Feltámadunk! A halottak városai
Címlap / Psziché / Feltámadunk! A halottak városai

Feltámadunk! A halottak városai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Ezt hirdetik a temetőkertek kapui. S ez olyan gondolat, ami mindenkiben másképpen jelenik meg. Már a nicea-konstantinápolyi zsinaton kimondták a hitvallást: hiszem a test feltámadását, és ezt azóta is minden vasárnap elmondják a hívők a templomokban. Belegondolunk ebbe a mondatba? 

Azt hiszem, legjobb, ha nem értünk alatta semmit. Szabó Dezső konkrétizálta a helyzetet a Feltámadás Makucskán című szatírájában, s elég ijesztő helyzetet hozott létre. S vajon éjszaka a temetőben sétálgató egyszerű ember nem esne kétségbe, ha a sír mögül valaki lépkedni kezdene feléje? Holott a józan ész azt mondaná, hogy csak egy másik ember sétál hasonlóképpen. Szóval, ez a feltámadás sehogy sem egyértelmű még a a mai technikai világban sem.

Pedig hát évezredekkel ezelőtt is hitték az emberek, hogy feltámadnak. Hogy mennyire hitték, azt láthatjuk a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményében. Csak ki kell szedni az ember belső részeit, betesszük a kanópusz edénybe, a testet bebalzsamozzuk, majd miután a lélek visszatér az égből, újra felveheti ezt a testet, megtöltheti a belső szervekkel. Hát ez legalább elég konkrétum annak, aki szeret ilyesmivel foglalkozni. 

Az egyiptomi luxori, karnaki templomegyüttessel szemben a Nílus túloldalán a thébai nekropolisz, a halottak országa, a Királyok völgye idézi fel a múltat. Itt bukkantak rá Tutanhamon sírjára, a legjobb állapotban megmaradt fáraósírra.

Nekropolis
A nekropolisz az ókori Rómában a Via Triumphalis mellett húzódott. Az ókori sztráda mellett az 1950-es években már feltártak egy másik hasonló temetőt. A Vatikán legnagyobb ilyen földalatti létesítménye az egykori Via Cornelia melletti sírkert (itt nyugszik Szent Péter is), amelyre később a Szent Péter Bazilikát építették.Az Augustus korától (i.e.23-i.sz.14) egészen Konstantinusig (i.sz. 4. század eleje) használt temetőben az egyszerű terrakotta urnáktól a gazdagon faragott szarkofágokig minden temetkezési stílus megtalálható
. A régészek sokszor kis szobrokat, faragásokat és más tárgyakat találtak a halottak mellett, amikről a hely a „kis Pompei" nevet kapta.

Az ásatáson sikerült rekonstruálni a temetkezésbeli társadalmi különbségeket is, így a régészek meglepő betekintést nyertek a közép- és alsó-középosztály hitvilágába. Ez egyedülálló felfedezésnek bizonyult, ugyanis az ő temetkezési szokásaikra eddig még sehol nem találtak tárgyi bizonyítékot. A most talált temető hírességekben is bővelkedik, így itt nyugszik Pompeius színházának tervezője és Néró császár titkára is.

HarmoNet tipp: Gondolatok a megpihentekről >>

A görögök nekropoliszának sírjai hat-hétezer évesek.
Feltámadásról beszél az Ószövetség is, de nem határozza meg, mit ért alatta. Ha tovább megyünk Keletre, Szíria városai alatt ugyancsak halottvárosok találhatók. Itt kétféleképpen temetkeztek, föld alatti kriptákba és többszintes „toronysírokba”, melyek még most is elérik a harminc méter magasságot. 

Találkozás a halállal
A mítoszok és a népmesék egyaránt igen gazdagok a halállal való találkozásban. Mindenkit utólér, és mindenki megpróbál alkudozni vele. A népmesék vándora leül kártyázni a halállal, és igyekszik átverni a szó legszorosabb értelmében. Persze a végeredményt tudjuk előre. A hősök játszanak a halállal. Ezért izgalmas a történetük kétezer év múlva is.


Újra meg újra elolvassuk, színházban, filmen megnézzük újabbkori feldogozásukat: szembenéznek vele, és megpróbálnak győzni. Orpheusz lemegy a halál országába Euridikéért, mindent vállal, és teljesít, csak saját kíváncsiságával nem tud megbirkózni. Szép maradt-e Euridika a halál birodalmában is, vagy... és már el is veszítette. Tudta a Halál, miért engedi őt játszani egy rövid időre. Ma úgy is értelmezhetnénk, hogy csak álmodott. Kriptákat készítettek a középkorban, hiszen sok halott tetszhalottnak bizonyult, és egy idő után felébredt. Júlia is kriptában feküdt (Shakespeare: Rómeo és Júlia) ugyanabban a ruhában, amiben halottnak találták,  hiszen nem vizsgálták meg halála okát. A két hős szerelmes – Romeo és Paris - ugyancsak ott leli halálát. Ma már ez felesleges lenne, mert felboncolják az ismeretlen okból elhalálozott személyt. Ha esetleg nem halt volna meg eléggé, ezután már nem kel fel az élőket riogatni. 

Egyszerűbb az embernek a lélek feltámadását elképzelni, mint a testét, mert az örökké változó test minden pillanatban meghal egy kicsit, és újjáteremti élő sejtjeit, amíg teheti.

A gyertya lángja a legszebb metafóra. Ilyen az életünk. Lobog és fogyasztja a viasz energiáját, de továbbadható a láng egy másik gyertyának. Ily módon hordjuk szívünkben, emlékezetünkben kedves halottaink életének példáját: amit lehet megtanulunk tőlük, s ha lehet, örököljük az általuk összegyűjtött anyagiakat is. 

Dobosy Ildikó
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3884 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x