Erkölcs Harmonet - Horoszkóp -Ezotéria - Jósda
Címlap / Psziché / Erkölcs

Erkölcs

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Erkölcseink kora gyermekkortól formálódnak és életünk végéig lehet rajtuk változtatni. Nem más az egész erkölcsi rendszerünk, mint korlátok és útmutatások halmaza, mellyel megpróbáljuk úgy élni életünket, hogy később ne bánjuk meg tetteinket, szavainkat, stb... 

Erkölcseink kora gyermekkortól formálódnak és életünk végéig lehet rajtuk változtatni. Nem más az egész erkölcsi rendszerünk, mint korlátok és útmutatások halmaza, mellyel megpróbáljuk úgy élni életünket, hogy később ne bánjuk meg tetteinket, szavainkat, stb.

Az előbbi felsorolásból a stb. rejti a lényeget, mert a tetteink legtöbbször az akaratunk és az erkölcsünk által szabályozott formában nyilvánulnak meg. Hasonló módon a szavakat is így irányítjuk. De amikor azt tapasztaljuk, hogy erkölcsi normáink a belső világunkat is megszabályozni készül, akkor már úgy érezzük, hogy az ellenség benn van a várban. Az érzéseit és a gondolatait feladó ember odaadta utolsó lehetőségét is annak, hogy önmagát megélhesse a világban. Miért?

A világba beleszületve a gyermek próbál a lehető leginkább alkalmazkodni a környezete elvárásainak, mert a létfenntartása függ tőlük. Ezt az önátadást a környezet többnyire ki is használja és a saját életvitelét, filozófiáját, erkölcsi rendszerét ráerőszakolja a gyermekre. Ma talán már azt gondolod, hogy jót, rosszat meg kell élnie az embernek ahhoz, hogy tudatossá, tisztává válhasson. De vajon egy gyermeknek megengednéd-e azt, hogy rosszat cselekedjen, arra rászokjon, vagy elszenvedje azt? A gyermekeinket nevelő magatartásunk homlokegyenest ellentmond az önmagunkra érvényesnek tartott irányelvekkel.

Ebben az ellentétes és még ellentétesebb nevelésben részesülve az emberek erkölcsi rendszere roppant ingatag. Egyszer nem érezzük a korlátokat örökérvényűnek és ha úgy van rá szükségünk, könnyedén áthágjuk őket (pl. deviáns). A másik végletkor pedig túl komolyan hiszünk ezekben a normákban, és amikor a korlátok áttételére lenne szükség a boldogságunk eléréséhez, akkor azt bűnnek éljük meg (pl. konzervatív). Mindkét esetben vesztesek lehetünk csak!

A megoldáshoz fel kell ismernünk, hogy a társadalomtól merített erkölcsrendszer nem törvényeket, megmásíthatatlan korlátozásokat tartalmaz, hanem csak irányelveket, mellyel a boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet felé igyekszünk.

Törvény az, amit lehetetlenség megszegni. Például a gravitáció vagy az energia megmaradás. Persze ez sem teljesen igaz, mert az, aki kilép az illúzió világ szövevényéből, annak ez már nem törvény (sziddha jógi) !

Legjobban tesszük tehát, ha addig, míg nem ismerjük fel az univerzum működésének alaptörvényeit, betartjuk azokat a "szabályokat" amit a társadalom "javasol" törvényei által! Ettől egységesebb és tisztább megfogalmazást találhatunk a vallások, spirituális tanok tanításaiban, a betartandó és elvetendő cselekedetekről.

Meg kell azonban jegyeznem itt is, hogy ezek sem kötelező erejű rendelkezések, csak ajánlás a tiszta életvitelhez. Így aztán teljesen téves az a felfogás, hogy az ajánlásokat nem betartók rossz, bűnös vagy elítélendő emberek lennének. Mindössze ők nem abba az irányba haladnak az önmegvalósítás felé, mint amit a szentiratok javasolnak. Az ő utuk hosszabb és keservesebb lesz így, de végül ők is odaérnek majd.

Az ajánlások megtartása harmóniába hoz az univerzummal, a földi világ történéseivel. Ahogy a szülő is jobban kedvez, kivételez az ő erkölcsi rendjét követő gyermekének, úgy Isten sem közömbös ez iránt. Ezt nevezhetjük "jó karmának" is. A vétkezőkre pedig súlyos visszahatás vár, ami a rossz karma kategóriája is lehet. Ezt a visszahatást vehetjük büntetésnek, ha még nem jöttünk rá, hogyan is kellene élni, és megélhetjük tanításként, ha már a harmóniára törekszünk.

Erkölcsi önkorlátozásainkra visszatérve:

- Gondolataink azt tükrözik, amilyen a világnézetünk - ezt is másoktól kaptuk javarészt, de át tudjuk alakítani, ha akarjuk.

- Érzelmeink a szívünkből jönnek, és ezek az élet-tanulmányutunk egyik fő tananyaga.

- Szavaink, ha őszinték vagyunk, az érzelmeinket tükrözik; ha hazudunk, akkor bármilyen más - többnyire a téves gondolkodásból származó - ideánkat szólaltatják meg.

- Tetteink pedig a szavakhoz hasonlóan bármi szolgálatába állhatnak.

Akkor élünk helyesen, ha ez a négy "tettünk" összhangban van, mind ugyanazt jeleníti meg. Ehhez, figyeld meg az érzelmeidet, igazítsd hozzá a gondolkodásodat, mondd ki, azt, amit érzel és tedd meg ugyanezt. Az egészet hassa át az őszinteség. Így teljessé válik az életednek az a része, amely maga a cselekvés és idővel minden megtisztul.

Huszti Sándor
http://www.extra.hu/vizonto/

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3706 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x