Válságaink gyökere - mi a mai válság valódi oka?
Címlap / Psziché / Válságaink gyökere - mi a mai válság valódi oka?

Válságaink gyökere - mi a mai válság valódi oka?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Mi a mai válság oka? A válság, amit tapasztalunk a fogyasztó orientált társadalmi rendszerben jelenik meg. Ez ma már nem csak a nyugati világra jellemző, India, Kína is érintett. A mai nem egy tartósan fenntartható életmód. A válság alapvető oka a gondolkodásmódunkban, az eszményképünkben keresendő, ahogy világot szemléljük. Mit tehetünk? 

Ez önös, felélést engedő világkép, s ennek a gyökere a materialista, az anyagon túl semmit sem elismerő, senki felé elszámolni nem hajlandó mentalitás, amely még Darwin elméletéből nőtte ki magát. Ha úgy tetszik a mai materialisták Darwin tudományosnak tűnő látásmódjával takaróznak.

A legégetőbb: víz, kőolaj, energiahordozók
Miért nem fenntartható  a mostani életvitelünk? Az egyik ok az, hogy nincs elegendő forrás, pl. víz. Gondoljunk csak arra, hogy hány száz liter víz szükséges 1 kg hús előállításához…
A politikusok és a tudósok is rámutattak, hogy a következő háborúk nem pénz, föld, vagy az olaj miatt várhatók – ahogy eddig -, hanem a víz miatt. Nem élhetnek tovább úgy az emberek, ahogy csak akarnak, mert nincs minden feltétel korlátlanul biztosítva számukra.

Az embereknek, ahogy Krisna mondja: „csintám aparimejám csa” (BG 16.11-12.), azt jelenti: végtelenül sok vágyuk van. Legyen egy házam, aztán legyen egy nagyobb házam, aztán mindegyik szobában legyen egy TV, mindenkinek autója, mobiltelefonja. Minden gyerek menjen egyetemre, még ha nincs is kedvük hozzá… ez a nyugati világ, főleg Amerika példája. Az emberek élete azzal telik, hogy a házukba rengeteg kacatot halmoznak fel, ami nem kell.

Számítások szerint, hogyha mind a közel 7 milliárd ember, aki ezen a bolygón van, úgy tudna élni, mint az „amerikai álom”, akkor ahhoz 6 bolygóra lenne szükség. De nekünk nincs 6 bolygónk, a globalizáció pedig nem fog kényelmesebb életet eredményezni számunkra!

Számítások szerint mintegy 2 év múlva elfogy az olaj. Mára elértük a kitermelhetőség csúcsát, ezután már csak kevesebb lesz. Ha csökken az olaj mennyisége, miközben egyre több ember lesz a Földön, akkor mindenből kevesebb lesz elérhető, kitermelhető, szállítható.

Szemtől szemben a valósággal
A válság azt jelenti, hogy nincs. Miért nincs? Nem azért, mert elfogyott, hanem mert nem kell!
Az embereknek állandóan növekvő igényeik vannak, amiket szüntelenül próbálnak beteljesíteni. Ehelyett inkább úgy kellene élni, hogy meggondoljuk, mire van valóban szükségünk. Vannak, akik ezzel a megfontoltsággal nem értenek egyet, de ők nem tudják, miért élünk ebben a világban. Ha az ember megérti, hogy mi az élet célja, akkor más dolgokra fókuszál. Amíg nem tudom hová megyek, addig nem tudom, mire kell felkészülnöm az odavezető útra. Más dolog kell egy indiai útra, és egy munkanapra.


Ezért a helyes kérdés: Hová megyünk? Ott mire van szükségünk?
Azt mondja: "ísávasyam idam sarvam jat kinycsá dzsagatjám dzsagat" (Srí Isopanisad 1.1.). Azt jelenti: Minden embernek van egy szükségleti szintje, amin át eléri az élet célját, megismerheti önmagát, és hogy ki ennek a világnak az irányítója, és nekünk milyen a kapcsolatunk vele. Mire van szükség ahhoz, hogy ezt elérjük? Legfőképpen arra, hogy legyen időnk arra a tudományra, amely segít nekünk ezt megérteni! Fenn kell magunkat tartani, de nem szabad túl sok időt szánni a felesleges dolgokra, amik csak plusz időt vesznek el!

Az időnk a legdrágább. Amikor Krisna hívők könyveket osztanak az utcán, és próbálnak megállítani embereket, akkor az az általános válasz, hogy nincs időm. Megdöbbentő!

Miért nincs időd arra, hogy megtudd, te ki vagy valójában?

Annyiféle más dologra van időnk, de arra nincs, hogy megtudjuk, kik vagyunk, miért vagyunk ebben a világban?! Sok dologra vagyunk kényszerítve, de az, hogy én ki vagyok, az egy fundamentális kérdés. Ha nem tudom, hogy ki vagyok, akkor mi a célja a dolgoknak? Mindenkinek próbálunk megfelelni, de közben azt sem tudjuk, hogy mi magunk kik vagyunk.

HarmoNet tipp: Válságaink - Egy háború az emberi élet ezernyi frontvonalán >>

Tanítják ezt valahol? Sehol sem.
Egy védikus óvodában tudják a gyerekek, hogy kik ők, míg máshol azok, akik a doktori disszertációjukat írják, azok sem tudják mivégre vannak itt. A válság megelőzhető lenne, ha a gyermekeinket szerénységre, lemondott életre oktatnánk.

(A cikk a 2. oldalon folytatódik.)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2934 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x