Serdülők viselkedési problémái
Címlap / Psziché / Serdülők viselkedési problémái

Serdülők viselkedési problémái

Forrás: Medicentrum
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A serdülőkor az az életszakasz, amikor a legvalószínűbbek a viselkedési problémák és a szülőkkel, illetve más "tekintélyekkel" való összeütközés. Ennek részben élettani okai vannak, hisz a gyermek a serdülőkor kezdetén induló hormonális működések eredményeként új és talán zavarba ejtő érzelmeket fedez fel magában. 

A serdülőkor az az életszakasz, amikor a legvalószínűbbek a viselkedési problémák és a szülőkkel, illetve más „tekintélyekkel” való összeütközés. Ennek részben élettani okai vannak, hisz a gyermek a serdülőkor kezdetén induló hormonális működések eredményeként új és talán zavarba ejtő érzelmeket fedez fel magában. A problémás viselkedés hátterében azonban szociális és pszichológiai tényezők is meghúzódnak, például a szülőktől való elszakadás, anyagilag és érzelmileg is függetlenné válás igénye.

Kevés tizenéves gyermek családja mentes – általában az öltözködés, a beszédmodor és a viselkedés körüli – vitáktól, de ha a szülők szeretetteljes családi keretek megőrzése mellett képesek rugalmasan viselkedni, akkor nem romlik meg tartósan kapcsolatuk gyermekükkel. A legtöbb serdülő viselkedési problémái családon belül sikeresen kezelhetők. Ha azonban úgy érzi, gyermeke viselkedése kicsúszott az ellenőrzése és befolyása alól, olyannyira, hogy attól tart, serdülőkorú gyermeke veszélyezteti egészségét, vagy összeütközésbe kerülhet a törvénnyel, legjobb, ha megbeszéli a problémát orvosával. Bár ilyenkor általában már nem orvosi kezelésre van szükség, orvosa talán segítőkész tanácsokkal szolgálhat, és/vagy a megfelelő szakemberhez irányíthatja.

DOHÁNYZÁS, ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS KÁBÍTÓSZER-ÉLVEZET

A legtöbb tizenéves kipróbálja, hogy milyen a dohányzás, és sokuk belekóstol a mesterséges serkentőszerekbe, az alkoholba és a kábítószerekbe (marihuánát, hasist szív, nyugtatókat szed, sőt esetleg a heroinhoz hasonló „kemény drogokhoz”, erős kábítószerekhez nyúl), illetve a szipózás (ragasztókban, tisztítószerekben lévő oldószerek gőzének belélegzése) „örömeibe”. Számos tényező befolyásolhatja, hogy az ilyen kísérletezgetések a gyermek egészségét súlyosan veszélyeztető szokássá alakulnak-e. Az egyik legfontosabb hatás az, hogy a szülő milyen példát mutat gyermekének: ő is dohányzik-e, rendszeresen fogyaszt-e alkoholt. Sokat számít az is, hogy a gyermek barátai körében mennyire elterjedtek az ilyen élvezetek, és hogy gyermekének van-e valamiféle érzelmi problémája, ami miatt az alkoholhoz vagy a kábítószerekhez menekülhet?

Dohányzás
Bár a dohányzás rövid távon nem károsítja gyermeke egészségét, mégis ez jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. Mivel a dohányzásra a serdülők könnyen rászoknak, a szülőknek igyekezniük kell ezt megakadályozni. Példát kell mutatniuk, és gyermekükben már egészen kis korban tudatosítani kell a dohányzás veszélyességét

Alkoholfogyasztás
Az alkohol igen káros a fiatal szervezetre akkor is, ha a gyerek egy „buli” során fogyaszt egyszerre sok szeszes italt, és akkor is, ha rendszeresen iszogat. Ha a szülő is iszik, nem igazán lehet hatása annak, hogy gyermekét eltiltja az ivástól. Tanítsa meg serdülő gyermekét arra, hogyan kell néha és mértékkel alkoholt fogyasztani. Engedje meg neki, hogy baráti összejöveteleken és családi ünnepeken egy-egy kortyot megigyon. A túlzott alkoholfogyasztást mindig határozottan meg kell akadályozni, de tudatosítsuk annak veszélyét.

Kábítószer-élvezet és „szipózás”
Ez a probléma okozhatja a szülőknek a legtöbb aggodalmat. Fontos, hogy a szülő jól ismerje a kábítószerezés veszélyeit, és azokat gyermekének sokszor és részletesen magyarázza el, már jóval azelőtt, hogy gyermekét valóságos kísértés érhetné. A gyermekek az értelmes magyarázaton alapuló tanácsokat inkább elfogadják, mint a puszta félelmen alapuló tiltást. Fontos, hogy a családban olyan légkör uralkodjon, amelyben a gyermek szabadon beszélhet minden problémájáról, mert ez megóvhatja a barátok esetleg rossz irányba terelő befolyásától. Azonnal forduljon orvosához, ha attól tart, hogy gyermeke valamilyen kábítószert vagy nyugtatót szed, illetve szipózik.

www.medicentrum.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11684 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x