggyőződöm, hogy az internetes közösséghez való csatlakozásom, életem egyik legjobb döntése volt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3043 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x