Pletykaellenes tippek, avagy hogyan nőtt Zsuzsánnának szakálla?...
hirdetés
Címlap / Psziché / Pletykaellenes tippek, avagy hogyan nőtt Zsuzsánnának szakálla?

Pletykaellenes tippek, avagy hogyan nőtt Zsuzsánnának szakálla?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-29

Az egész a faluban kezdődött és egy vén fővárosi bérházban végződött, azaz mégse! Mert körforgalom van. A pletyka miatt. Zsuzsánnának szakálla nőtt Valaholfalván. Zsuzsánna pedig nem afféle bolgár nagyasszony. Magyar szépasszony. De egyes jól értesültek tudni vélték, hogy szakállt növesztett... 


Rendezvénynaptár

Mottó:

"Juli néni Kati néni,
- letye- petye- lepetye -
üldögélnek a sarokba,
jár a nyelvük, mint a rokka,
- letye- petye- lepetye!

Bárki inge, rokolyája,
- letye- petye- lepetye, -
lyukat vágnak közepébe,
kitűzik a ház elébe
- letye- petye- lepetye!"

(Weöres Sándor: Pletykázó asszonyok)

Az egész a faluban kezdődött és egy vén fővárosi bérházban végződött, azaz mégse! Mert körforgalom van. Mármint a pletykálkodásban. Ami elindul, visszajut. Igaz, a végén nagyobb lesz, mint volt. 

A pletyka mindig körforgalom. Zsuzsánnának szakálla nőtt Valaholfalván. Zsuzsánna pedig nem afféle bolgár nagyasszony. Magyar szépasszony. Régebb ideje egyedül bír fehér kis Polskival falu szerte. Ergo mindenki tudja, hogy ha fehér kis Polski megy végig a falun, akkor Zsuzsánna megy végig a falun. Egy bitor szomszédfalusi pasi pedig fehér kis Polskit vett. Szakállas ember. Zsuzsánna és a fehér kisautó pedig évtizedek óta egyenlők egymással. Így hát falu szerte elterjedt, hogy Zsuzsánna mostanában nem köszön, - dudál, villog, integet, - az ismerősöknek, sőt, egyes jól értesültek tudni vélték, hogy szakállt növesztett. Skandallum. Később kiderült a turpisság. Zsuzsánna továbbra is jól nevelt. Kisautója a szerelőnél pihen hetek óta, a Szomszédfaluba költözött új koma pedig egy ugyanolyan színű és márkájú autót vett. Mindezt egy lerobbant fővárosi bérházban tudtam meg, telefonon. No nem Zsuzsánnától!

Csak róla. - Mert jól értesültnek kell itten lenni kérem! -mondja postás bácsi. (Aztán hordja tovább a leveleket meg a pletykát.) 

Jobban működik ez, mint az internet, mert a pletykanet információs sztráda nem életkor és számítógépes konfiguráció-függő. Mindenki automatikusan kompatíbilis, nyitott, szem és éles nyelv kell hozzá.
Belépő kód: Más szemében a szálkát, magaméban a gerendát ... Legyen két, vagy kétszáz éves a kedves felhasználó, mindegy. Ez az információs sztráda egyidős a kommunikációval!

Íme; A pletyka lélektana. Bolhából gyártott elefánt. Ugye ismerős?
Mindannyian találkoztunk már vele így, vagy úgy. Dolgozzunk monstrum asszonyfarmokat alkalmazó cégnél, vagy három adminisztratív nőneműből álló munkahelyen, lakjunk kis faluban belterjes hírviszonyok között, vagy akár ódon bérházban "Gizike nénikkel" körülrakva, Magyarországon, vagy a legkisebb szomáliai faluban, a pletyka lélektana mindenütt azonos!

Csak a nők pletykásak?
Kérdezzünk meg néhány katonaviselt férfit a témáról! Vagy olyat, aki koleszos volt. Arra a végeredményre fogunk jutni, hogy a pasik is pletyiznek, csak legfeljebb másról, máshogy. A nők diszkrétebben, diplomatikusabban tudják "kavarni". A férfiak inkább ugratásnak, vagy "jó" szándékú, rosszul megfogalmazott figyelmeztetéseknek, néha jóízű, máskor keserű bukást hozó nagyotmondásoknak esnek áldozataivá. (A pecasoron végigrohanó híreket biztos ismered, a kifogás pillanatában X cemntis példány, mire a híre végigér a horgászok közt X+20 centissé növekszik. Mindenki csak egy kicsit tesz hozzá, fölkerekít... Hát így fut a pletyka.) 

A pletyka kétélű fegyver! Ha tudod, ki gerjesztette a pletykát ellened, gyárthatsz ellenpletykát! Ugyan ez már részvétel a játékban, de így Te jelölöd ki a határokat!

Vidéken más jellegű a pletyka. Mindig megkérdezi egy-egy "jóakaratú" szomszéd: Hová mégy? Honnan jössz? Mikor mész és miért? Akár jót, akár kibúvósat válaszolunk, az is mindegy! Ő már úgy is tudja, hogy kivel akar együtt látni és ezt már csak egy hajszál választja el attól, hogy a kép összemosódjon a fejében a valósággal. És ez a hajszál gyakran hiányzik is. Lehet, hogy ez a modern kor kínos népmeséje, melynek - ha mi vagyunk a főszereplői - áldozatai lehetünk? Ezért kell a falusi embernek jobban vigyázni a jó hírére? Bár mindenki jó hírét ki lehet kezdeni, megfelelő aknamunkával. Megfelelő pletykaismereti felkészültséggel a legellenállóbb baszk szeparatistát is kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja egy asszony nyelve. Mert mi, asszonyok ilyennek születünk. Nyelvünket az Úr vitriolos páclében érlelte, mielőtt Éva anyánkat megteremtette. Mi csak élünk az örökséggel. És betanítottuk erre a férfiakat is, aztán csak csodálkozunk az eredményen. 

A falusi ember jó hírénél már csak a városlakóé kényesebb. Minden házban vannak pletykafészkek. Kivétel ez alól az a szomszédmentes övezetté nyilvánított tanyaház, ahol egymagában lakik az ember fia/lánya - és nagy árat fizet a pletykátlan magányért. 
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3818 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x