A csoki-sztori
Címlap / Psziché / A csoki-sztori

A csoki-sztori

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-04

A csokoládé történetét Gombóc Artúr óta követi a magyar átlagnépesség. Azóta ugyanis mindenki pontosan tudja, hogy a kerek, a lyukas, a csomagolt, a meztelen a mogyorós, a tej, az ét és egyáltalán a bármilyen csokoládé nagyon-nagyon finom. Eleinte csak a királyok asztalára került egy-egy falat kóstolónak. Később az úri népesség luxusa volt, majd a nagyüzemi termelés lehetővé tette, hogy olcsón gyárthassanak csokoládét. A világ körüli turné csodásan sikerült. A csoki meghódította a világot.  

 

A csokit termő cserje
A csokoládé alapanyaga, a kakaóbab a 12-18 méter magasra megnövő Theobroma cacao nevű fa termése, a szó jelentése: -istenek eledele-. Ez a trópusi örökzöld vadon nő Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein. A mai Mexikó területén élt maja indiánok már i.sz. 600 körül használták a csokoládé bizonyos változatát, amelyet mennyei ajándékként tiszteltek.

Mágikus csoki depresszió ellen
A maják, és a mexikói indiánok mágikus erőt tulajdonítottak a csokoládénak. Nem csak nassolásra használták, hanem teremtő rituálékat végeztek a csokival. Vallási szertartásokban, ugyanúgy használták, mint gyógyszerként. Ellenszere lehetett a láznak, a köhögésnek. Ma igazán nem használják gyógynövényként, de ez főleg a csoki rosszhírének köszönhető. Ma is használja a természetgyógyászat, ám inkább a terhességi depresszió ellenszereként tartják számon.

Keserédes kakaó
A maják keserű kakaóitalát az aztékok vaníliával és mézzel édesítették. Náluk a csokoládé gazdasági értéke kapott hangsúlyt: a nemesek italának tartották és az aranyporhoz hasonlóan cserealapként használták. Kolumbusz kakaómagot is hozott Európába, de mivel nem tudták, mit kezdjenek vele, a korabeli kereskedők elvetették.

Csoki - story
A csokoládé Európában a 16. századig ismeretlen édesség volt. Amerika felfedezésekor Kolumbusz Kristóf és legénysége kikötött a mai Honduras partjaihoz közel található Guanja szigetén, ahol az őslakók parányi ovális, barna diókkal ajándékozták meg őket, melynek főzetéből életerőt meríthettek hagyományuk szerint. Ezt a bizonyos italt hívták a szigetlakók xocolatl-nak, amiből később a csokoládé elnevezés kialakult.

A xocolatl elkészítéséhez a kakaóbabot megpörkölték, megőrölték, majd vizet öntöttek hozzá, és felmelegítették. A kakaóvajat kivonták belőle, majd kukoricalisztet szórtak bele, hogy sűrűbb legyen. Különféle fűszerekkel ízesítették, például erőspaprikával, ami pikáns aromát adott a masszának. Kolumbusz és társai le voltak nyűgözve a furcsa italtól, de még nem jöttek rá a benne rejlő lehetőségekre.

A kakaó igazi felfedezője Hernán Cortés volt, aki 1519-ben érkezett a mai Mexikó területére, ahol az aztékok nem csak fogyasztották, de pénzként is alkalmazták a barna babszemeket. A spanyol hódítók ezért az „almendra de dinero” ( pénzmandula) nevet adták az ismeretlen növénynek. Az aztékok Quetzalcoatl (Tollas Kígyó) ajándékát látták az apró termésben. Legendájuk úgy tartotta, hogy mikor az istent kiűzték a Paradicsomból, megígérte népének, hogy egyszer még visszatér.

Hernán Cortés érkezésével az aztékok azt hitték, hogy Quetzalcoatl jelent meg újra köztük, ezért fényes fogadtatásban részesítették. Moctezuma király istenként fogadta, és megkínálta a kakaóból készült különleges italból, amit csak kivételes személyek fogyaszthattak. Hernán Cortés felismerte, hogy az ital tápláló, frissíti a szellemet, ezért katonáival is itatott a fűszeres nedűből. A hadsereg így egész nap képes volt menetelni az újonnan felfedezett kontinens belseje felé. Az eredmény láttán a spanyol hadvezérben felébredt az üzleti érzék, és hajóin kakaót szállítatott Európába.

A csokoládé élvezetének titkát 1528-ban Cortez hozta el Európába, ahol a receptet kolostorokba zárva őrizték, és ízét csak a leggazdagabb nemesek ismerhették meg.

A csokoládé 1700 körül vált a közember számára is elérhetővé, ekkor az ún. csokoládéházak éppoly népszerűek voltak, mint a kávéházak. Franciaországban a hatóságok a csokoládét -veszedelmes kábítószernek- minősítették. A csokoládé tejjel keverésének ötlete Anna angol királynő háziorvosától, Sir Hans Sloanetól származik. A modern kakaóporgyártást Johannes Van Houten holland vegyész találta fel, és ez tette lehetővé a csokoládé tömegtermelését

Online forrásokból összeválogatta: Tóth József

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3649 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x