A kérdés: Akar-e hallani róla? - avagy a pszichológiáról...
Címlap / Psziché / A kérdés: Akar-e hallani róla? - avagy a pszichológiáról mindenkinek

A kérdés: Akar-e hallani róla? - avagy a pszichológiáról mindenkinek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

S kezdetben vala a szivar és fekete bőrkanapé. Vagy menjünk vissza még korábbra, egészen az ókorig, hogy kiderítsük, mióta is élnek pszichológusok, és velük együtt az ellenük felsorakoztatott előítéletek? Bizonyára megvan rá a magyarázat, de felmerül bennem a kérdés, hogy az előítéleteinkkel, nem csupán felmentjük-e magunkat attól, hogy mélyebben elgondolkozzunk okon és okozaton. 

Immáron negyedik éve hallgatok pszichológiát, annak tudatában, hogy egyszer – nem is olyan sokára – pszichológus válik belőlem. Szemezgetem, boncolgatom, s várom, hogy pszichológus identitásom alakuljon, érlelődjön bennem. 

Amikor ezt a pályát választottam, azt hiszem nem voltam eléggé felkészülve arra, hogy milyen erős előítéletek léteznek a köztudatban a pszichológusokkal szemben. Számomra természetes volt, hogy a pszichológus nem „agyturkász”, nem életcélja, hogy belelásson mások gondolataiba és, hogy nem titkolni való, szégyenteljes tény, ha a homo sapiens sapiensnek pszichológusa van. Ezzel szemben a közvélemény megismerése során tapasztalataim a következő képről árulkodtak:

A terapeutáról, ahogy komótosan, amolyan plátói nyugalommal néz betegére, aki épp a fekete bőrkanapén fekve próbálja kínkeservesen visszaidézni gyermekkora egy immáron elveszettnek hitt emlékét. S aztán felteszi, a pszichológus karikatúrákban oly sokat -  leginkább pejoratív kontextusban - emlegetett kérdést: „És kedves XY, akar beszélni róla?”


Az egyetemi évek alatt nem volt más választásom, mint szembenézni azzal, hogy ha nem szaktársak társaságában tartózkodom, s kiderül, hogy lélekgyógyásznak készülök, különleges reakciók egész tengere irányul felém. Eleinte nagyon nem szerettem. Úgy éreztem, hogy meg kell védenem magam, olyan emberek érveivel szemben, akik egyáltalán nem látnak bele az én világomba. Olyan ez, mint mikor megsértődünk rajta, ha külföldön összekeverik Budapestet Bukaresttel. Azt gondoljuk, nem lehet igaz, hogy ennyit nem bírnak megjegyezni, s hogy ez igazán sértő az amúgy is érzékeny magyar öntudatunknak. S valójában a mi kezünkben van, ott és akkor, hogy mit fognak gondolni az országról. Létezik egy más út, mint orrunkat felhúzva elhagyva a helyszínt, s magyarázat nélkül otthagyni a tudatlan külföldit (tisztelet a kivételnek).

Az alternatív útvonal, pedig sokkal örömtelibb, s nem utolsó sorban hatékonyabb, akárhonnan is szemléljük. Ez pedig nem más, mint leülni, és mesélni. Mesélni arról, hogy miért szép a mi hazánk, mi az a halászlé, és a Hortobágyi – palacsinta, s miért méltán híres a magyar vendégszeretet. S lehet, hogy soha nem fogják megjegyezni, hogy Budapest vagy Bukarest-e a fővárosunk, de tényleg valóban annyira számít, hogy is hívják? Számomra fontosabb, hogyha valaha ez az ember a B-vel kezdődő fővárosra gondol, eszébe jussak, mint a kedves magyar a lány, akitől megtudta mitől olyan csodás a magyar néptánc


Az elmúlt évek során így álltam hozzá a pszichológiához is. Jöttek a már sokat emlegetett sztereotipikus megjegyzések, hát jöjjenek, gondoltam, én majd mesélek. Azóta egyik tagja lettem egy nemes kezdeményezésnek, amely a kapcsolatot próbálja erősíteni a pszichológia és a magyar ember között. A cél, beépíteni a köztudatba, hogy a hivatásom valójában mennyire tág tudomány, érdemes vele foglalkozni, s hogy az, aki pszichológushoz jár, nem „hülye”, hanem valaki, akinek volt elég bátorsága ahhoz, hogy problémájával egy szakemberhez forduljon. Talán egyik legnagyobb csodája, hogy mindenki megtalálhatja benne a saját magához legközelebb álló területet, amely által aztán jobban megismerheti önmagát. Csoportban vagy egyedül, dramatikus vagy művészeti elemekkel – tánccal, zenével, mesével stb., - teletűzdelt, egy csendes, békés szobában meditáló, vagy a természetben saját határainkat feszegető és még hosszan - hosszan sorolhatnám, hány féle módszer létezik, hisz mind különbözőek vagyunk, s ennek megfelelően a lelkünknek is másra van szüksége.

Diákok vagyunk még, frissek és lelkesek. Próbálkozunk, szervezünk, figyelmet felkeltünk, s talán változtatunk. 

HarmoNet tipp: A karmazsintól sokkal sikeresebb lehetsz! Előrejutás és győzelem múlhat apróságokon! >>

Ha érdekli Önöket, s szeretnének közérthető és hétköznapi nyelven hallani a pszichológia különböző ágazatiról, szeretnének kipróbálni módszereket, s mindeközben emberekkel találkozni, akkor szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az idén tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok elnevezésű rendezvényünkre, április 17–19. az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.
További részletek >>

Tarts velünk, mert mi akarunk beszélni róla.

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2492 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x