A kínai színházi arcfestés titkai
Címlap / Psziché / A kínai színházi arcfestés titkai

A kínai színházi arcfestés titkai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

A kínai színházművészet nem különösebben ismert tájainkon - ha elegánsan szeretnénk kifejezni, hogy az égvilágon semmit sem tudunk róla. Ha mégis látunk, vagy hallottunk róla valamit, akkor tudjuk, hogy a kínai színészek arcfestése meglehetősen sajátos... 

A kínai színházművészet nem különösebben ismert tájainkon - ha elegánsan szeretnénk kifejezni, hogy az égvilágon semmit sem tudunk róla. Ha mégis látunk, vagy hallottunk róla valamit, akkor tudjuk, hogy a kínai színészek arcfestése meglehetősen sajátos. A karakterek szabják meg, hogy milyen színű folt vagy vonal virít a megszemélyesítő arcán. Mindez a tradíció által erősen meghatározott, azt is közvetítik, hogy ki a "gonosz", vagy a "hős", "áruló" vagy egyenesen "gazember" a darabban.

A vörös arcú színész képviseli a bátorságot, az egyenességet és a hűséget. Tipikus "vörös arc"-ként játsszák Guan Yu-t, egy történelmi alakot, a Három királyság (220-280) idején élt hadvezért, aki a császárához, Liu Bei-hez fűződő hűsége tett híressé.

A fekete arc durvaságot és bátorságot egyaránt jelöl vagy pedig igazságos, kissé "személytelen" karaktert. Az előbbiekre példa Zhang Fei (a Három Királyság Románca) és Li Kui (a Határfolyóról), az utóbbiakra pedig Bao Gong (alias Bao Zheng), a Song dinasztia legendás figurája a példa.

A zöld arc sértődött makacsságot jelent és az önuralom teljes hiányát.

Elég gyakori, hogy a főgonosz a kínai darabokban fehér arccal jelenik meg. Ez általában az összes rosszat képviseli az emberben, ami kínai felfogás szerint a ravaszság és az árulás. Tipikus karakter Cao Cao hatalmas és kegyetlen miniszterelnök, aztán Qin Hui, a Song Dinasztia áruló minisztere, aki kivégeztette a kínai nemzeti hőst: Yue Fei-t.

Az összes előbb említett sminket a karakterek egy kategóriáját jelentik, amit együttesen jing-nek hívnak: férfiak, akiknek meghatározott karakterük van.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 7719 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x