Mit jelent a Halottak Napja?
Címlap / Psziché / Mit jelent a Halottak Napja?

Mit jelent a Halottak Napja?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-30

Kinek mit. Vannak, akiknek szép ünnep, örül a lelkük, amikor kimennek a temetőbe elhunyt szeretteikhez, és a mécsesek fényárjában úszó temetőben gyönyörködhetnek, egyúttal átélhetik azt az egység-élményt is, amelyet a sok-sok ember közös emlékezete nyújt számukra. Virágot helyeznek el a síron, mécsest gyújtanak, és emlékeznek. Ez lehet fájdalmas is, de lehet örömteli "találkozás" is. 

Alkalom a szép családi együttlétre is, hiszen ott lehetnek a gyerekek is, akiknek mesélni lehet a nagymamáról, nagypapáról, vagy más hozzátartozóról, aki már nincs közöttük, de aki valaha nagyon is élő személy volt, és aki megérdemli, hogy továbbéltessük őt a történetekben, tanításokban.

Másoknak mély fájdalom ez a nap, mivel a szeretett személy, akit gyászolnak, még nem olyan régen halt meg. Nekik minden nap „Halottak Napja”, hiszen ők nem csak emlékeikben őrzik a szerettüket, hanem a mindennapjaik részeként, a gondolataik, érzéseik állandóan jelen lévő lakójaként. 

A Halottak Napja tehát nem csupán az emlékezésé, hanem a gyászé is. A gyász olyan mély fájdalommal jár, hogy sokszor alapjaiban rengeti meg az itt maradt hozzátartozó teljes életét.

HarmoNet tipp: Krizantém titkok - tipikus temetői virág halottak napja tiszteletére >>

Mit tehetünk ilyenkor, mit tehetünk Halottak Napján, amikor az amúgy is mély fájdalmat súlyosbítja az ünnep is? Mit tehet maga a gyászoló?


Azt tanultam a gyászoló emberektől, ha tudatosságot visznek az ünnepekbe, sokkal könnyebb elviselniük azt. Elhatározzák, hogy a lehetőségeken belül széppé teszik az ünnepet, és méltó módon emlékeznek meg az elhunytról. Sokan sokféle kreatív megoldást találnak ki. Van, aki levelet ír, összetekercseli, átköti szalaggal, és elviszi a sírra, de olyat is hallottam, aki elégette, és szimbolikusan úgy értelmezte, ezzel az elhunyt lelkéhez szállt az üzenete. Van, aki összehívja az ismerősöket, és arra kéri őket, meséljenek az elhunytról. Ismertem egy férfit, aki minden ünnepkor ültetett egy fát, mindaddig, ameddig ennek belső szükségét érezte. Hallottam olyanokról is, akik mások felé fordultak, azokhoz, akik hozzájuk hasonló fájdalomban voltak, vagy valami más oknál fogva nehéz helyzetben. Segíthet az Internet is, egy kedves ismerősöm, akinek meghalt a férje, létrehozott egy portált gyászolók számára, ezt örömmel ajánlom. www.gyaszportal.hu Itt nem csak cikkeket olvashat a gyásszal kapcsolatban, hanem megismerkedhet sorstársak történeteivel, és fórumokon levezhet is. 


A lelki béke megtalálása érdekében sokféle ötlet lehetséges, mindenki maga képes megtalálni a maga számára legjobb megoldást. Ez persze nem könnyű, hiszen sokszor mozdulni sincs ereje, kedve a gyászolónak, nemhogy kreatív önvédő ötleteken törni a fejét. Ilyenkor nagy szerepe van az őt körülvevő családtagoknak, barátoknak abban, hogy kimozdítsák őt a holtpontról.

Mit tehetünk mi, akik nem gyászolunk, hogyan segíthetünk annak, aki szenved szerette elvesztésétől?

Legyünk vele! Akár személyesen, akár telefonon, vegyük fel a kapcsolatot gyászoló ismerősünkkel! Ne féljünk attól, hogy nem tudunk mit mondani! Nem vigasztaló szavakra van szüksége, hanem jelenétre, együttérzésre. Ha meghallgatjuk a gyászolót, és szeretettel vagyunk jelen, megadjuk számára a figyelmet, az empátiát, akkor a legtöbbet tettünk, amit tehetünk. Nincs nagyobb megtartó erő a szeretetnél! Halottak Napján emlékezzünk tehát szeretettel azokra, akik már nincsenek közöttünk, és figyeljünk azokra, akik szomorúak szeretett hozzátartozóik elvesztése miatt!

Singer Magdolna
www.vigasztalodas.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6258 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x