HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19
Címlap / Psziché / Van azonnali segítség a családon belüli erőszak áldozatainak!

Van azonnali segítség a családon belüli erőszak áldozatainak!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19

Szóbeli erőszak, megfélemlítés, elszigetelés, mozgásszabadság korlátozása, anyagi erőszak, testi erőszak, szexuális erőszak. Egyes felmérések szerint 3 nő közül 2 elszenvedője a felsorolt bántalmazások valamelyikének otthonában. Van segítség! Van kihez fordulni! - erről szól a SEBEK 2., a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával ingyenesen hozzáférhető kiadvány. 

 

A NETZSARU adatai alapján 2008-ban országosan 11205 esetben rendeltek el nyomozást családon belüli erőszaknak tekinthető bűncselekmény ügyében. És ez csupán a jéghegy csúcsa. A gyermekek, nők, öregek, gyengébbek bántalmazása számos családban a napi “rutin” része, de ez többnyire változatlanul tabu téma, hiszen “nehogy a szomszéd megtudja”.

Magyarország nagyon konzervatív ország. A többség ma is úgy tartja: az én házam, az én életem, az én családom, ehhez senkinek semmi köze nincsen. A családon belüli erőszak mindig is létező probléma volt, de a bántalmazottak többnyire szégyelltek ezzel más elé állni, segítséget kérni.


Ha mégis történt bejelentés, sajnos akkor se történt sok minden. A nők elleni erőszak a fejlett országokban már a 60-as években téma volt. Nálunk pár éve még az otthonából (sokszor gyermekeivel együtt) elmenekülő nő maximum hajléktalan szállón kapott menedéket, vagy – ahogy a szólás is tartja – mehetett a híd alá. Ekkora lemaradást nem lehet rövid idő alatt behozni, de most végre elindult valami.

Már – vagy még csak - 3 éve vannak (titkos) házak, ahol befogadják az otthonukból elmenekült anyákat, gyerekeket. Ezeken a helyeken az adatokat teljesen bizalmasan kezelik, senki se tudhatja meg.

HarmoNet tipp: Ha agyonversz is imádlak én! >>

A SEBEK (Segítségek, ellátások bántalmazottaknak. Esetleírások krízishelyzetekről)
második részének sajtótájékoztatóján megszólaltak a krízisellátó program szakemberei: Ádámné Dunai Irén, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese; Herczog Mária, a szociológia tudomány kandidátusa, a könyv lektora; Urbán Erika, a Sorsunk és Jövőnk Alapítvány kuratóriumi elnöke; valamint Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet – Miskolci Családok Átmeneti Otthonának vezetője. A szakértők elmondták, hogy folyamatosan nő az ellátottak száma, ez azonban csupán töredéke a ténylegesen bántalmazottak számának. A többség még mindig nem tudja, hova forduljon, vagy nem mer segítséget kérni.


Elhangzott a felszólítás is, mely mindenkit érinthet: ha meghalljuk, hogy a szomszédban dulakodás van, ne dugjuk be a fülünket, mondván, ez az ő ügyük, nekünk ehhez semmi közünk nincs; mindenképpen jelezzük, hogy halljuk a történteket! Egyrészt azért, mivel az áldozatnak ezzel védelmet nyújthatunk, biztonságérzetet, hogy nincs teljesen magára hagyva, másrészt a támadó fél tanúk előtt már biztosan nem mer olyan bárdolatlan stílusban közelíteni áldozatához.

A központok fokozatosan felkészítik a befogadottakat az önálló életvitelre, támogató családi és társadalmi kapcsolatok ápolására, illetve kialakítására. Mindezt intenzív és professzionális szociális munka, mentálhigiénés és jogi segítségnyújtás, hivatalos ügyintézés, szakemberekkel való konzultáció, a krízisellátás megszüntetésére tett előkészületek, tartós lakhatási megoldáskeresés bevonásával, alkalmazásával teszik.

HarmoNet tipp:
Mire vágyik a nő az ágyban? Az óhajtott szexuális erőszak - az agyban (+18) >>

Országos szinten egyelőre 11 Kríziskezelő központ van, s néhány év alatt több ezer életet mentettek már meg. A cél, hogy minden megyében legyen krízis központ.


Krízishelyzetben a krízisközpont ingyenes telefonszámát kell felhívni:
06-80-20-55-20. e-mail: okit@ncsszi.hu

Ezt a számot 24 órán át lehet hívni az ország bármelyik pontjáról. Interneten az összes segélyhívó szám megtalálható a következő sor beírása után:

http://www.krizistelefon.hu/segit.html
www.krizistelefon.hu; www.szmi.hu; www.szmm.gov.hu

ZKZ

 
 
[9244]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x