Útra kelni ötvenen túl
Címlap / Psziché / Útra kelni ötvenen túl

Útra kelni ötvenen túl

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Voltak évek, amikor az ötvenes korosztály számára az utazás egyet jelentett a kiskertbe tett hétvégi látogatással - külföldön jószerével csak képzeletben jártak, amikor fotelbe süppedve olvasgatták az útikönyv-sorozatokat. 

A mai ötvenes házaspárokra mindez már egyáltalán nem jellemző - állítja Csallner Éva, az Aquamont Travel Utazási iroda munkatársa, aki bő 20 éves tapasztalattal rendelkezik az utazásszervezés terén. Ők már jellemzően magas kategóriájú egzotikus körutazásokat, üdüléseket választanak, de nem feltétlen a nyári főszezonban. Nagyjából egyenlő arányban részesítik előnyben a színvonalas belföldi 4 csillagos szállodákat, a kedvező árú 2-3 csillagos belföldi gyógyszállókat, valamint a közelebbi külföldi célpontok magas kategóriájú szálláshelyeit (Ausztria, Észak-Olaszország, stb). Míg azonban a fiatalabbak célja legtöbbször kifejezetten a pihenés, szórakozás, vagy sportolás (síelés, szörf, stb.), addig az ötvenesek inkább a kulturális körutazásokat választják, illetve az olyan utakat, ahol valóban sok a látnivaló, az új ismeret, élmény. A korosztály utazási választásait általában magasabb kényelmi fokozat jellemzi és - habár idejük már esetleg engedné - nem feltétlen igénylik a hosszabb időtartamú utazásokat.


Ezt támasztják alá a KSH által megjelentetett adatok is. A lakosság 2007-ben 322 milliárd forintot költött belföldi turizmusra, s közel 17,3 millió külföldi utazást tett, ami 4%-kal több mint egy évvel korábban. ami a háztartások összes hazai fogyasztásának 2,5-2,6 százaléka. Szálláshely-szolgáltatások vásárlására 87 milliárd, vendéglátó-szolgáltatások és élelmiszerek vásárlására 93 milliárd, közlekedésre (beleszámítva az üzemanyag-vásárlásokat is) 71 milliárd forint jutott. S ami a lényeg: az utazásokon résztvevők felét a 25-44, illetve a 45-64 éves korosztályba tartozók tették ki, megközelítőleg azonos arányban.

HarmoNet tipp: Nyaralás hegyek közt és tengerparton - A vakáció élettani hatásai >>

Az érintett korosztály megnövekedett aktivitására külföldön már huzamosabb ideje figyelnek, s már 1993-ban megtartották az első, angol kifejezéssel élve „Senior Tourism”-konferenciát. Ennek eredményeként már tudható, hogy a megnövekedett életkor, s a csökkenő születésszám következtében egyre nő az aktív, egészséges ötvenesek száma, akik minőséget és biztonságot keresnek utazásaik során. Erre már iparág is épült, így például szerte Európában találhatók 50Plus jelzésű, az ötvenesek igényeit fokozottan szem előtt tartó hotelek.

Mi még ilyen hotelben nem jártunk, de az biztos, hogy az utóbbi években Ausztráliát és a sarkokat kivéve az összes földrészen megfordultunk - támasztja alá a fentieket Ferenc, a most 54 éves vállalkozó. Amíg a gyerekekkel együtt éltünk, s amíg anyagi és utazási lehetőségeink korlátozottak voltak, zömében Bulgáriát és a jugoszláv tengerpartot látogattuk. Amikor ők a maguk lábára álltak, s én is több időt fordíthattam a cégre, egyre nívósabb utakat engedhettünk meg magunknak. Így eljutottunk Pattayától kezdve a mexikói üdülőhelyig, Cancúnig.A változást nem mindenki ilyen jelentős mértékben élte meg - az elégedettség azonban hasonló. Mi alapvetően belföldre utazunk, egyrészt elvi, másrészt persze anyagi okokból is - mondja Judit, az 56 éves közalkalmazott. Számunkra mindig is fontos volt, hogy a gyerekek előbb a saját országuk szépségeivel ismerkedjenek meg, s csak utána foglalkozzanak a külföld csodáival. Akkor persze ez anyagi okokból is egy vonzó döntésnek tűnt, ma viszont - amikor bőven megengedhetnénk magunknak egy-egy komolyabb külföldi utat is - sokkal inkább filozófia. Így hát úticéljaink hetven százaléka belföldre irányul, s amikor szükségét érezzük, s összegyűjtöttük a forrást is, teszünk egy nagyobb utat a világ valamelyik szegletébe. Persze mindez ma már természetes számunkra, pedig néhány évtizede erről csak álmodhattunk
- zárja a beszélgetést Judit.

HarmoNet tipp: Buszjárat indul London és New York között - Vigyázat! Csak oda! >>

A korosztály utazás iránti érdeklődését mutatja, hogy az Ötvenentúl.hu oldal egyik legnépszerűbb témája
- nemcsak a fórumban - éppen ez. Az oldalt működtető kiadó képviselője, Barta Zsolt elmondta: az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő oldal felhasználói elsősorban személyes élményekkel, utazással, wellnessel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg kortársaikkal. A szakember elmondta azt is, hogy a válság ellenére sem érződik az utazási kedv visszaesése, igaz, a megvalósult kalandokról majd csak később számolnak be író-olvasóik.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3956 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x